Lanene sjemenke – za probavu i kao izvor Omega-3 masti

Sjemenke lana spadaju među najstarije ljudske namirnice. Bez pretjerivanja se lanene sjemenke mogu svrstati u čudotvorne i nutrijentima iznimno bogate namirnice. Razloga je mnogo, a glavni je da u količini od jedne žlice nalazimo čak 1.8 grama Omega-3 masnih kiselina.

Uz Omega-3 masti, sjemenke lana sadrže lutein, tiamin, riboflavin te minerale i vlakna. Sjemenke lana u prehrani mnogi koriste kao bezglutensku alternativu. Lanene sjemenke pomažu u borbi protiv kolesterola, probavnih tegoba ali i viška kilograma.

Pomažu li lanene sjemenke za probavu te tko ih sve treba koristiti u prehrani? Prije svega oni koji ne unose dovoljno Omega-3 masti u redovnoj prehrani. Osobe koje ne jedu ribu, životinjske ili biljne izvore nezasićenih masnih kiselina mogu lanenim sjemenkama ili lanenim uljem nadoknaditi eventualni nedostatak.

laneno ulje
Laneno hladno cijeđeno ulje, Naručite ovdje jednim klikom na sliku.

Lanene sjemenke sadrže nekoliko vrsta vlakana i mogu riješiti mnoge probavne tegobe poput opstipacije i neredovite stolice. Neka vlakna koja se nalaze u lanenim sjemenkama imaju svojstvo čistača crijeva pa nerijetko liječnici i nutricionisti predlažu upravo konzumaciju lanenih sjemenki na dnevnoj bazi kako bi se potaknula probava i otklonila opstipacija.

Lanene sjemenke i jogurt

Gotovo svima je poznata činjenica da probiotici pomažu u eliminaciji štetnih mikroorganizama koji uzrokuju upale u probavnom sustavu, a osim toga pomažu i kod loše probave. Jogurt će vam pomoći kod stanja kao što su nadutost i proljev.

Kombinacija lanenih sjemenki i jogurta će izazvati pravi mali preporod u vašem organizmu. Oba sastojka su već sama po sebi zdrava i imaju povoljan učinak na organizam. U pravilu bi se konzumacija lana i jogurta trebala provoditi u kontinuitetu od tri tjedna.

uljeračića krill oil
Naše kapsule od 500 mg Superba™ulja krila podmiruju dnevnu potrebu za Omega 3 masnim kiselinama jer sadrže 110 mg Omega 3 masnih kiselina iz morskiih račića. Za više informacija kliknite na sliku.

Tijekom tih tri tjedna možete pokušati promijeniti svoje prehrambene ali i životne navike koje su dovele vaš metabolizam u stanje mirovanja, te omogućile nakupljanje toksina u organizmu ali i dovele do neizbježnog debljanja i stvaranja neželjenih masnih naslaga.

Ako ste obožavatelj kefira, možete kombinirati lanene sjemenke i kefir, učinak će biti jednak. Uz barem pola sata tjelovježbe dnevno, trebali biste vidjeti značajne rezultate već u prvih dva tjedna.

Lanene sjemenke – upotreba

Lan se može konzumirati u obliku sjemenki ili kao ulje.

laneno ulje lučar
Laneno hladno cijeđeno ulje. Klikni na sliku za više informacija o proizvodu.

Lanene sjemenke, kako jesti? Lanene sjemenke se preporučuje dodavati u doručak, jer za lanene sjemenke priprema nije komplicirana, a organizam će ih kada je odmoran najlakše probaviti i najbolje iskoristiti. One se znatno bolje probavljaju te je njihova iskoristivost veća ako ih se izmiksa tako da sesjemenke otvore. Kod pripreme ih je dobro staviti u kipuću vodu da omekšaju. Zobene pahuljice i lanene sjemenke stavite u zdjelicu te ih prelijte kipućom vodom.

Nakon nekoliko minuta u smjesu dodajte narezano voće (jabuka, kiwi, ananas ili bilo koje drugo) te malo meda.

Lanene sjemenke možete dodati u hljeb ili kolače. Možete ih dodati mljevene ili cijele. Budući da se mogu samljeti, lanene sjemenke su široko iskoristive kada je riječ o prehrani. Lanene sjemenke možete koristiti u pripremi umaka, salata, juha od povrća, s jogurtom i drugim žitaricama, popečcima i sarmi.

Laneno ulje možete potražiti u prodavnicama zdrave prehrane. Ono nema nekakav fin okus, ali je hranjivo i stoga se preporučuje dodavati ga u doručak (zobenoj ili ječmenoj kaši). Dovoljno je dodati svega jednu čajnu žličicu lanenog ulja kako bi se zadovoljila dnevna potreba. Laneno ulje uvijek čuvajte u frižideru, izolirano od bilo kakve izloženosti suncu jer može užegnuti.

Laneno ulje nije namijenjeno kuhanju, budući da na visokoj temperaturizdrave masnoće mogu postati štetne. Najbolje ga je uz klasičan doručak sa žitaricama koristiti i u salatama.