Apetit pod kontrolom

apetit

Ako ste fizički aktivni ne mora značiti da možete imati viška hrane u tanjiru. Kako bi se održao balans između toga da jedete dovoljno prije treninga kako biste imali optimalnu energiju, a da ne pretjerate poslije vježbanja sa jednim skupom kalorija je nemoguće za početnike, ponekad zbunjujuće čak i za one najiskusnije.

Apetit redovno napada poslije dobrog trošenja energije, pa se često desi da se počastite sa nečim velikim i masnim poslije dobre ture vježbanja i znojenja. Istraživanja koja su rađena potiču novu debatu – da li je moguće da se vježba a da ne jedete više u nekoliko sati poslije vježbanja? Eksperti smatraju da se pravo pitanje odnosi na to kako da maksimizirate potrošnju masti kao izvor energije.

Prije vježbanja konzumirajte hranu sa niskim indeksom glikemije, jer ona povećava potrošnju masnoća tokom treninga. U suštini, hrana sa niskim indeksom glikemije može da “aktivira” vaš metabolizam na duži vremeni period tokom dana. Za vrijeme vježbanja izbjegavajte ugljikohidrate. Oni mogu da spriječe efekat hrane koju ste konzumirali prije vježbanja.

Poslije vježbanja glavni izvor neka vam budu proteini, a unosite i složene ugljikohidrate za energiju. U ovom periodu je bitno da izbjegavate masnu hranu. I za kraj, počastite se sa kafom, jer kofein stimuliše tijelo da proizvodi glikogen, umjesto masnog tkiva.

Ako pravilno “napunte” organizam sa pravim gorivom, nećete rizikovti prejedanje i želju da ispunite sve potrošene kalorije.