Artičoke su zasigurno zdrava hrana, saznaj i zašto!

Artičoka je član obitelji suncokreta. Prve uzgojene artičoke su bile u mediteranskoj regiji, artičoke su nakratko nestale nakon pada Rimskog carstva. Vratile su se u Italiju tijekom 15 stoljeća, a zatim su se pojavile u Americi nakon što su ih donijeli francuski i španjolski vrtlari.

Artičoke opskrbljuju 28 posto preporučene dnevne vrijednosti vlakana, što je važno da vas održava “redovnim” (što se stolice tiče), pomažući kretanju ostale hrane i materijala kroz vaš sustav. Vlakna također mogu smanjiti razinu šećera u krvi i krvni tlak, spriječiti upalu i zaštititi zdravlje srca te smanjiti razinu lipoproteina ili “lošeg” kolesterola. Cinarin u artičokama (zabilježite botanički naziv) povećava proizvodnju žuči u vašoj jetri, što zauzvrat izbacuje kolesterol iz vašeg tijela.

articoka list u kapsulama swanson
Artičoka list u kapsulama. Provjerite više o ovom proizvodu klikom na sliku.

Još jedna korist od artičoka je 25 posto dnevne potrebne količine vitamina C, također poznata kao askorbinska kiselina, koja osigurava antioksidativnu djelotvornost za zaštitu stanica od oštećenja od slobodnih radikala (kao što je onečišćenje zraka), koje nastaju kada naša tijela pretvaraju hranu u energiju. Vitamin C također opskrbljuje kolagenu kako bi se rane brzo izliječile i štiti tijelo od bolesti pomažući mu da apsorbira željezo.

Ostali ekstrakti u artičoka uključuju 24 posto vitamina K (drugi antioksidans) i folat (22 posto za stvaranje i održavanje RNA i DNA stanica, te za sprečavanje anemije). Artičoke također imaju veliku količinu minerala, kao što su magnezij, mangan, bakar, kalij i fosfor.

Ekstrakti iz jestivih dijelova artičoka su pokazali da imaju negativne učinke na stanice raka dojke u kliničkim ispitivanjima provedenim u 2011. Pokazalo se da su “pokretači i raka” izrazito “inhibirani”, što ukazuje da se artičoke mogu boriti protiv karcinoma. Ostali testovi pokazali su, da ne samo da su artičoke pokazale značajan antioksidacijski potencijal, nego su također usporili aktivnost karcinoma jetre.

Flavonoid u artičoki zvan silymarin pokazao se da je dobro kemoterapijsko sredstvo ili antikancerogeno sredstvo za rak kože u studiji koju je napravila sveučilišna bolnica u Clevelandu. Artičoke i zeleni čaj su oboje pokazali u istraživanjima da su prirodni agenti koji smanjuju mogućnost pa se čak i bore protiv raka kože.

origanik
Origanik kapsule – Ulje origana u kapsulama, najbolji prirodni antibiotik. Za više informacija kliknite na sliku.