Kako trenirati i sačuvati zdrava koljena?

zdravlje koljena zdrava koljena

Bilo da se bavite sportom profesionalno ili ste samo rekreativac, morate znati kako zaštiti koljena od ozljeda.

Pazite na kilograme

Svaki suvišni kilogram pet puta više opterećuje samo koljeno. Zamislite onda koliko će opterećenje izazvati višak od 10 kilograma. Debljina također utjeće i na pojavu osteoartritisa u koljenima. To je veoma problematična vrsta artritisa koji nanosi veliku štetu hrskavici koljena.

Prehrana

Mediteranska dijeta je iznimno dobra za koljena. Pokušajte u prehranu ubaciti što više voća, povrća i proteina. Također je poželjno da pijete što više vode.

Zagrijavanje prije treninga

vjezbanje

Zagrijavanje treba biti nezaobilazni dio vaše trening rutine. Samo pet do deset minuta zagrijavanja će spriječiti moguće ozljede. Ako odmah krećete s glavnim dijelom treninga, rizik od povrede je iznimno velik.

Vježbe za koljena

Usredotočite se na vježbe koje pogađaju mišiće nogu, pogotovo one oko koljena. Mnogi često zanemaruju važnost tih mišića, a oni osiguravaju čvrsta i zdrava koljena. Izvodite vježbe za ravnotežu, kao i one koje jačaju kvadricepse i stražnju ložu.

Slušajte svoje tijelo

Nemojte pretjerivati s vježbanjem. Povećanje težine, ponavljanja ili vrijeme treninga treba se dogoditi u malim koracima. Iako je normalno da se osjeća bol nakon treninga, nije normalno doživjeti bol tijekom treninga. Ako osjetite bol, primjetite oteklinu ili neki drugi znak ozljede, posjetite liječnika.

Oprezno s lijekovima

Lijekovi vam mogu pomoći da smanjite bol, ali nisu rješenje. Također brojni lijekovi mogu imati neugodne nuspojave, tako da ih koristite oprezno po preporuci liječnika. Možete koristiti i više je preporučeno neke dodatke ishrani ili biljne preparate koji su provjereni.

zelenousna školjka
Sastojci Zelenousne školjke zbog svog značaja koji imaju za zdravlje zglobova, cijene se u cijelom svijetu. Perna Canaliculus sadrži 10 različitih mineralnih sastojaka, 8 važnih L-aminokiselina, enzime i elemente u tragovima, koji su svi važni za vezivno tkivo i hrskavicu.

Tražite stručno mišljenje

Ako ozlijedite koljeno prvo trebate posjetiti liječnika koji će vam odrediti terapiju. Kompresije koljena također mogu pružiti koljenu potporu koja je potrebna. Konačno, prehrambeni dodaci (glukozamin sulfat, kurkuma, i neki drugi) mogu biti korisni tijekom procesa oporavka.