Ginko biloba – ljekovita svojstva i djelovanje

ginko biloba

Ginko biloba – ljekovita svojstva i djelovanje

Ginko biloba, također poznat kao “viline vlasi” postoji već 300 milijuna godina i time nosi status najstarije preživjele vrste drveća na Zemlji. Ova drevna biljka djeluje na poboljšanju iskoristivosti kisika i tako poboljšava pamćenje, koncentraciju i druge mentalne sposobnosti.

Ginko biloba je također pokazala značajno poboljšanje vida te može pozitivno utjecati na oštećenje mrežnice oka. Učinkovita je u tome da olakšava glavobolju, sinusitis i vrtoglavicu, a također može pomoći osloboditi od kroničnog zujanja u ušima.

Istraživanja su pokazala kako ginko biloba pokazuje izvrsne antioksidativne sposobnosti u poboljšanjima trombocita i živčanih funkcija, protoka krvi do živčanog sustava i mozga. Također, značajno je utjecala na smanjenjeviskoznosti krvi.

Dosad je provedeno puno istraživanja o ekstraktu lišća ginko bilobe, pogotovo u Njemačkoj i Francuskoj te je pokazala značajne rezultate u liječenju Alzheimerove bolesti, cerebralne ateroskleroze, gluhoće, demencije, depresije, Raynaudovog sindroma, bolesti krvožilnog sustava i mnoge druge.

Međutim, istraživanja su pokazala kako je najučinkovitija u poboljšanju protoka krvi u rukama i nogama kao i u smanjenju kratkoročnog gubitka pamćenja.

ginko biloba

Depresija

Pacijenti koji pate od različitih stupnjeva vaskularne insuficijencije također su osjećali poboljšanja u raspoloženju, uzimajući ginko biloba ekstrakt. To je potaknulo val interesa za njegovu uporabu kao lijek za depresiju, osobito u starijih osoba.

Alzheimerova bolest

Budući da liječnici još nisu otkrili što uzrokuje Alzheimerovu bolest, nemaju definitivnu ideju kako ginko biloba pozitivno utječe na nju, međutim, sigurno je da antioksidansi ginko bilobe pomažu usporiti uništavanje živaca što je jedan od značajnijih problema Alzheimera.

Antioksidativna svojstva

Iako je kisik neophodan za život, može imati negativne učinke na vaše tijelo. Nestabilne molekule kisika često mogu biti izgrađene u našem tijelu i vanjske štetne tvari mogu utjecati na njih. Takve nestabilne molekule nazivamo slobodnim radikalima.

Slobodni radikali mogu oštetiti stanice i strukture u stanicama što može utjecati na vaše zdravlje. Ginko biloba se bori protiv slobodnih radikala i tako popravlja molekularne štete.

Mnoga istraživanja su potvrdila kako ginko biloba može igrati važnu ulogu u sprječavanju ili odgađanju srčanih bolesti, raka i drugih bolesti. Antioksidansi mogu čak zaustaviti oštećenja stanica, čime se usporava proces starenja.

Impotencija

Glavni uzrok muške impotencije je slaba cirkulacija krvi kroz penis, što je često posljedica ateroskleroze. Budući da ginko biloba povećava protok krvi, istraživanja su pokazala kako je pomogla većini pacijenata nakon šest mjeseci korištenja.

MEDNA MASKA PROTIV FLEKA I BORA

Raynaudova bolest

Vjeruje se da je uzrok Raynaudove bolesti pretjerana reakcija krvnih žila u rukama i nogama na niske temperature ili stres. Ginko biloba može biti vrlo značajna za ovo stanje, ona poboljšava krvotok što znači da će biti učinkovita u blokiranju krvi u krvnim žilama.

Parkinsonova bolest

Jedan od uzroka Parkinsonove bolesti je nedostatak dopamina, što uzrokuje gubitak mišićne koordinacije. Ginko biloba povećanjem cirkulacije krvi u mozgu može omogućiti slanje dopamina na područja gdje je on najpotrebniji.

Druge koristi Ginko bilobe

Ostale bolesti za koje se najčešće preporučuje ginko biloba su dijabetes, oštećenje živaca, slaba cirkulacija, alergije, vrtoglavica, kratkoročni gubitak pamćenja, glavobolja, kohlearna gluhoća i mnoge druge.

ginko biloba caj

Moždani udar

Znanstvenici i dalje rade na istraživanjima o prevenciji moždanog udara, a vjeruje se da ginko biloba može povećati cirkulaciju te smanjiti stvaranjekrvnih ugrušaka u mozgu. Također, znanstvenici vjeruju kako ginko biloba inhibira slobodne radikale u stanicama mozga nakon moždanog udara.

Multipla skleroza i transplantacija organa

Ginko biloba također ima protuupalno djelovanje koje može biti korisno kod stanja poput multiple skleroze i može biti vrlo učinkovita kod transplantacije organa.

Je li ginko biloba doista tako zdrava?

Premda je ginko biloba jedna od trenutno najpopularnijih biljaka u alternativnoj medicini za liječenje brojnih poremećaja, ona nema samo pozitivan učinak što dokazuju i određena istraživanja.

Primjerice, osobe koje pate od epilepsije, ne bi trebale konzumirati ginko bilobu, budući da ova biljka kod tih osoba pojačava učestalost epileptičnih napadaja. Osim toga, ginko biloba smanjuje i učinak lijekova koji se koriste za liječenje epilepsije.