ANEMIJA – OD DANAS SE POZDRAVITE S NJOM

anemija

ANEMIJA – OD DANAS SE POZDRAVITE S NJOM

Anemija ? Špinat, crveno meso, grah i leća, jaja, žitarice- sve su ovo namirnice koje bi ukoliko bolujete od anemije trebali svakodnevno uvrstiti u vašu prehranu.

Često u nedostatku vremena, ali i volje ne stignemo u organizam unijeti dovoljnu količinu željeza pa vam doktori preporučuju razne dodatke prehrane. U Tvornici zdrave hrane našlo se mnogo proizvoda koji su bogati željezom i koji vam uvelike mogu pomoći kod ovog krvnog poremećaja koji je sve prisutniji među svima nama, ali slijedeća tri proizvoda zasigurno su broj 1 u liječenju anemije koja uzrokuje slabost, glavobolje, blijedoću i lošu cirkulaciju.

1.Acerola prah

Acerola bobice stoljećima se već koriste za borbu protiv anemije. Ova južno i srednjeamerička biljka nalik trešnji bogata je vitaminom C, ali i vitaminima A i B te je poznata kao pomagač u povećanju apsorpcije željeza. Doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, normalnom funkcioniranju živčanog i imunološkog sustava te stvaranju energije.

S jednom čajnom žličicom praha umješanom u 2dl vode jednom dnevno možete se već nakon para dana pozdraviti s onim najjačim simptomima anemije.

 2.Super C antioksidans

Proizvod “Super C Antioksidant” sadrži prirodan vitamin C iz camu camu, acerole, acai i aronije. Ove četiri vrste bobičastog „supervoća“ sadrže najveću količinu prirodnog C vitamina  i najvišu razinu prirodnih antioksidanata od svega što raste na našem planetu i zato djeluju kao snažan antioksidans i štite naše stanice od slobodnih radikala. Vitamin C u narodu je najpoznatiji kao pomoć u liječenju prehlade i gripe no malo ljudi zna da aktivira leukocitekoji su odgovorni za obranu u slučaju infekcije te promiče stvaranje limfocita, koje proizvode antitijela. Vitamin C sudjeluje u stvaranju kolagena, koji gradi vezivno tkivo u našem tijelu. Stoga, dovoljne količine vitamina C neophodne su za zdravu kožu, brzo zarastanje rana i povreda tkiva, a ono što je važno za anemičare jest da ovaj važan vitamin također poboljšava apsorpciju željeza u tankom crijevu za 85 posto i ima pozitivan učinak na anemiju.

3.Kakao prah 

Kakao zbog svojeg sastava bogatog mineralima, a najviše magnezija pomaže u borbi protiv stresa s kojim se u današnjoj svakodnevnici previse družimo. Zbog hormona sreće, dopamina izvrsno djeluje na raspoloženje pa je i to već dovoljno dobar agument da ga koristite. Uz to, kakao je iznimno bogat antioksidansima koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma. Izvrstan je izvor željeza, kroma, mangana, cinka i vitamina C. U 28 grama kakaa dobit ćete čak 314% dnevne preporučene količine željeza što odmah vodi do zaključka da u problemima s anemijom može samo pomoći.

Iako kakao možete svakodnevno koristiti u desertima ili kao napitak s mlijekom, u slučaju nedostatka željeza preporuča se svako jutro na prazan želudac popiti rastopljeni kakao prah u 2dl vruće vode. Pošto je s vodom dosta gorak slobodno dodajte malo prirodnog zaslađivača (stevia, med).