Hrana koja potiče proizvodnju kolagena

Mnoge ‘anti-aging’ kreme u sebi sadrže kolagen, ali to nije mjerljivo s količinom kolagena u hrani.

Prve bore i smanjivanje tonusa kože počinje već nakon 25-e godine života. Proizvodnja novih ćelija kože polako opada, koža postaje manje elastična i počinje stariti. Nakon 25.-e godine računa se da prosječna osoba godišnje gubi 1,5% kolagena iz kože.

Kolagen ima ogromnu ulogu za naš organizam kao temeljno tkivo koje uz vezivno, hrskavično i koštano čini potporno tkivo koje je rasprostranjeno po cijelom tijelu. Mnoge ‘anti-aging’ kreme koje možete pronaći na policama u sebi sadrže kolagen, ali to nije mjerljivo s količinom kolagena u hrani.

Ali u kojoj hrani?

Jaja sadrže kolagen, u žumanjku. U jajima ima i puno sumpora, koji je važan za detoksikaciju jetre i proizvodnju kolagena. To omogućuje da toksini koji uništavaju kolagen budu uklonjeni iz tijela.

Chia sjemenke bogate su omega-3 masnim kiselinama koje su nužne za hidrataciju i obnavljanje stanica kože da bi ona izgledala mladoliko i glatko.

Vitamin E koji sadrži avokado pomaže u opadanju razine kolagena u tijelu.  Avokado sadrži i korisne masnoće koje jačaju zdravlje kože i povećavaju proizvodnju kolagena.

Kolagen u hrani pronaći ćete i u povrću tamno zelenih listova. Ono je najčešće i bogato antioksdansom luteinom koji neutralizira slobodne radikale. Ovakve namirnice potrebne su koži kako bi zadržala mladenački izgled stoga bacite se na špinat, kupus, kelj i blitvu.

Losos je prepun minerala odgovornih za proizvodnju kolagena, kao što je cink. Također sadrži puno omega-3 masnih kiselina koje pomažu u održavanju vlažnosti kože.

Osobe koje su postale vegetarijanci najčešće se hvale kako im je koža postala više elastična i ljepša. Razlog tome je konzumiranje soje i tofua kojima možete nadoknaditi 6% kolagena u samo šest mjeseci. Soja radi fitoestrogena i elementa genisteina potiče proizvodnju kolagena.

Dodaci prehrani koji u sebi sadrže veliku količinu kolagena mogu biti zamjena kolagena iz hrane. Oni se mogu naći u obliku tableta, kapsula ili tekućih sirupa.

starenje života lice njega koža
ZeinPharma® kapsule Collagen C ReLift smatraju se vrlo efikasnim sredstvom za sprječavanje starenja kože

 

Izvor: tvornicazdravehrane.com