Čuvari zdravlja: Šta je najbolje jesti tokom zime?

Niska temperatura zraka i hladnoća, tokom zime pokreću cijeli niz procesa u ljudskom organizmu koji imaju zadatak da iznutra ugriju tijelo, a da pritom zadrže što je moguće normalnije funkcionisanje ostalih procesa. Sa dužom izloženosti hladnoći, sve to postaje veoma komplikovano a imunološki sistem doveden u pitanje, pa su određene namirnice u tim okolnostima pravi pomagači organizmu kakvi mu tada najviše trebaju.

Banane

banane zime

Iako se radi o tropskom voću koje prilikom uzgoja nema nikakvih dodirnih tačaka za hladnim vremenskim prilikama, banane kao bogat izvor kalija i magnezija, pomažu tijelu na hladnoći, smanjujući stres, iscrpljenost i umor, te jačajući imunološki sistem.

Kiseli kupus

kiseli kupus zime

Kraljevska zimnica u pogledu bogatstva vitaminom C, tokom najhladnijeg perioda godine predstavlja jedan od najboljih mogućih izvora ovog vitamina koji stoji u čvrstoj vezi sa imunološkim sistemom. Istovremeno, kiseli kupus koji nastaje procesom fermentacije, pun je dobrih bakterija koje čuvaju zdravlje probavnog sistema i štite organizam od bolesti.

Jogurt

jogurt zime

Jedan od najzdravijih mliječnih napitaka, jogurt je također zbog bogatstva korisnim bakterijama koje pomažu funkcionisanje crijeva. Piće koje ima veliku hranjivu sposobnost i koje solidno održava osjećaj sitosti, djeluje veoma pozitivno na imunitet.

bioimunitet imunitet
BioImunitet je najbolji imunostimulator, prirodni antibiotik i najjače biljne kapi za imunitet na našem tržištu!