Heljdino brašno – dobrobiti i bezglutenski recepti

heljda heljdino brašno

Heljda je biljka koja ne sadrži gluten te je primjerena osobama koje imaju celijakiju ili izbjegavaju žitarice. Unatoč popularnom mišljenju, heljda zapravo nije žitarica već pripada zeljastom povrću, a više o dobrobitima i receptima čitajte u nastavku.

Heljdino brašno popularno je kao dodatak drugim brašnima ili za korištenje u slasticama. Zbog svog intenzivnog okusa rijetko se samo koristi za pripremu kruha i drugih proizvoda već se miješa s brašnima poputpirovog, zobenog i prosenog.

Brašno od heljde može biti tamnije ili svjetlije boje, a poput integralnog brašna, tamnije heljdino brašno sadrži više nutrijenata.

Dobrobiti heljdinog brašna za zdravlje

Iznimno je hranjivo i nutritivno mnogo isplativije od pšeničnih i sl. prerađenih vrsta brašna u kojima rijetko ostaje hranjivih tvari. Brašno od heljde osigurava zdrave ugljikohidrate i lako je probavljivo jer sadrži visoku razinu dijetalnih vlakana koja reguliraju probavu.

Ne uzrokuje nadutost te ne podiže razinu glukoze u krvi, što ga čini idealnim i za osobe oboljele od dijabetesa. Također sadrži čak osam esencijalnih aminokiselinavitamineminerale poput željeza, bakra, cinka, magnezija i fosfora te flavonoide.

heljda recepti

Dodatak heljdinog brašna uobičajenim receptima za hljeb, peciva ili domaću tjesteninu osigurat će više nutrijenata u vašim obrocima, dok će priprema palačinki ili slastica ublažiti intenzivan okus i pružiti vašem tijelu kvalitetne hranjive tvari.

Heljdino brašno recepti

Heljda se u mnogim državama dodaje u specijalitete te koristi široko za razna jela. RusijaFrancuska i Ukrajina samo su neke od zemalja koje su ukomponirale heljdu u svoju prehranu, što zbog nutritivnih vrijednosti, što zbog posebnog okusa koje daje jelima.

S obzirom da heljda ima osebujan i jak okus, mnogo jači od uobičajenog integralnog brašna, većinom se koristi za miješanje s drugim brašnima. Može se također koristiti u palačinkama, žgancima (palenti) i poslasticama koje će ublažiti okus, a doprinijeti zdravlju.

Heljdino brašno hljeb

Za lako probavljiv i nutritivno vrijedan hljeb, izaberite heljdino brašno. Važno je napomenuti kako se heljdino brašno pri izradi hljeba i peciva uvijek miješa s drugim brašnom. Naime, u receptu za hljeb koristi se najviše 50% heljdinog brašna te nekog drugog brašna po izboru.

Heljdino brašno palačinke

Palačinke su najčešći recept u koje se dodaje heljdino brašno, upravo iz razloga što se heljda manje osjeti u slatkim jelima. Za izradu palačinki potrebno je:

 • 200g heljdinog brašna (ili pola-pola s drugim brašnom),
 • 250 ml mlijeka
 • 2 jaja
 • 1 i pol kašičica praška za pecivo
 • 1 kašičica cimeta i 1 žličica ekstrakta vanilije
 • Za serviranje: voće, jogurt, med, pekmez ili đem

heljdine palačinke

 1. Pomiješajte (miksajte) mokre sastojke u užoj posudi.
 2. U veću zdjelu prosijte heljdino brašno te dodajte cimet i prašak za pecivo.
 3. Postupno dodajte mokre sastojke suhima, a zatim ostavite smjesu da stoji sat vremena.
 4. Nakon stajanja dodajte nešto ulja u tavu i grabite smjesu velikom kašikom.
 5. Na tavici oblikuje palačinku i pecite dok ne postane zlatna, a zatim okrenite i ponovite postupak s ostatkom smjese.
 6. Palačinke pokušajte održati toplima i odvajajte papirom za pečenje ukoliko se počnu lijepiti.