Koji od dva ” mehanizma ” se nalazi u vašem tijelu?

Kada određeni mehanizam održavamo na pravilan način, baš onako kako je to i predviđeno da bi radio na optimalnom nivou, problemi koji se pojave tokom radnog vijeka su toliko rijetki da su gotovo zanemarivi. S druge strane, ako se taj mehanizam ne održava, ako se koristi na potpuno drugačiji način od predviđenog, te što je najgore ako ga pokreće gorivo koje nije predviđeno za taj tip mehanizma, onda su kvarovi neminovni.

Upravo taj slikoviti prikaz moguće je primijeniti i kod ljudskog organizma koji također može biti u dobroj formi i funkcionisati poput nekog švicarskog sata, a može i isto tako raditi slabo i teško, poput neke zahrđale i potpuno zapuštene mašine.

Vratimo se na početak poređenja, ako je za optimalan rad jednog mehanizma potrebno pravilno održavanje i rukovanje, te ako ga prije svega mora pokretati predviđena vrsta goriva, isto možemo reći i za naš organizam. Ljudsko tijelo nije stvoreno da sjedi, štaviše, to je jedan od potpuno neprirodnih položaja tijela. Ono je stvoreno da se kreće, da trči, lovi plijen, traži opskrbu, i u takvim okolnostima funkcioniše najbolje.

Vitamin D3
ZeinPharma kapsule vitamina D3 sadrže čisti vegetarijanski vitamin D3 ,koji se dobija isključivo iz lanolina po najvišim standardima kvalitete u Njemačkoj

Što se tiče “goriva” za optimalno funkcionisanje je potrebno sagorijevanje prvenstveno tri makronutrijenta u koje spadaju složeni ugljikohidrati, proteini i nezasićene masne kiseline. U nastavku ćemo detaljnije razjasniti šta spada u tri neophodna makronutrijenta, tj. preporučeno gorivo:

Složeni ugljikohidrati: Crni hljeb, sjemenke, povrće, voće

Proteini: Meso (bijelo i crveno), sir i mliječni proizvodi

Nezasićene kiseline: Maslinovo ulje, kikiriki puter, orašasto voće, susamova pasta (tahin) i drugo

Ipak, osnovno gorivo nije samo dovoljno, pa je za održavanje svakog zasebnog djelića potrebno unošenje i drugih mikronutrijenata u organizam. Da se ne bi zamarali nabrajanjem raznih elemenata iz periodnog sistema poput željeza, magnezija, kalcijuma itd., te ispisivali cijele abecede vitamina, dovoljno je reći da treba jesti raznovrsnu hranu, prvenstveno raznovrsno voće i povrće koje osigurava nadoknadu optimalnih nivoa svakog od neophodnih mikronutrijenata.

Dakle, da bi vaš organizam funkcionisao poput onoga koji je na lijevoj strani skice, potrebno je da živite aktivnim životom, da se krećete što je moguće više i imate dovoljno fizičkih aktivnosti, te da se hranite kvalitetno.

Namirnice koje trebate izbjegavati, a koje su ujedno osnova ishrane osobe sa desne strane skice su:

Zasićene masne kiseline: Životinjskog i biljnog porijekla

Jednostavni ugljikohidrati: Šećer, slatkiši, bijeli hljeb i ostala peciva

Ako bolje razmislimo, upravo je ono što osoba sa zapuštenim organizmom drži u rukama pravi primjer hrane koja nije preporučena, čista kombinacija teških zasićenih masnoća, jednostavnih ugljikohidrata, a i onaj mali dio mesa iz hamburgera je previše mastan i upitnog kvaliteta. Krompirići su u redu, ali u ovom slučaju naprosto plivaju u ulju…

Stoga, na vama je odluka, da li će vaš organizam biti savršeno očuvan ili zapušten, te da li će njegov radni vijek biti optimalne dužine ili će ranije otkazati neki njegov vitalni kolutić…