Kronova (Crohnova) bolest – simptomi, prehrana i liječenje

kronova bolest crijeva

Kronova bolest je hronična upalna bolest crijeva, koja može zahvatiti bilo koji dio probavnog sustava, ali najčešće je riječ o zadnjem dijelu tankog crijeva ili debelom crijevu. Ova bolest može se pojaviti bilo kada u životu, a mogući su i dugi periodi remisije kada nema nikakvih simptoma.

Točan uzrok pojave Crohnove bolesti nije poznat, no najčešće se povezuje s infekcijama, disfunkcijom imunološkog sustava i prehranom. Ono što je poznato je, da bolest nije niti nasljedna niti zarazna. Najčešće je zahvaćen terminalni dio tankog crijeva, iako se upaljena mjesta mogu javljati posvuda po crijevima.

Crohnova bolest započinje s razvitkom upaljenih mjesta na stijenki crijeva, upaljena mjesta mogu se povećavati ili širiti iz jednog dijela sustava u drugi. Neka upaljena mjesta iz nepoznatog razloga mogu nestati, iako pri tom procesu ostaju ožiljci odnosno ožiljkasto tkivo koje zadebljava stijenke crijeva te tako sužava prolaz.

Crohnova bolest razmjerno je rijetka u razvijenim zemljama – svega jedan slučaj na otprilike 5000 stanovnika. Danas od Crohnove bolesti boluje gotovo tri puta više osoba nego prije 20 godina.

Oboljeli od Crohnove bolesti imaju veliki rizik obolijevanja od raka crijeva.

crohnova bolest

Simptomi Crohnove bolesti

biocolon
Biljne kapi za nervozan stomak, prirodno sredstvo za kolitis i narodni biljni preparat za ulcerozni kolitis i Kronovu bolest

Crohnova bolest se očituje pojavom grčeva i povremenim bolovima u trbuhu. Bolovi u trbuhu se najčešće pojavljuju nakon obroka. Oboljeli od Crohnove bolesti često imaju problema s proljevom i općim osjećajem slabosti te ponekad i s povišenom tjelesnom temperaturom.

Crohnova bolest se obično javlja prvi puta u dvadesetim godinama života. Kao što smo već naveli, moguća su razdoblja remisije, ali se bolest ponovno vraća nakon nekoliko mjeseci. Većina bolesnika od Crohnove bolesti pati cijeli život. U otprilike 25% slučajeva, Crohnova se bolest javi svega dva puta u životu.

S obzirom na to da Crohnova bolest može zahvatiti bilo koji dio probavnog sustava, simptomi mogu biti različiti od pacijenta do pacijenta.

Uobičajeni simptomi Crohnove bolesti su:

 • bol u trbuhu
 • proljev
 • slab apetit i gubitak tjelesne težine

Manje česti simptomi Crohnove bolesti:

 • nadutost
 • groznica
 • noćno znojenje
 • bol u rektumu
 • rektalna krvarenja
 • lezije kože
 • bolni zglobovi
 • analni čirevi

Simptomi Crohnove bolesti ovise o lokaciji bolesti i težini upale. Različiti podtipovi Crohnove bolesti i njihovih simptoma su:

 1. Crohnova bolest ograničena na debelo crijevo – uobičajeni simptomi su bolovi u trbuhu i proljev praćen sukrvicom. Moguća je pojava analne fistulei peri-rektalne apscese.
 2. Crohnova bolest u tankom crijevu – uzrokuje bolove u trbuhu i proljev, a može doći i do ometanja rada tankog crijeva.
 3. Crohnova bolest na samom kraju tankog crijeva – uobičajeno izaziva bol u trbuhu i proljev, također, postoji opasnost od manjih crijevnih opstrukcija.
 4. Crohnova bolest koja zahvaća tanko i debelo crijevo – uzrokuje bol u trbuhu i proljev praćen sukrvicom te manje crijevne opstrukcije.

Kod trećine bolesnika s Crohnovom bolešću u području debelog crijevapojavljuje se jedan ili više sljedećih simptoma:

 • Oticanje tkiva analnog sfinktera.
 • Razvoj ulkusa i pukotina (čireva) u području analnog sfinktera, što može dovesti do krvarenja.
 • Razvoj analne fistule (između anusa ili rektuma i kože oko anusa).
 • Razvoj peri-rektalne apscese, što može dovesti do povišene temperature te boli i osjetljivosti oko anusa.

bolovi u trbuhu

Prehrana kod Crohnove bolesti

Stres i nezdrava prehrana uvelike pogoršavaju simptome Crohnove bolesti, stoga se pacijentima savjetuje zdrava prehrana prilagođena individualnim potrebama. Ako bolujete od Crohnove bolesti, uravnotežena prehranamože vam pomoći da se osjećate bolje i ublažite simptome, a uz to i smanjiti šanse za razvoj bolesti srca ili nekih vrsta raka.

Oboljeli od Crohnove bolesti brže sagorijevaju masnoće, stoga se u slučaju pothranjenosti preporučuje veći unos kalorija i proteina.

biocolon kapi, nervozan stomak, crijeva, kronova bolest, kolitis, probava
Biljne kapi za nervozan stomak, prirodno sredstvo za kolitis i narodni biljni preparat za ulcerozni kolitis i Kronovu bolest

Sljedeće namirnice preporučuju se osobama koje boluju od Crohnove bolesti:

 • Namirnice bogate proteinima (riba, soja, perad i mršavo meso, sušeni grah, leguminoze).
 • Namirnice bogate kalijem (svježi kravlji sir, riba, avokado, banane).
 • Kompleksni ugljikohidrati (cjelovite žitarice te svježe voće i povrće).
 • Ulja bogata Omega-3 masnim kiselinama (laneno, maslinovo, sojino, riblje ulje, kao i ulje dobiveno iz sjemenki i oraha).
 • Probiotici – mogu uspostaviti ravnotežu u mikroflori crijeva. Preparati laktobacila i jogurti sa živom kulturama mogu biti od koristi u oporavku crijeva.
 • Tekućina u velikim količinama (voda, voćni čajevi i prirodni sokovi).

Mnoge osobe oboljele od Crohnove bolesti pokazuju intoleranciju na hranu, stoga je dobro provesti eliminacijsku dijetu kako bi se utvrdilo koje od namirnica uzrokuju osjetljivost.

Osobama s Kronovom bolesti ne preporučuju se:

 • Zasićene masnoće (životinjski i mliječni proizvodi) – pogoršavaju upalu sluznice tankog crijeva kod Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa.
 • Mliječni proizvodi – u slučaju intolerancije na laktozu. Međutim, preporučuju se jogurti s aktivnim bakterijskim kulturama.
 • Alkohol, začinjena hrana, jednostavni šećeri i kofein – mogu izazvati ili pojačati upale.
 • Jaja, kikiriki, rajčica i ostala hrana koja može izazvati alergijske reakcije.
 • Namirnice od pšeničnog zrna, zobi, ječma i ostali proizvodi koji sadrže kukuruz ili gluten.
 • Hrana bogata oksalatima.
 • Voće s većim udjelom šećera – ananas, grožđe, smokve, lubenice, kruške i slično voće.
 • Brokula, karfiol, poriluk, kupus, prokulica i kelj mogu iritirati upaljenu sluznicu i pogoršati simptome.
 • Preporučuje se smanjiti unos vlaknaste hrane ako postoji suženje crijeva (orašasto voće, sjemenke, kukuruz, kokice i neko povrće).
 • Preporučuje se umjerenost u konzumiranju čokolade, kakaa, crnog čaja, papra, špinata, cikle, peršina.

gastroenterologija

Dijagnoza i liječenje Kronove bolesti

Ako bolest traje godinama, funkcija crijeva se postepeno pogoršava. Često dolazi i do perforacije (pucanja) upaljenje stijenke crijeva, a lako moguć je i opasan pad hranjivih tvari što dovodi do gubitka apetita i tjelesne težine. U slučaju jakog krvarenja nastupa sideropenična anemija.

Ako se Crohnova bolest ne liječi, dolazi do povećane osjetljivosti na rak crijeva. Sve nabrojano su komplikacije Crohnove bolesti, premda ih nema mnogo, sva nabrojana stanja mogu ugroziti život.

Ako primjećujete simptome Kronove bolesti, javite se liječniku, nemojte odgađati odlazak liječniku samo zato što strahujete od postavljanja dijagnoze. Daleko je gore, doznati da je bolest uznapredovala ili dovela do višeg stadija karcinoma – jer tada se po pitanju liječenja ne može učiniti mnogo.

Liječnik će vas nakon palpacije trbuha, najvjerojatnije poslati na rendgensko snimanje probavnog trakta tj. pasažu – barijevom kašom – cijelog trakta, irigografiju debelog crijeva, a možda i endoskopiju crijeva kako bi se odredila upaljenja mjesta. Kako bi se odredilo jeste li anemični, liječnik će vas poslati i na vađenje krvi.

Liječenje Kronove bolesti

Kako bi liječenje odnosno ublažavanje simptoma bilo učinkovito – potrebno je pridržavati se svih uputa koje vam je liječnik dao. Za vrijeme napadaja bolesti odmarajte i mirujte.

Liječenje Kronove bolesti može uključivati terapiju lijekovima, kirurške zahvate ili nadomjeske prehrani, kao i različite kombinacije ovih metoda. Kada je riječ o lijekovima, najčešće se primjenjuju kortikosteroidi te antibiotici, aminosalicilati i imunosupresori.

U terapiji se mogu koristiti i biološki lijekovi koji pomažu pacijentima koji nisu dobro reagirali na konvencionalne tretmane.

Nadomjesci prehrani uključuju suplementaciju vitamina A, C , E, B12, K, folne kiseline, minerala – kalcij, magnezij, cink i selen, aminokiselina glutamin, esencijalne masne kiseline i probiotike.

Ako su zbog upala vaša crijeva u velikoj mjeri zahvaćena ožiljcima i toliko sužena da upala ne reagira na lijekove, liječnik će vam predložiti operaciju radi odstranjivanja najteže pogođenog dijela crijeva. Operativni zahvat može donijeti izvanredno poboljšanje, te postoji mogućnost da se sljedeći napadaj neće javiti više godina.

Operativni zahvati kojima se uklanjaju dijelovi crijeva mogu inhibirati apsorpciju vitamina, masti i ostalih važnih mikronutrijenata.