Peršun je prava riznica zdravlja

peršun

Peršun je prava riznica zdravlja

Zašto trebamo trčati bosi?
Još su stari Egipćani koristili peršun kao sredstvo za liječenje bolesti bubrega i mokraćnih putova. Također je poznato da peršin pomaže kod upale prostate, pri otežanom mokrenju, te u slučajevima oticanja nogu, reumatizma, gihta, debljine, angine pektoris i još nekih oboljenja. Peršin vuče porijeklo iz mediteranskih zemalja, odakle se proširio u sve zemlje južne Europe. Utvrđeno je da je pradomovina peršina Sardinija. U mnogim zemljama juga Europe, peršin raste kao divlja ili poludivlja biljka, za što su zaslužne ptice koje raznose njegovo sjeme.

Peršin, inače, pripada porodici štitarki. Poznato je da peršunovom sjemenu treba dugo vremena da proklija, pa su mnogi zbog toga znali govoriti ‘sedam puta odlazi vragu i natrag, prije nego što nikne, a ako se i pojavi peršunov list, tada je to samo zato što je častan čovjek stavio sjeme u zemlju.

Grčki vijenci i rimski gladijatori

Stari Grci poznavali su peršun, ali ga nisu koristili za jelo. Smatrali su ga svetom biljkom. Od peršina su pravili vijence koje su nosili na svečanim gozbama. Njime su, također, ovjenčavali svoje heroje i kitili pobjednike Istmijskih igara. Peršun se nosio na grobove – za pokoj i slavu umrlih.

Međutim, stari Rimljani peršun su jeli. Gladijatori su prije borbi jeli peršun vjerujući da im daje snagu, jača reflekse i čini ih lukavijima. Do kraja srednjeg vijeka peršun je bio isključivo ljekovita biljka i sredstvo ukrašavanja u raznim prigodama. Danas je peršun nezamjenjivo začinsko povrće, bez kojeg se ne može zamisliti ni jedna svjetska kuhinja.

Zanimljivo je znati i to da su drevni vračevi znali recept uz pomoć kojega su smrtnog neprijatelja mogli maknuti s ovog svijeta, tako što su berući grančice peršuna stalno mrmljali ime neprijatelja. Poslije nekoliko dana bio je sigurno mrtav.

Ljekovitost peršuna

Kod peršuna je jednako koristan i korijen i list. U peršinu ima najviše kalija, te kalcija, fosfora, željeza, magnezija, mangana, bakra i drugih mikroelemenata važnih za ljudski organizam. Peršun je izrazit diuretik, pa pospješuje mokrenje. Pogodan je za liječenje anemije, jer je bogat željezom. Još su stari Egipćani koristili peršun kao sredstvo za liječenje bolesti bubrega i mokraćnih putova. Također je poznato da peršun pomaže kod upale prostate, pri otežanom mokrenju, te u slučajevima oticanja nogu, reumatizma, gihta, debljine, angine pektoris.

Fitoterapeuti napominju da se peršun ne smije koristiti ako postoji upala bubrega. To se naročito odnosi na peršunovo sjeme koje djeluje znatno jače od korijena i lista. Peršun povoljno utječe na rad jetre, pa se preporučuje kod žutice i drugih oboljenja jetre.

Koristan je i u prehrani dijabetičara. Njegovu ljekovitost mogu osjetiti žene koje imaju problema s bolnom ili neredovitom menstruacijom. Dojiljama se ne preporučuje uzimanje peršina u vrijeme dojenja, jer on može smanjiti, a ponekad i potpuno zaustaviti izlučivanje mlijeka.

Peršun

Korisni recepti od peršuna

Da bi napravili sirup od peršuna koji jača živce slijedite upute: Uzeti 1 kg bagremovog meda, 2 dcl soka od korijena i lista peršuna, 5 dcl soka od maline. Sastojke dobro izmiješati i uzimati 3 puta po jednu žlicu prije jela.
Čaj od peršuna dobar je protiv groznice, za izlučivanje mokraće i reguliranje ciklusa: Uzeti 5 dkg svježeg peršunovog lista. Prelijte s 1 l proključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Pijte 3 – 4 šalice (po 2,5 dcl) tijekom dana.

Čaj za pjevače i govornike: U 2 dcl vode kuhajte 2 minute jednu jušnu žlicu isjeckanog peršinova lista. Procijedite kad je čaj mlak i dodajte malo limunovog soka i čajnu žlicu meda. Taj se čaj preporučuje pjevačima i pjevačicama, govornicima i prosvjetnim djelatnicima, jer poboljšava glas. Pije se u gutljajima, sat vremena prije nastupa.

Za natečene kapke dobar je ovaj recept: Uzeti 2 dkg sitno narezanog peršunova lista i preliti sa 1 dcl proključale vode, poklopite i nakon 15 minuta procijedite. Ujutro i navečer stavljajte obloge (pamučnu krpu namočenu u čaj) od tog peršinovog odvara, pa ćete postići iznenađujuće rezultate kod natečenih očnih kapaka.

Kada je potreban oprez?

Peršunovo eterično ulje može izazvati teške posljedice na zdravlje čovjeka, naročito iritira gastrointestinalni trakt, izaziva masnu degeneraciju jetre, aritmije srce, te pobačaj, ali i djeluje halucinogeno. Kao lijek za bubrege ne smije se uzimati bez odobrenja liječnika, a peršunovo ulje (Oleum petreselini) smije se uzimati samo prema liječničkom receptu,