Izvanmaternična trudnoća – uzroci, simptomi, liječenje

trudnoca

Izvanmaternična trudnoća – uzroci, simptomi, liječenje

Izvanmaterična trudnoća ili ektopična trudnoća je trudnoća u kojem se embrij razvija izvan maternične šupljine. Budući da je za normalan razvoj embrija potrebno da se embrij razvija u maternici i da se razvije zdrava placenta, u slučaju izvanmaternične trudnoće najčešća je posljedica pobačaj.

Statistika pokazuje da se na otprilike 100 porođaja razvija otprilike jedna izvanmaternična trudnoća.

Uzroci izvanmaternične trudnoće

Postoji različiti uzroci nastanka izvanmaternične trudnoće, a bitno je da neke od njih možete izbjeći i spriječiti:

  • Upale jajovoda ili salpingitis – neke uzročnike upale jajovoda možemo izbjeći kao što su spolno prenosive infekcije klamidijom ili gonokokom. Na ostale uzročnike upale jajovoda ne možemo baš tako jednostavno utjecati (endometrioza ili npr. operativni zahvati na jajnicima). U svakom slučaju, upale jajovoda smanjuju prohodnost jajovoda čime se onemogućuje embriju ulazak u šupljinu maternice.
  • Urođene deformacije jajovoda kod određenih žena čine anatomski problem prolasku embrija – u tu skupinu uzročnika ubrajamo divertikule (izbočenja stijenke jajovoda)  ili duge tube.
  • Tumori koji svojim anatomskim položajem ometaju pravilnu funkciju jajovoda.
  • Nepravilna funkcija jajnika.
  • Nepravilni pokreti jajovoda.

Anatomija

Bitno je dobro proučiti anatomiju izvanmaternične trudnoće budući da mjesto implantacije oplođenog jaja uvelike određuje kliničku sliku.Najpovoljniji ishod (abortus) je u slučaju implantacije jajašca u dijelu jajovoda blizu jajnika takozvanom proširenom ili ampularnom dijelu jajovoda.

Ako se jaje implantira u uskom dijelu jajovoda (isthmus) uz abortus su moguće i komplikacije u vidu rupture i krvarenja.

Oplođeno jajašce se može implantirati i u području materničnog ušća što opet donosi dodatne komplikacije u vidu krvarenja, upala i ruptura.

Druga rjeđa mjesta implantacije su trbušna šupljina, cerviks maternice (vrat) ili jajnik. Ova mjesta implantacije karakteriziraju dodatni rizici za zdravlje žene.

Primjenjuju se kod neplodnosti izazvane poremećajima u lutealnoj fazi. Naručite Ovdje.
Primjenjuju se kod neplodnosti izazvane poremećajima u lutealnoj fazi. Naručite Ovdje.

Simptomi izvanmaternične trudnoće

Izvanmaternična trudnoća je ozbiljno stanje koje zahtijeva liječničku intervenciju budući da predstavlja opasnost po život.

Najčešći razlog za odlazak na ginekološki pregled su bolovi u području zdjelice i donjeg dijela trbuha i izostanak menstruacije. Bolovi se u početku mogu zamijeniti s menstrualnim bolovima, ali izostanak menstruacije s povremenim tamnim i neuobičajenim krvarenjima su razlog za uzbunu u većine žena. Bitno je napomenuti da krvarenje ne nalazimo kao simptom u svih žena s ovim stanjem.

Kod kompliciranijih slučajeva dolazi do implantacije u anatomskim područjima koja su sklona rupturama ili koja su podložna opsežnim krvarenjima. U tim slučajevima je neophodna hitna medicinska intervencija zbog rizika od krvarenja.

izvanmatericna trudnoca- bolovi

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na temelju simptoma (anamneza) uz vaginalni pregled i pozitivan test trudnoće. U slučaju sumnje na izvanmaterničnu trudnoću se radi ultrazvučni pregled na kojem nalaz embrija izvan maternice sa sigurnošću potvrđuje dijagnozu.

Liječenje

Izvanmaternična trudnoća je stanje koje zahtijeva hitan operacijski postupak. Ovisno o uzroku i mjestu implantacije se određuje kojom tehnikom će se pristupiti operativnom zahvatu.

Određeni slučajevi zahtijevaju uklanjanje jajovoda i jajnika, dok je u nekim slučajevima dovoljna samo mikrokirurška operacija. Unatoč tome što su opisani slučajevi u kojima dolazi do spontanog pobačaja i potpunog oporavka bez liječničke intervencije, zbog velikog rizika od krvarenja i šoka koje može rezultirati i smrću preporučuje se hitan odlazak liječniku u slučaju sumnje na izvanmaterničnu trudnoću.

Posljedice

Određen broj žena može imati problema s plodnošću i urednom trudnoćom nakon izvanmaternične trudnoće. Operativni zahvati koji se izvode prilikom pobačaja se najčešće izvode laparoskopski ili mikrokirurškitako da oporavak nije dugotrajan, a sam postupak ne ostavlja dodatne posljedice ne tijelo žene u vidu ožiljaka.