ELIKSIR ZDRAVLJA I LJEPOTE: Evo koje sve zdravstvene i druge probleme možete riješiti uz pomoć meda

med eliksir

Pored toga što ga koristimo kao poslasticu, med ima još neke prilično nobične načine upotrebe. Evo nekih od njih za koje vjerovatno niste čuli.

1. Liječi posjekotine, modrice i opekotine 

Ovo je vjerovatno najkorisnija upotreba meda i zaista djeluje. Potrebno je samo da na ranu nanesete tanak sloj ovog čudesnog nektara. Vaše rane će se brže zacijeliti jer se med ponaša kao prirodni antiseptik.

2. Balzam 

Ne samo da može da zamijeni balzam koji koristite već ima i bolje osobine od njega. U šampon možete da stavite supenu kašiku meda ili ga možete pomiješati sa maslinovim uljem i napraviti masku za kosu.

medna maska za čišćenje lica
MEDNA MASKA za čišćenje lica. Intenzivno njeguje i revitalizira kožu lica i vrata, dajući joj svježinu i elastičnost

3. Balzam za usta 

Da li ste znali da sami možete da napravite balzam za usta tako što ćete pomiješati med sa malo bademovog ulja i pčelinjeg voska? Ovakav balzam je mnogo zdraviji od svih onih koje kupujete u kozmetičkim radnjama.

4. Otklanja crijevne parazite 

Ovo je prilično neobična upotreba meda, ali se pokazala djelotvornom. Možete da pomiješate malo meda sa sirćetom i vodom i brzo ćete se riješiti parazita. Takođe, med štiti sluznicu želuca tako što stimuliše protok krvi kroz to područje.

čuvarkuća
MED ČUVARKUĆA. Prirodni preparat protiv mioma i cisti maternice i bubrega

5. Piling za lice 

Med ne samo što je odličan za hidrataciju već je dobar i kao piling za lice. Da biste napravili dobar kućni piling potrebno je da med pomiješate sa mljevenim bademom i limunovim sokom. Rezultati su odmah vidljivi.

6. Pomaže u gubitku kilograma 

Ukoliko niste znali, med zaista može da vam pomogne da igubite tih nekoliko kilograma viška, a da vam čak ni ne bude teško jer ćete zamijeniti šećer u vašoj dijeti medom koji je mnogo zdraviji. Takođe, med pomaže u ubrzavanju metabolizma, pa ćete masti brže sagorijevati.