Ishrana žena koje imaju Miom

miom

Ishrana žena koje imaju Miom

Još uvek nije poznat pravi razlog zbog čega nastaju miomi, ali se zna da su u vezi sa padom imuniteta organizma i lučenjem hormona estrogena, od čije količine zavisi veličina do koje će se razviti taj dobroćudni tumor.

Ishrana žena kod mioma

 • Žene koje imaju miome trebalo bi da izbegavaju beli šećer, proizvode od belog brašna i mlečne proizvode.
 • Nije poznato zašto mlečni proizvodi nepovoljno utiču na nastajanje mioma, ali je verovatno jedan od razloga to što se kravama sve češće daju antibiotici i pesticidi koji preko mleka utiču na ženski metabolizam.
 • Ishrana treba da se zasniva na zelenom lisnatom povrću, soji i proizvodima od soje. S druge strane, organski proizvedeno mleko ne deluje štetno na tkivo ženine materice ili njene grudi.
 • Za žene koje imaju miome najbolji izvor proteina su povrće i žitarice koje se kuvaju u celom zrnu, poput prosa, heljde, zobi i integralnog pirinča. Ove žitarice se kuvaju na tihoj vatri u odnosu jedan prema četiri puta toliko vode, sve dok se ne napravi kaša. Ovo predstavlja idealan način pripremanja zrna žitarica.
 • Svaki dan bi trebalo jesti sojino zrno i namirnice od soje jer one sadrže velike količine fitoestrogena koji može biti estrogensko ili antiestrogensko, zavisno od količine estrogena u organizmu.
 • Namirnice od soje uključuju tofu, obogaćeno sojino mleko i miso. I razne druge vrste mahunarki, kao što su japanski, španski i lima pasulj, sočivo mogu da posluže za pripremu ukusnih jela. Mahunarke su kod mioma najbolji izvor proteina. Pasulj, sočivo, krompir, šargarepa, papaja i mango podstiču telo da proizvodi progesterone koji uravnotežuju funkciju jajnika i tako smanjuju „estrogensku dominaciju“.
 • Oni koji ne mogu bez mesa trebalo bi da ga jedu samo u malim količinama, onolikim koje bi mogle da vam stanu u dlan! Preporučljivo je da meso bude od prirodno hranjenih životinja, a ne od onih koje su hranjene antibioticima i hormonima. Idealna zamena za mleko i mlečne proizvode su sojino mleko i sojini proizvodi jer sadrže fitoestrogene, obilje biljnih vlakana, a i odličan su izvor minerala: kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i fosfora, vitamina B kompleksa.
 • Kako se metabolizam estrogena i njihovo izlučivanje odvija preko jetre, trebalo bi izbegavati lekove, alkohol, prženu hranu, kafu i industrijske prerađevine.
 • Trebalo bi da se dnevno pije najmanje dva litra obične vode jer se tako olakšava rad crevima i bubrezima i uklanja suvišni estrogen iz organizma.
 • Lagane fizičke vežbe takođe pomažu da se snizi povećana koncentracija estrogena.
 • Većina nutricionista preporučuje da se svakodnevno uzima kao dodatak ishrani vitamin E, 400 jedinica dva puta dnevno, i vitamin C sa bioflavonoidima, 1 g dnevno nekoliko puta.
 • Treba uzimati gvožđe i folnu kiselinu jer obilne menstruacije proizvode malokrvnost. Neki autori preporučuju da se tri puta dnevno pije 100 miligrama ulja noćurka, ili kod obilnih krvarenja, tri puta dnevno uzima petnaest kapi tinkture rusomače sa malo vode. Biljka egopodium utiče na smanjenje mioma.
 • Priznati evropski istraživači i lekari preporučuju mačji nokat (uncaria tomentosa) u prevenciji mioma jer čisti organizam od otrova i malignih ćelija, omogućava da metabolizam funkcioniše normalno i reguliše nivo hormona. Mačji nokat se već primenjuje u poznatim američkim i evropskim ginekološkim klinikama jer je dokazano da smanjuje miome, ali i ciste (bukvalno topi takozvane vodene ciste) i štiti žene od malignih bolesti.
Primjenjuju se kod neplodnosti izazvane poremećajima u lutealnoj fazi. Naručite Ovdje.
Primjenjuju se kod neplodnosti izazvane poremećajima u lutealnoj fazi. Naručite Ovdje.