Namirnice koje ne treba jesti kada smo prehlađeni

prehlada

Tokom faza promjene vremenskih prilika kakve su posebno karakteristične za jesen i proljeće, pojava prehlada je neminovnost koja pogađa ogroman broj ljudi. Iako se ne radi o nekom teškom zdravstvenom stanju, curenje iz nosa, kihanje, pa i bolovi u glavi kao posljedica svega toga, pojave su koje otežavaju život i kojih se svi žele riješiti što je moguće brže.

Za što efikasniji i brži oporavak, potrebno je prilagoditi način ishrane i svom tijelu omogućiti što bolje okolnosti za borbu protiv napasti. Tako se na trpezi ne trebaju nalaziti sljedeće namirnice.

Mlijeko i mliječni proizvodi

 

Mlijeko je namirnica koja pojačava izlučivanje prirodne sluzi u organizmu, pa stoga dodatno pojačava kašalj koji ionako tih dana stvara pravu muku prehlađenim osobama.

bioimunitet jetre
BioImunitet je najbolji imunostimulator, prirodni antibiotik i najjače biljne kapi za imunitet na našem tržištu!

Voćni ” kupovni ” sokovi

Šećer oslabljuje imunitet i to mu je jedna od niza katastrofalnih karakteristika. S druge strane, voćni sokovi iako se reklamiraju kao “zdravi”, “prirodni”, “bogati vitaminima” i slično, u stvari su hrpe šećera sa aromom razmućene u vodi. Svi koji žele doći do istinski zdravih napitaka, morali bi sami iscijediti omiljeno voće u čašu i takav sok piti.

Pržena hrana

Fitness stručnjaci prženu hranu ne vole iz razloga što pored prevelike kaloričnosti radi bogatstva (svakako nezdravom) masnoćom, često dovede do poremećaja u funkcionisanju probavnog sistema. To posebno u okolnostima prehlade nije nešto što bi iko poželio pored svega proživljavati

Kisele namirnice

 

ecovit medni sirup
ECOVIT medni sirup za jačanje imuniteta. Idealno za djecu i odrasle.

Kiselina iz hrane po kojoj su posebno poznati agrumi, dodatno iritira već oštećenu sluznicu. Sve to nerijetko dovede do dodatnog jačanja simptoma prehlade.

Kafa

 

Kafa sa svojim osnovnim sastojkom kofeinom poznata je kao pomagač u okolnostima kada se javljaju bolovi u glavi, ali tokom prehlade je najvažnija stvar održavati tijelo hidratizovanim, a kafa se svim silama bori da bude suprotno. Naime, ako bi trebali navesti najveće prirodne diuretike, kafa bi se našla u samom vrhu liste što je glavni problem u ovom slučaju.

Alkohol

Iako daje efekat grijanja i ima sposobnost dezinfekcije u drugim okolnostima, alkohol je jedna od najlošijih verzija “pomoći” prehlađenim osobama. Njegova diuretska svojstva su najveći problem, a zatim i ostali efekti lošeg uticaja na organizam koji ne idu u prilog konzumiranju alkohola ni zdravim ljudima, a posebno ne prehlađenima.

egipatsko ulje crnog kima čurokota
Najbolje iz prirode za jačanje imuniteta i sprečavanje napada virusa, bakterija i alergena.Uz pomoć crnog kima imunološki sustav koji je ispao iz ravnoteže ponovo se harmonizira i na prirodan način postiže optimum. Crni kim prekida bolesne imunološke reakcije koje mogu biti uzrok mnogih hroničnih oboljenja (alergija, psorijaza, reumatoidni arthritis,astma)