Bosiljak čuva zglobove

bosiljak
Došli ste do zaključka da vam treba snažno protivupalno sredstvo koje će olakšati bol u zglobovima. Bosiljak će vam pomoći.

Može se koristiti na nekoliko načina. Njegovi svježi aromatični listovi pokazali su se kao snažan protivupalni lijek kod osoba kojima otok zglobova predstavlja problem ali i kod onih kod kojih je dijagnostikovan artritis.

Istraživači na British Pharmaceutical Conference u Manchesteru ustanovili su da unošenje koncentrovanog ekstrakta dvije vrsta bosiljka – Ocimum americanum i Ocimum tenuiflorum – smanjuje oticanje zglobova do 73% i to u samo 24 sata.

“Procijenili smo protivupalno djelovanje obije biljke i ustanovili da veoma slično djeluju kao i diklofenak tablete(protivupalni lijek koji se naširoko upotrebljava u slučajevima artritisa),” rekao je Vaibhav Shinde, sa Poona College of Pharmacy u Indiji koji je i sproveo istraživanje.

Za razliku od sintetičkih lijekova, kod bosiljka nema nuspojava poput probavnih iritacija i bolova izazvanih uzimanjem lijekova. Ovo bi moglo biti vrlo korisno oboljelima od artritisa koji svakodnevno gutaju tablete.

zelenousna školjka
Prirodna pomoć kod poteškoća sa zglobovima
Bosiljak se kao začinska i ljekovita biljka koristi vijekovima. Opareni bosiljak koristi se kao lijek kod upalnih procesa: bronhitis, astma, bolesti kože i artritis. I dijabetičari bi mogli da imaju korist od bosiljka jer on snižava nivo glukoze u krvi.

“Istraživanje pokazuje da eugenol, ulje koje bosiljku daje poznatu aromu, aktivna molekula ključna za ovaj protivupalni efekt,” rekao je dr. Vaibhav Shinde i dodao:”Međutim, možda su uključene i druge molekule. Moramo da otkrijemo o kojima se radi i iskoristiti to u pravljenju lijeka.”

Tablete s ekstraktom bosiljka još uvijek ne postoje na tržištu ali i povećani unos bosiljka i pravilna ishrana mogu imati protivupalni efekat. Još ako ste u mogućnosti da nabavite azijski bosiljak, koji je bogatiji eugenolom, napravili ste pun pogodak.