DRUGO STANJE: Kako trudnoća utiče na imunitet

trudnoća drugo stanje

Ne mora nužno značiti da će trudnoća narušavati vaše zdravlje žene, štoviše, mnogo je bolesti koje u trudnoći poprime mnogo blaži oblik ili čak potpuno nestanu.

Za većinu žena trudnoća ne može utjecati na pad imuniteta, no postoje i iznimke. U trudnoći se kod žena može pojaviti povećana osjetljivost na određene zarazne bolesti koje ujedno mogu bitno utjecati na pad imuniteta.

Sezonske viroze i prehlade u prosjeku pet puta češće pogađaju trudnice u odnosu na žene koje nisu trudne. No ne mora nužno značiti da će trudnoća narušavati zdravlje žene, štoviše mnogo je bolesti koje u trudnoći poprime mnogo blaži oblik ili čak potpuno nestanu. Reumatoidni artritis, alergije i migrene nerijetko u trudnoći dožive poboljšanje.

Liječnici stoga ponovno stavljaju naglasak na brigu o vlastitom zdravlju u trudnoći. Trudnice bi trebale posebnu pažnju posvetiti prehrani, tjelovježbi, dovoljno se odmarati i izbjegavajti stres, ali i mjesta koja bi mogla biti izvor zaraze.

Često do tegoba dolazi zbog ukidanja lijekova koje nije sigurno uzimati u trudnoći, pa je potrebno pronaći neko prihvatljivije, najbolje prirodno rješenje ili, ako je trudnica te sreće, shvatiti da su tegobe nestale barem u trudnoći.

D-mannose