Cink, čuvar enzima i hormona

cink

Koliko je cink važan za organizam najbolje se može shvatiti ako kažemo da je cink neophodan za izgradnju proteina!

Dvadeset prvi vijek je doneo čovječanstvu savremeni način života, nove oblike komfora, ljepotu slobode življenja prema sopstvenoj volji. A šta nam je oduzeo? Prije svega, udaljio nas je od prirode, ishrana nam je drugačija i ispunjena vještačkim aditivima, navike su promijenjene, ritam života je ubrzan a stres sveprisutan.

Danas je, više nego ikad, važno da oslušnemo sebe i prirodu oko nas, da shvatimo da nismo savršeni i da smo svi ranjivi. Zatim, bitno je da prepoznamo prve znake i simptome kojima nas organizam upozorava da nešto nije u redu.

Najranjiviji u našem organizmu su, svakako, nervni i imuni sistem.

Poremećaji spavanja i ishrane, loše raspoloženje, osjećaj bezvoljnosti i smanjena radna efikasnost prvi su znaci da nam je organizam iscrpljen. Pored toga, javlja se smanjen imunitet sa čestim prehladama.

Za pravilno funkcionisanje nervnog i imunog sistema veliki značaj ima niz supstanci, a među njima je cink. Danas govorimo o cinku!

Šta je cink i koja mu je funkcija u organizmu?

Cink je široko rasprostranjeni element u ljudskom organizmu. Značajan je za brojne fiziološke procese, a prije svega za finu koordinaciju nervnog sistema i hormona, za funkcionisanje odbrambenih imunoloških snaga organizma i za održavanje integriteta kože i regeneraciju koštanog tkiva.

VAŽNOST CINKA SE NAJBOLJE MOŽE SHVATITI AKO KAŽEMO DA JE CINK NEOPHODAN ZA IZGRADNJU PROTEINA!

Cink i vitamin C – mudra kombinacija

Ujedinjeni cink i vitamin C pokazuju izuzetno blagotvoran efekat na imunološki sistem. Ova kombinacija se preporučuje u zimskim mjesecima kao korisna zaštita od prehlade i drugih infekcija. Nakon povreda, hiruškog zahvata ili opekotina, organizmu je potrebna pomoć da bi se sluznice, koža, vezivno tkivo i kosti što prije oporavili. U sastavu svih ovih tkiva nalazi se kolagen a upravo vitamin C i zink imaju presudnu ulogu u njegovoj sintezi. Upravo zato, kombinaciju cinka i vitamina C treba uzimati nekoliko nedjelja prije i nakon zahvata.

VITAMINC CINK

Koji je mehanizam dejstva cinka?

Cink predstavlja stukturnu komponentu mnogih enzima koji učestvuju u brojnim vitalnim procesima u organizmu, kao što su sinteza proteina, funkcionisanje gena, transportni i metabolički procesi. Cink učestvuje u proizvodnji gotovo svih hormona i neophodan je za funkcionisanje ćelija koštanog tkiva i kože.

Koji su efekti cinka u organizmu?

U mozgu, cink se ponaša kao modulator i ima umirujuće efekte na nervni sistem. Učestvuje u sintezi proteina i na taj način podstiče rast i razvoj.

Značajan je za regulaciju hormona u organizmu.

On pokazuje svojstva stimulatora imuniteta, s jedne strane tako što višestruko povećava nivo specifičnih odbrambenih supstanci, a s druge strane što se direktno vezuje za omotač pojedinih virusa i sprečava infekciju.

Cink podstiče regeneraciju kostiju, a na koži i sluzokožama djeluje protiv mikroorganizama (antiseptično dejstvo) i isušuje i steže površinu kože i sluzokože (adstrigentno dejstvo).

Ostali efekti su zaštita ćelija od štetnih činilaca (antioksidativni efekt) i smanjenje prelaska bakra i drugih teških metala iz crijevnog sistema u krv (detoksikujući efekt).

Koji su znaci deficita cinka u organizmu?

Najčešći znaci i simptomi deficita cinka su sljedeći:

  • slabljenje imuniteta,
  • pojačana nervna napetost,
  • hronični umor,
  • otežano zarastanje rana,
  • kožne promjene,
  • noćno sljepilo,
  • poremećaj ukusa,
  • dugotrajna dijareja.

Laboratorijski, deficit cinka se teško može potvrditi i utoliko je značajnije klinički prepoznati simptome. U laboratoriji moguće je dobiti snižene vrijednosti cinka u plazmi i alkalne fosfataze u serumu.

Kako prilagoditi ishranu i koje namirnice sadrže najveće količine cinka?

Najbolji izvori cinka su morski plodovi, meso, jaja, integralne žitarice i orasi. Od morskih polodova, svakako, ostrige sadrže najveću količinu cinka.

INTERESANTNO JE DA SE CINK IZ NAMIRNICA ŽIVOTINJSKOG PORijEKLA DVOSTRUKO BOLJE KORISTI U ORGANIZMU NEGO IZ BILJNIH IZVORA.

Kada treba primijeniti preparate cinka?

Preparate cinka treba obavezno primijeniti ukoliko prepoznamo znake deficita cinka.

Takođe, preparati cinka se mogu primijeniti i u prevenciji, u stanjima pojačanih potreba organizma: tokom duže izloženosti stresu, smanjenog imuniteta, kod oboljenja crijeva i alkoholizma.

Lokalno, preparati cinka se mogu primijeniti kod virusnih infekcija nosne sluzokože i ždrijela i za tretman kožnih promjena, posebno izazvanih herpes virusima.

Uz konsultaciju sa ljekarom, moguće je primijeniti preparate cinka sa standardnim protokolima za liječenje pojedinih bolesti.

Pokazano je da cink značajno pojačava efekte lijekova prilikom terapije depresije.

Poremećaji ishrane, kao što je anorexia nervosa, koji se inače jako teško liječe, dobro reaguju na terapiji cinkom.

Cink pojačava stvaranje metaloproteina u crijevima koji vezuju bakar, tako da preparati cinka mogu pomoći u terapiji Vilsonove bolesti.

Takođe, može se primjenjivati za liječenje hronične dijareje. Uz konsultaciju sa ginekologom, treba razmotritit primjenu preparata cinka u trudnoći, jer trudnoću nerijetko prati deficit cinka.

POKAZANO JE DA CINK ZNAČAJNO POJAČAVA EFEKTE LijEKOVA PRILIKOM TERAPIJE DEPRESIJE.

Cink – za ili protiv?

Svakako ZA. Utvrđeno je da se cink nalazi u svakoj našoj ćeliji i da je neophodan za pravilno funkcinisanje našeg organizma, a zbog nepravilne ishrane i brzog života, deficit cinka postaje sve veći problem.

Novija istraživanja prvenstveno se bave njegovom ulogom u nervnom sistemu i već je potvrđen njegov antidepresivni efekt.

PORED TOGA, EFEKTI CINKA POKAZUJU SLIČNOSTI SA DEJSTVIMA DANAšNJIH SEDATIVA, KOJI SU MEĐU NAJČEŠĆE PRIMjENJIVANIM LijEKOVIMA U SVijETU I KOD NAS.

Sve to ukazuje da cink ima svijetlu budućnost.

Cink kao afrodizijak!

Otkriveno je da je Kazanova, poznati venecijanski ljubavnik, redovno uzimao cink. Svakodnevno je uzimao cinkom i proteinima bogata sirova jaja a osim toga obožavao je ostrige.

PRETPOSTAVLJA SE DA CINK KOD MUŠKARACA SPREČAVA NASTANAK ENZIMA AROMATAZE I NA TAJ NAČIN POVEĆAVA NIVO TESTOSTERONA.

Testosteron nije potreban samo muškarcima nego i ženama za više energije, bolji polni nagon i više snage.