Glukomanan – topiva vlakna za zdravo mršavljenje

Glukomanan je tvar izvađena iz korijena Konjaca ili đavoljeg jezika (biljka porijeklom iz Azije), bogata topivim vlaknima koja privlače vodu. Dugo se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini (oblik alternativne medicine koji je nastao u Kini), a sada se prodaje kao dodatak prehrani i pomoć u mršavljenju.

Glukomanan se smatra jednim od najviskoznijih poznatih vlakana. Glukomanan je topivo vlakno kojem se pripisuju brojna svojstva. Istraživanja najviše ističu pozitivan učinak kada je u pitanju snižavanje razine kolesterola u krvi te mršavljenje.

Glukomanan je između ostalog vrlo popularan jer se danas većinom prodaje u obliku kockica čokolade ili kapsula koje smanjuju apetit te pomažu u gubljenju suvišnih kilograma.

Glukomanan je dobio odobrenje za korištenje kao pripravak koji pomaže pri smanjenju tjelesne težine. Europska Agencija za sigurnost hrane zaprimila je gotovo 40.000 prijava za znanstvene tvrdnje, od čega je tek 200 dobilo zeleno svijetlo.

glucomannan glukomannan

Bitno je napomenuti i kako je ova biljka zapravo svrstana u kategoriju hrane, a ne lijeka.

đavolji jezik

Pozitivni učinci Glukomanana na naše tijelo

U alternativnoj medicini, Glukomanan ima dugu povijest upotrebe kao pomoć u detoksikaciji i liječenju poremećaja astme, kašlja i kože. Danas, mnogi zagovornici tvrde da Glukomanan može pomoći sa sljedećim uvjetima:

  • alergije
  • zatvor
  • dijabetes
  • visoki krvni tlak (hipertenzija)
  • visoki kolesterol

Osim toga, Glukomanan pomaže u poticanju mršavljenja i usporava proces starenja. Neki zagovornici sugeriraju da Glukomanan također može poboljšati zdravlje štitnjače, pa čak i pomoći u borbi protiv nekih oblika raka kao što je rak pluća.

Ne zaboravimo da je glavna prednost glukomanana upravo utjecaj na razinu kolesterola i smanjenje tjelesne mase. Djelovanje glukomanana je potvrđeno u znanstvenim istraživanjima.

glucomannan glukomanan
Prirodni preparat broj 1 u Njemačkoj za zdravo mršavljenje.

Studije provedene na ljudima objavljene su u časopisu Alternative Therapies in Health ans Medicine. Bitno je istaknuti kako nuspojave na glukomanan nisu zabilježene.

Prednosti Glukomanana

Iako su istraživanja o zdravstvenim učincima glukomanana donekle ograničena, nekoliko istraživanja ukazalo je na to da Glukomanan može ponuditi određene zdravstvene beneficije.

glukomanan

Glukomanan i gubitak tjelesne težine

U pregledu istraživanja objavljenog 2005. godine znanstvenici su otkrili da uzimanje Glukomanana u dozama od dva do četiri grama dnevno može dovesti do značajnog gubitka težine kod pretilih i gojaznih osoba.

Prema autorima revizije, Glukomanan može pomoći u mršavljenju tako da daje osjećaj sitosti nakon jela.

Glukomanan pokazuje i više nego dobre učinke kod mršavljenja no autori su napomenuli kako je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdila sigurnost i učinkovitost kod uzimanja glukomanana za mršavljenje.

Glukomanan protiv zatvora

glucomannan
Ostvarite željenu težinu bez gladi! Podržite svoju prehranu s našim kapsulama za zasićenje Glucomannan i postižite kontinuirani gubitak težine na prirodan način!

Glukomanan može pomoći u liječenju zatvora, navodi se u studiji objavljenoj u Pediatricsu 2004.godine. Istraživanje je provedeno na 46 djece koji imaju problema s konstipacijom, a svatko od njih je dobio glukomanan i placebo tijekom četiri tjedna.

Kod 31-og djeteta, uključenih u studiju, istraživači su otkrili kako je glukomanan bio učinkovit za ublažavanje zatvora kod djece, također je i smanjio bol u trbuhu.