Koksartroza: uzroci, sipmtomi i liječenje

koksartroza kuka artroza artritis

Koksartroza predstavlja artrozu kuka. Artroza je degenerativna promjena zglobne hrskavice, koja zatim uzrokuje promjene i na ostalim dijelovima zgloba ( zglobna čahura, kost), a prije ili poslije se karakteriše bolom i oštećenom funkcijom zgloba.

Uzrok nastanka

Tačan uzrok ove, kao i drugih artroza ne zna se, ali su poznata stanja koja pospješuju njeno nastajanje. To su kongenitalna subluksacija kuka, anomalije u dužini nogu, displazija acetabuluma i Pertesova bolest.

zelenousna školjka
Prirodna pomoć kod poteškoća sa zglobovima

Klinička slika

Glavni simptom koksartroze je bol pri hodu. Najčešće se javlja u preponi, glutealnom predjelu, ali i u koljenu. Kratkotrajna ukočenost pri prvim pokretima, ograničeni obim pojedninih pokreta (najviše unutrašnje rotacije) i teškoće pri obuvanju, najvažniji su rani znaci. Kasnije može doći do skraćenja noge i značajne atrofije mišića. Skraćenje noge je posljedica pomijeranja glave femura (butne kosti), istrošenosti, istanjenosti ili potpunog gubitka hrskavice na pojedinim dijelovima zglobne površine, ali i deformacije glave femura, impaktiranja vrata u glavu butne kosti ili protruzije acetabuluma. To su ujedno i najčešće komplikacije artroze kuka, kao i razlozi za hirurško liječenje.

Dijagnoza

Osim na osnovu simptoma, bolest možemo dijagnostikovati i na temelju rendgenografije. Karakteristične radiološke promjene na zahvaćenom zglobu potvrđuju dijagnozu, ali valja napomenuti kako radiološke promjene nisu uvijek u korelaciji s kliničkim simptomima. U izuzetno rijetkim slučajevima u dijagnostici se možemo koristiti i drugim radiološkim pretragama (CT, NMR).

Liječenje

Nažalost, promjene na hrskavicama i kostima su ireverzibilne (nepopravljive). Liječenje se sastoji u smanjenju bolnosti i mišićnog spazma, poboljšanju funkcije, spriječavanju kontraktura i osposobljavanju za aktivnosti dnevnog života.

Liječenje može biti:

  • lijekovima – analgetici, antireumatici, antiflogistici, miotonolitici
  • fizikalna terapija – hidroterapija (omogućava pokrete u zglobu sa smanjenim opterećenjem), kineziterapija (rasteretne vježbe i potom jačanje mišića stabilizatora zgloba) i elektroterapija (uglavnom analgetska)
  • hirurško liječenje (palijativni, kauzalni, artroplastike, artrodeze i eksperimentalni pokušaji zamjene ili regeneracije hrskavice).
artroza zglobovi
Prirodna pomoć kod poteškoća sa zglobovima, svih vrsta Artroze i Artritisa.