Escherichia coli – bakterija koja može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme

ešerihija colli

Escherichia coli, ili skraćeno E. Coli, vrsta je bakterije iz roda Escherichia i porodice Enterobacteriaceae, a pripada u skupinu otpornih bakterija koja u tlu mogu preživjeti mjesecima, a u raznim vrstama namirnica lako se i brzo razmnožava.

Ukoliko E. Coli pronađe put iz crijeva u krvotok, te dalje u određene organe, može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme u vidu upala, a u težim slučajevima mogu dovesti i do smrti.

Najčešće infekcije ovom bakterijom dogode se u mokraćnom sustravu, a prema nekim podatcima više od 90 posto svih nekompliciranih urinarnih infekcija uzrokuje upravo ova bakterija (tj. sojevi E. coli), a u 40-ak posto oboljelih infekcija se ponovi unutar 12. U liječenju infekcija mokraćnog sustava najčešće se koriste antibiotici.

Kako se čovjek može zaraziti E. Coli te koji su simptomi

Escherichijom coli se čovjek može zaraziti na ove načine:

  • preko izmeta domaćih životinja
  • preko povrća koje je gnojeno zaraženim izmetom, oprano ili zalijevano zaraženom vodom
  • preko mesa (najčešće se radi o nedovoljno pečenom mljevenom mesu) i salama
  • dodirom sa zaraženim životinjama ili ljudima
  • konzumiranjem nepasteriziranih sokova ili mlijeka
  • rjeđe preko zagađene bunarske vode te u nedezinficiranim bazenima

Simptomi zaraze ovise o tome u kojem se dijelu organizma bakterija nalazi , ako je došlo do upale, te koji je soj E. Coli uzrokovao probleme. No, najčešći su upravo ovi simptomi:

  • jaka bol u želucu i grčevi
  • povraćanje
  • proljev
  • krvava stolica

D-mannoseAko patite od čestih infekcija urinarnog trakta i mokraćnog mjehura,pijete antibiotike, ali infekcije se sve jedno ponavljaju D-Mannoza može biti pravo rješenje za vas.

Svake godine milijuni ljudi – većinom žene – pate od infekcija urinarnog trakta. 90% tih infekcija uzrokuje bakterija E.coli.

D-Manoza je jednostavna molekula šećera, koja se prirodno nalazi u biljkama poput breze, brusnice, borovnice, breskve i koristi kao „broj 1 za liječenje mokraćnih infekcija“.

Kako djeluje D-Mannose ( D-Manoza )

d mannose dmanoza
D-Mannose u prahu. Prirodni lijek broj 1 u svijetu protiv svih urinarnih infekcija. Pronađite u svim Apotekama u BiH.

Kada se Ešerihija coli prilijepi na stijenke urinarnog trakta, širi se i stvara probleme. Kod uzimanja D-mannoza, bakterije se lijepe na jednostavnu molekulu šećera i nakon toga se izbacuju iz organizma tijekom mokrenja.

D-mannoza ne izaziva poremećaj normalne fiziološke flore crijeva niti uzrokuje gljivične infekcije koje se često javljaju nakon antibiotskih terapija, a izlučuje se iz vašeg organizma u roku od 4 sata od trenutka uzimanja.

Nuspojave kao rezultat uzimanja D-manoze do sada nisu zabilježene.
D-mannose prah mogu uzimati trudnice i djeca uz primjereno doziranje.
D-mannose prah mogu uzimati I dijabetičari uz kontrolu razine šećera u krvi

Ako često patite od infekcija mokraćnog mjehura, možete koristiti prah D-mannose u preventivne svrhe, uzimanje može biti  dugoročno, čak i nekoliko mjeseci jer su studije pokazale da nema nuspojava.