11 stvari pokreću migrenu

Iako nauka ne može sa sigurnošću da kaže šta je osnovni uzrok migrene, pouzdano je utvrđeno da određene stvari, uključujući namirnice, mirise, vremenske prilike i slično, mogu da aktiviraju migrenu.

Oni koji pate od migrena, često i sami primijete da im određene namirnice pojačavaju intenzitet glavobolje. Zato bi oni koji imaju ovaj problem trebalo da izbjegavaju vještačke zaslađivače, turšiju, pizzu i alkohol.

Jaki mirisi. Sredstva za čišćenje kuće, osvježivači prostorija, jaki parfemi i neki drugi čudni ili jaki mirisi mogu da pokrenu migrenu, posebno ako su koncentrisani u zatvorenim prostorijama.

Neispavanost. Naučna istraživanja su pokazala da nedostatak sna može da pokrene migrene ili da učini da napadi migrene postanu češći. San obnavlja i osvježava mozak. Dakle, ako imate problem sa glavoboljama i migrenama, postarajte se da spavate dovoljno.

Menstruacija. Migrene hormonalnog porijekla uobičajene su kod žena prije menstruacije. Javljaju se zato što tad u organizmu opadnu nivoi estrogena i progesterona. Takođe, neka istraživanja ukazuju da kontraceptivne pilule i hormonski tretman u menopauzi takođe mogu da kod nekih žena pokrenu migrene.

Trepereće svjetlo. Jaka svjetla, trepereća svjetla, fluorescentna svjetla i stroboskopska svjetla mogu da pokrenu migrenu. A u slučaju da vam je migrena već počela, onda mogu da je pogoršaju. Ako ne možete da ih izbjegnete, stavite naočare za sunce, ili šešir sa širokim obodom, kako biste zaštitili oči od jakog svjetla.

Aspartam. Ovaj vještački zaslađivač posebno je loš za one koji pate od migrena. Jedno istraživanje je pokazalo da je on kod osoba koje pate od migrene doveo da učestalost napada poraste za više od 50%. Zato, ako imate problem sa migrenama, izbjegavajte namirnice koje najčešće sadrže aspartam: gazirane napitke, gume za žvakanje, vode sa raznim aromama, vještačke zaslađivače za čaj i kafu.

Stres. Migrena može da se pojavi usljed stresa, ili nakon stresa. Istraživanja su pokazala i sljedeću neobičnu činjenicu: kad stres i strepnja popuste i počnete da se osjećate opušteno, raste vjerovatnoća da se pojavi migrena.

Alkohol. Sve vrste alkoholnih pića – pivo, rakija i vino – sadrže etanol. Etanol je vazodilatator i prirodni diuretik i može da izazove glavobolje razne vrste, ili da pokrene migrene.

Sulfiti. Ima ih u crnom vinu, koje je poznato kao okidač prilično bolnih migrena.

Dehidracija. Naš mozak je 80% voda. Kad dehidriramo, mozak izgubi određenu količinu vode, moždano tkivo se blago skupi i povlači od lobanje. To aktivira receptore za bol koji okružuju mozak i izaziva glavobolju. Zato je onima koji imaju problem sa migrenom preporučljivo da piju dosta vode.

Promjene vremena. Promjene atmosferskog pritiska i vremena uopšte su poznate kao okidači migrene. Glavobolju mogu da pokrenu: velika vrućina ili hladnoća, blještavo sunce, visoka vlažnost vazduha, veoma suh vazduh. Zato pratite vrijeme, pa ako primjetite da vam jako sunce ili velika vrućina pogoršavaju migrene, boravite više u zatvorenom prostoru.