6 BILJNIH RJEŠENJA ZA BOLNE MENSTRUACIJE

čaj za menstruacije

Bosiljak, cimet, peršun, đumbir, lan i virak pomoći će svakoj dami da lakše prebrodi one dane. Veliki broj žena doživljava ozbiljne neprijatnosti svakog mjeseca za vrijeme ciklusa – bolne menstruacije i grčeve u trajanju od nekoliko dana. U prirodi postoje biljke koje nježnijem polu mogu pomoći da lakše podnesu ove dane.

Đumbir
Đumbir uspješno snižava nivo prostaglandina koji izaziva bol. Takođe, pomaže u borbi protiv umora u vezi sa PMS-om i čini da menstruacije postanu redovne.
Izrendajte mali komad očišćenog đumbira i skuhajte u 250 ml vode (5 minuta). Procijedite i dodajte malo meda i sok od limuna. Piti 3 puta dnevno tokom menstrualnog ciklusa.

Bosiljak
Dodajte jednu kašiku bosiljka na 250 ml ključale vode, pokrijte i pustite da se ohladi. Pijte ovaj napitak na svakih nekoliko sati.

Cimet
Cimet ima antispazmodična i antiinflamatorna svojstva koja mogu umanjiti bol tokom menstruacije. Napravite čaj od cimeta tako što ćete umiješati 1/4 kašičice cimeta u prahu u šolju sa 250 ml tople vode. Neka odstoji do 5 minuta, zatim dodajte malo meda i pijte čaj gutljaj po gutljaj. Potrebno je da popijete 2 do 3 šolje čaja od cimeta tokom jednog do dva dana prije nego što počne menstruacija, kako bi se spriječila pojava bolova i grčeva.
Takođe, možete dodati 1/2 kašičice cimeta i jednu kašiku meda u čašu tople vode. Pijte ovaj napitak 3 puta tokom prvog dana menstruacije, i na taj način ćete sigurno ublažiti bol.

ulje noćurka istok
Ulje žutog noćurka je najbogatiji prirodni izvor biološki aktivnog vitamina F koji obezbjeđuje esencijalne masne kiseline zadužene (između ostalog) za proizvodnju molekula prostaglandin, koji kontroliše menstrualni ciklus, reguliše hormonski balans i osnovne fiziološke potrebe kod žena

Peršun
Peršun sadrži apiol i miristicin, dva jedinjenja koja su veoma efikasna u smirivanju bolnih menstruacija. Takođe, čaj od peršuna može pomoći u regulisanju neredovnog menstrualnog ciklusa. Stavite 1/4 šolje svježeg peršuna u šolju i preko njega sipajte 250 ml vrele vode. Pustite da čaj odstoji 5 minuta, procijedite i odmah popijte. Ćaj od peršuna za bolne mestruacije treba piti 2 puta dnevno tokom trajanja ciklusa.

Laneno seme
Laneno sjeme sadrži esencijalne masne kiseline koje pomažu u stabilizaciji proizvodnje progesterona. Pored toga, laneno sjeme može poboljšati funkcije maternice i pomoći u liječenju neplodnosti. Kada patite od menstrualnih bolova, potrebno je da konzumirate 1-2 kašike lanenog sjemena dnevno. Laneno sjeme možete staviti u jogurt, šejk, cerealije ili preko salate.

Vrkuta ili virak
Biljka vrkuta je dobrodošla svakoj ženi, jer pomaže kod mnogih ženskih bolesti. Čaj od vrkute preporučuje se za upale ženskih polnih organa, spuštenu maternicu, povrede maternice, obilno krvarenje i bolne menstruacije. Pošto ova biljka jača zidove maternice, koristi se i za vrijeme trudnoće, jer umanjuje mogućnost pobačaja.

D-mannose
Za više informacija kliknite na sliku.