Namirnice koje će vam pomoći u borbi protiv urinarnih infekcija

urinarnihinfekcije infekcija

Naučnici s Washington University School of Medicine istraživali su nastanak urinarnih infekcija. Utvrdili su  da je urin nekih ljudi otporniji na bakterije zato što im određeni spojevi iz hrane (koje unose direktno ili koji su nusproizvod probave) uskraćuju željezo i minerale potrebne za rast.

Nutrijenti koji pomažu tijelu u borbi protiv urinarnih infekcija zovu se polifenoli. To su jaki

ulje noćurka za zdravlje žena
Prirodno rješenje za ženske probleme. Naše kapsule noćurka sadrže hladno cijeđeno ulje žutog noćurka obogaćeno vitaminom E.

antioksidansi, a u probavnom sistemu pretvaraju se upravo u te spojeve koji sprječavaju rast bakterija.

NAMIRNICE S VELIKIM UDJELOM POLIFENOLA SU:  

1. Svježe borovnice i sok od borovnice
2. Nezaslađeni sok od brusnice
3. Nezaslađeni jogurt
4. Crni čaj
5. Tamna čokolada

Kako ne biste smanjili pH vrijednost svog urina i pomogli bakterijama da rastutokom infekcije trebali biste izbjegavati gazirana pića i prehranu s velikim udjelom životinjskih proteina.

Stručnjaci napominju kako su i velike doze vitamina C unesenog preko umjetnih dodataka prehrani također loše, ali zato su prirodni izvori tog vitamina itekako poželjni.

To ne znači da morate jesti samo citruse. Nikako nemojte zaboraviti na povrće bogatom vitaminom C poput kelja, prokulica i brokula.

D-mannose

Osim vitamina C, vašem urinarnom traktu za borbu protiv infekcije treba i vitamin A kojeg nalazimo u mrkvi, batatu i dinji.

U svoju prehranu obavezno uvrstite i bijeli luk, blago koje zahvaljujući snažnim antibakterijskim svojstvima služi kao prirodni antibiotik kod raznih oblika infekcija pa tako i urinarnih infekcija.