Kolagen – zašto je važan za kožu bez bora i nepravilnosti?

Kolagen je najvažniji protein u našem organizmu i pomaže održati kožu, kosu i nokte čvrstima. Danas je njegova važnost prepoznata u proizvodima i dodacima prehrani koji pomažu usporiti starenje kože. U nastavku vam donosimo sve što trebate znati o kolagenu i njegovoj uporabi.

Kolagen se nalazi u samoj dermi naše kože, tvori vezivna tkiva i pomaže održati zdravlje kostiju, zglobova i ligamenata. Njegov nedostatak može uzrokovati mnoge zdravstvene probleme i neugodne posljedice poput ubrzanog starenja kože, bolova u zglobovima i propadanja vezivnih tkiva.

Naš organizam ima sposobnost sinteze kolagena po potrebi, no ona se tijekom godina smanjuje, a s njome i kvaliteta naše kože i kostiju. Na smanjenje razine kolagena također utječu i pušenje, konzumacija većih količina šećera, pretjerano izlaganje sunčevom zračenju, neke autoimune bolesti ili genetske promjene.

Kolagen je iznimno važan za održanje zdravlja čitavog organizma i predstavljanajzastupljeniji protein u našem tijelu. Kod nedostatka kolagena, kvaliteta naše kože, kose i noktiju se smanjuje te oni postaju lomljivi i suhi.

Jedan od načina da povećamo proizvodnju kolagena u organizmu je konzumacija vitamina C. Nažalost, vitamin C nije uvijek dovoljan te je poželjno nadomjestiti kolagen putem dodataka prehrani.

kolagen-za-kozu

Osim za ljepotu, kolagen je veoma važan za zdravlje kostiju i zglobova te njegov manjak može uzrokovati brojne zdravstvene probleme poput osteoporoze, osteo artritisa i sl. poremećaja. Ukoliko takvi problemi već postoje, dodatak kolagena gotovo uvijek pomaže.

starenje života
ZeinPharma® kapsule Collagen C ReLift smatraju se vrlo efikasnim sredstvom za sprječavanje starenja kože

Kolagen za kožu – koja je njegova važnost?

Ovaj vrijedni protein nalazi se u našoj koži uz elastin, hijaluronsku kiselinu i druge tvari potrebne za održanje mladolikog izgleda te zdravlja kože. Slikovito rečeno, kolagen “pomaže držati sve na mjestu”, a bore se pojavljuju upravo zbog snižavanja njegove razine u koži tijekom godina.

Istraživanja su također pokazala za konzumacija hidroliziranog kolagenatijekom 8 tjedana smanjuje vidljivost bora za čak 20%. Što znači da se bore ipak mogu zagladiti, a kolagen pomaže koži ponovno uspostaviti elasticitet i vlagu koju je izgubila.

Kolagen za lice i općenito za ljepotu najbolje je unositi oralnim putem jer proizvodi za topikalno nanošenje ne mogu prodrijeti u kožu i dovesti kolagen gdje je potreban. Uz dodatak prehrani, preporučuje se unošenje više vitamina C koji potiče proizvodnju kolagena u našem organizmu.

Kolagen u prahu ili kolagen u kapsulama?

kolagen-u-prahu

Postoje razni dodaci prehrani s kolagenom na tržištu, no preporučuje se konzumacija čistog hidroliziranog kolagena. On može biti u prahu, kapsulama, ampulama ili pak tekući, a svaki izvor je jednako vjerodostojan.

Hidrolizirani kolagen najčešće nastaje preradom kostiju, tetiva i dr. životinjskih dijelova koji ga sadrže. Kako bi se proizveo prah, izvori kolagena obrađuju se mljevenjem, uklanjanjem masnoća i namakanjem u kiselinama kako bi se uklonio kalcij i razbile veze između proteina. Nakon dehidracije(zadnjeg dijela postupka), dobivamo čiste aminokiseline u prahu koje se brzo apsorbiraju i nisu oštećene ovim postupkom.

Dodaci prehrani s kolagenom također mogu sadržavati razne druge sastojke koji većinom pomažu koži pri oporavku, a često su to vitamini te hijaluronska kiselina. Kolagen u prahu topiv je u hladnoj vodi i predstavlja idealan dodatak svim jelima ili napitcima.