Gorka dinja – u gorčini se krije zdravlje

gorka dinja

Aktivni sastojci gorke dinje pokreću mehanizme koji izgladnjuju i uništavaju zloćudne stanice. Gorka dinja ili karela, latinskoga naziva momordica charantia, jedna je od biljaka čiju su legendarnu popularnost opravdala znanstvena istraživanja.

Ova biljka pripada porodici tropskih i suptropskih loza, a raste ponajviše na području Azije, Afrike i Kariba. Izvorno biljka potiče iz Indije, a u 14. stoljeću je prenesena u Kinu, odakle se počela širiti na druge krajeve svijeta.

med sa gorkom dinjom dinja dinji
Med sa plodom gorke Dinje. Poručite ovdje.

Najpoznatija je po svojem plodu, koji se smatra jednim od najgorčih plodova na svijetu.
Plod gorke dinje šupalj je u presjeku, s relativno tankim slojem mesa koje okružuje veliko i ravno sjeme smješteno u sredini ploda. Ova čudnovata biljka stoljećima se koristi u azijskoj i afričkoj biljnoj medicini zbog niza zdravstvenih dobrobiti.

U zapadnu je medicinu gorka dinja stigla tek nedavno. No odmah je, s pravom, privukla zanimanje znanstvenika zbog niza pozitivnih učinaka na zdravlje ljudi, posebice zbog svog djelovanja na maligna oboljenja.

U brojnim istraživanjima uspostavilo se da aktivni sastojci dinjinog soka ometaju metabolizam glukoze u stanicama karcinoma te ih izgladnjuju, uskraćujući im neophodan šećer.

Znanstvenici Sveučilišta u Saint Louisu otkrili su blagotvoran učinak mesa gorke dinje na uništavanje stanica raka dojke i sprječavanje njihova množenja.

Studija koju su proveli znanstvenici Centra za istraživanje karcinoma, na Sveučilištu u Koloradu, potvrdila je da sok gorke dinje  utječe na smanjenje rasta tumora gušterače.

U ovom istraživanju provedenom na glodavcima, korišten je sok gorke dinje.

Sok je korišten na dva načina: izravno na kulturama stanica ili tako što je smrznut pa samljeven u fini prah, koji je kasnije korišten za hranjenje glodavaca.

Kako piše u rezultatima studije, nakon 72 sata testiranja broj stanica tumora smanjen je za 90% – 98%kod glodavaca kojima je dan sok gorke dinje razrijeđen u vodi. Stručnjaci taj učinak smatraju fantastičnim.

Kod glodavaca koji su hranjeni prahom smrznutog soka, došlo je do 64-postotnog smanjenja tumorskih stanica, što je puno bolji učinak od kemoterapije.

Uz sve to, sok gorke dinje ne uzrokuje štetne nuspojave po kojima je kemoterapija zloglasna.

Osim kod karcinoma gušterače i dojke, ustanovljeno je da sok gorke dinje pomaže kod raka prostate, jetre, debelog crijeva i dišnih putova.

Sok sprečava i širenje leukemije i neuroblastoma – neuroendokrinog tumora – te pojačava imunološke stanične funkcije u ljudi koji boluju od raka.

med sa gorka dinja

Njezino ljekovito djelovanje znanstvenici pripisuju glikoproteinu lektinu, koji ova gorka namirnica sadrži u velikim količinama.

On je po aktivnosti sličan inzulinu, jer snižava koncentraciju glukoze u krvi i djeluje kao imunomodulator.

Osim navedenog djelovanja na stanice raka, sok gorke dinje…

  • štiti od malarije
  • djeluje antivirusno
  • ublažava probavne tegobe
  • pomaže kod dijabetesa
  • pospješuje mršavljenje
  • uništava crijevne parazite
  • ubrzava zacjeljivanje opeklina

Napomena: Konzumacija dinjinog soka ne preporučuje se trudnicama i dojiljama, zbog tvari iz biljke koje djeluju na kontrakcije maternice i prenose se putem mlijeka.