Naglo debljanje – uzroci, simptomi i liječenje

debljanje mrsavljenje

Naglo debljanje je iznenadna pojava nenamjernog povećanja tjelesne težine koja može biti posljedica različitih zdravstvenih stanja.

Kod većine ljudi, nakupljanje kilograma često predstavlja popratne tegobe kao što su depresivnost zbog nezadovoljstva vlastitim tijelom, manjak samopouzdanja te poremećaje prehrane.

Srećom, uzrok naglog debljanja se ponekad može vrlo jednostavno uočiti što ujedno znači da se može uspješno i regulirati kontrolom štetnih čimbenika zbog kojih se kilogrami iz dana u dan nakupljaju.

U sljedećem tekstu, pročitajte zbog čega dolazi do naglog debljanja te kako ovu pojavu uspješno kontrolirati.

Naglo debljanje – uzroci

Naglo debljanje se nerijetko javlja zbog prekomjernog unosa nezdrave hrane ili tekućine te smanjenja fizičke aktivnosti. Često je i posljedica zadržavanja tekućine, konstipacije ili trudnoće.

U takvim situacijama je naglo debljanje sasvim logična pojava koja se može pojaviti periodično (npr. tijekom menstrualnog ciklusa kod žena), ali može potrajati i neko vrijeme (npr. tijekom trudnoće).

Međutim, brze oscilacije u težini često mogu biti posljedica nekih drugih uzroka koje je potrebno primarno liječiti kako bi se težina uopće mogla regulirati.

Menopauza

Tijekom ovog razdoblja, kod žena dolazi do brojnih hormonalnih promjenatijekom kojih estrogen, hormon koji je odgovoran za  menstruaciju i ovulaciju, počinje opadati. Smanjenje estrogena može izazvati kod žena u menopauzi nagli dobitak težine oko trbušne regije.

Također, hormonalne promjene mogu rezultirati i pojavom sindroma policističnih jajnika koji nerijetko uzrokuje sklonost debljanju kod žena koje ga ne mogu uspješno regulirati i liječiti. Drugim riječima, hormonalne promjene rezultiraju usporavanjem metabolizma što dovodi do povećanja težine.

Menstruacija

Povremeno naglo debljanje je često posljedica menstrualnog ciklusa. Žene mogu doživjeti zadržavanje vode i nadutost tijekom ciklusa, a promjena razine estrogena i progesterona može uzrokovati dobitak na težini.

U pitanju je manji broj kilograma, ali ova vrsta debljanja obično prestaje kada se menstrualni ciklus približi kraju. Nažalost, debljanje se može ponovno pojaviti početkom sljedećeg ciklusa, no regulacija težine je moguća uz određene metode.

menstrualni grčevi bolne menstruacije pms menopauza
Kliknite na sliku i saznajte više!

Ponekad je naglo debljanje rezultat i PMS-a kojega žene nerijetko prožive u razdražljivom raspoloženju. Nije rijetkost da žene u tom razdoblju posežu za slatkim namirnicama koje nisu nužno štetne ako se konzumiraju u umjerenim količinama. No, ponekad se granice izmaknu kontroli zbog čega neke žene imaju problema s naglim nakupljanjem kilograma.

Trudnoća

Trudnoća je period u kojem mnoge žene postanu zabrinute oko kilograma koji se iz mjeseca u mjesec samo gomilaju. Nadalje, oni predstavljaju normalnu reakciju na brojne promjene koje se u tijelu događaju koje se obično sastoje od samog rasta bebe, posteljice, amnionske tekućine, povećane opskrbe krvlju te povećane maternice.

Međutim, mnoge žene namjerno jedu više vjerujući u mit kako u trudnoći trebaju jesti „za dvoje“. Beba se normalno razvija i kada žene jedu jednako ili možda malo više nego prije, no i dalje je bitna raznolika i zdrava prehranakoja sama po sebi ne može uzrokovati toliko naglo povećanje težine.

Drugim riječima, debljanje u trudnoći je normalno i neizbježno zbog navedenih promjena u tijelu, no ono što možete regulirati je zdrava prehrana koja između ostalog može samo koristiti i vama, ali i bebi.

Praćenje tjelesne težine tijekom trudnoće i dalje ima kliničke primjene za predviđanje ishoda samog porođaja. Znanstveni časopis Obstetrics and gynecology donosi studiju koja je pokazala da liječnici pomoću praćenja tjelesne težine kod trudnica mogu ispitati rizik od prijevremenog porođaja.

Nadalje, znanstveni časopis Cochrane database of systematic reviews prikazuje istraživanje koje je pokazalo da je prekomjerno povećanje tjelesne težine tijekom trudnoće povezano s lošim ishodima majke i djeteta, uključujući gestacijski dijabetes, hipertenziju, porođaj putem carskog reza itd.

Zadržavanje tekućine u tijelu

Nenadano naglo debljanje može biti posljedica zadržavanja tekućine u tijelu. Ono je također poznato kao edem, a može uzrokovati natečenost određenih dijelova tijela.

Osobe koje imaju srčanih problema ili bolesti bubrega mogu imati poteškoća s viškom kilograma upravo zbog ovog razloga.

glucomannan glukomannan
KLIKNI NA SLIKU I SAZNAJ VIŠE. Kako da izbacite višak tekućine iz organizma i smršate?!

Lijekovi

Jedna od sve češćih nuspojava brojnih lijekova je upravo i naglo dobivanje na težini. Nažalost, na ove nuspojave je teško utjecati prije nego ih doživite posebno zato što se one ne moraju pojaviti kod svakoga.

Međutim, često mogu usporiti metabolizam ili povećati apetit zbog čega je naglo debljanje ponekad čak i neizbježno. Lijekovi koji mogu uzrokovati naglo debljanje su:

 • kortikosteroidi,
 • antidepresivi,
 • antipsihotici,
 • kontracepcijske pilule.

Stres

Kao što je već mnogima poznato, stresne situacije uzrokuju povećanje razine hormona stresa – kortizola. Zbog toga dolazi do različitih fizioloških reakcija koje mogu ometati normalan rad metabolizma uzrokujući time naglo debljanje.

Nažalost, stresne situacije je ponekad teško izbjeći. No, možete naučiti koristiti korisne strategije suočavanja sa stresom kako biste se u budućnosti znali ponašati u istim ili sličnim situacijama. Neke od korisnih strategija upravljanja stresom se mogu pronaći i u autogenom treningu, a više o njemu pročitajte ovdje.

Ponekad razine kortizola mogu nadmašiti normalne vrijednosti pa se tako može pojaviti i Cushingov sindrom koji predstavlja endokrini poremećaj povišene razine hormona kortizola u krvi. Svakako se obratite liječniku ako posumnjate na ove tegobe.

Depresija

Jedna od sve češćih psihičkih problema današnjeg društva je upravo depresija koja u zadnje vrijeme jednako pogađa sve više različitih dobnih skupina. Znanstveni časopis Psychological bulletin donosi studiju koja pokazuje da postoji sve veći broj oboljelih od depresije kojima je prejedanje jedan od načina ublažavanja psihičkih smetnji.

Depresija smanjuje volju za bilo kakvom fizičkom aktivnošću, a nerijetko kod osoba izaziva teška emocionalna stanja koja često završavaju prejedanjem i nezdravim načinom života.

Uz to, osobe koje se liječe od depresije antidepresivima mogu doživjeti naglo debljanje zbog nuspojava lijekova.

smirenje opuštanje stres biorelax
BioRelax tinktura za smirenje i opuštanje, nesanicu i miran san je biljni preparat koji ima antistresno djelovanje.

Različite bolesti

Naglo debljanje se može pojaviti i kao posljedica brojnih bolesti, a obično su bolesti štitnjače one koje zadaju najviše problema s dobivanjem na težini kod mnogih oboljelih (npr. hipotireoza).

Uz njih, prekomjerno debljanje uzrokuju i ciste na jajnicima zbog kojih žene ponekad posežu za brojnim strogim dijetama kako bi se vratile u normalno stanje.

Između ostalog, kardiovaskularne bolesti te bolesti bubrega također mogu zadavati brojne probleme s viškom kilograma, no liječenje primarnih bolesti može rezultirati uspješnim reguliranjem tjelesne težine.

Dobitak-na-težini

Naglo debljanje – simptomi

Ovisno o uzroku, simptomi naglog debljanja se mogu razlikovati od osobe do osobe. Obično su povezani s abdominalnom nelagodom ili nadutosti, a također se mogu prikazati u obliku povećanja tjelesne mase posebno u trbušnoj regiji, ali i na drugim dijelovima tijela.

Iako je naglo debljanje ponekad samo po sebi simptom brojnih bolesti, također možete primijetiti i sljedeće znakove kojima tijelo šalje signale da nešto nije u redu:

 • groznica,
 • osjetljivost kože,
 • teškoće s disanjem,
 • natečene noge,
 • srčane palpitacije,
 • povećano znojenje,
 • umor i iscrpljenost.

Ako navedeni simptomi prate naglo debljanje, mogu ukazivati na ozbiljne poteškoće sa zdravstvenim stanjem.

Naglo debljanje – dijagnoza

Naglo debljanje se obično dijagnosticira na temelju kliničke slike te nekoliko dodatnih anamnestičkih podataka. Liječnik će vam vjerojatno postaviti nekoliko pitanja o mogućim simptomima, načinu života te povijesti bolesti.

Uz to, potrebno je uzeti i uzorak krvi za provjeru razine hormona, funkcije bubrega te drugih zdravstvenih biljega koji mogu ukazivati na medicinske probleme. Ponekad može biti potreban i ultrazvuk, no to nije uvijek slučaj.

Naglo debljanje – liječenje

Liječenje naglog debljanja ovisi o uzroku koji se primarno liječi kako bi se postigla optimalna razina tjelesne težine. Najbolja metoda liječenja ovisi o uspješnosti kontroliranja glavnog uzroka.

Primjerice, ako je uzrok nakupljanja kilograma hormonalna neravnoteža, liječnik može propisati lijekove koji mogu uravnotežiti razinu hormona te vam pomoći u reguliranju tjelesne težine. Ako je sami lijek uzrok problema, liječnik će pronaći druge načine liječenja te tako spriječiti daljnje nakupljanje kilograma.

glucomannan glukomanan
KLIKNI NA SLIKU I POSALJI NAM PORUKU. Prirodni preparat broj 1 u Njemačkoj za zdravo mršavljenje. Smršati je lako uz Glucomannan kapsule.

Naglo debljanje – savjeti

Imajte na umu da je naglo nakupljanje kilograma ponekad i posljedicanezdravog načina života. Kod nekih ljudi se posljedica takvog života može uočiti odjedanput zbog čega se obično uzroci traže u bolestima koje ne moraju nužno biti prisutne u pozadini debljanja.

Manjak fizičke aktivnosti u današnjem sjedilačkom načinu života je također jedan od glavnih uzroka koji vam mogu zadati dodatne brige s viškom kilograma. Pokušajte to promijeniti upravo povećanjem fizičke aktivnosti koja će vam pomoći i u borbi protiv stresa.

Drugim riječima, to znači da bi se uravnoteženom prehranom i zdravim načinom života bilo kakvo nakupljanje kilograma moglo regulirati ili barem svesti na najmanju moguću razinu čak i ako je u pitanju bolest.

Izvori:

Siega-Riz, A. M., Adair, L. S. i Hobel, C. J. (1994). Institute of Medicine maternal weight gain recommendations and pregnancy outcome in a predominantly Hispanic population. Obstetrics and gynecology, 84(4), 565-573.

Stice, E. i Yokum, S. (2016). Neural vulnerability factors that increase risk for future weight gain. Psychological bulletin, 142(5), 447.

Muktabhant, B., Lawrie, T. A., Lumbiganon, P. i Laopaiboon, M. (2015). Diet or exercise, or both, for preventing excessive weight gain in pregnancy. Cochrane database of systematic reviews, (6).