Povećajte unos vitamina D i smanjite rizik od bolesti bubrega

Viamin D3 vitamina

Nedostatak vitamina D u organizmu može znatno povećati rizik od nastanka hronične bolesti bubrega, posebno kod djece.

Nedostatak vitamina D je nešto zajedničko što je otkriveno kod djece s hroničnom bolesti bubrega, dugotrajne bolesti koja dovodi do zatajenja bubrega. Naučnici su identifikovali određene promjenjive i nepromjenjive faktore povezane s nedostatkom vitamina D kod djece koja pate od hronične bolesti bubrega.

Prema istraživanju, gotovo dvije trećine djece s nedostatkom vitamina D otkrivene su i abnormalnosti u vidu bolesti koje zahvataju bubrege.

Nivo vitamina D je najniži tokom zime u odnosu na ostala godišnja doba.

VitaminD
ZeinPharma kapsule vitamina D3 sadrže čisti vegetarijanski vitamin D3, koji se dobija isključivo iz lanolina po najvišim standardima kvalitete u Njemačkoj

“Na nivo vitamina D značajnije utječu faktori godišnjih doba, tip bolesti i nutritivnih suplemenata nego uobičajene varijacije u genima koji regulišu ovaj vitamin”, riječi su Ankea Doyona sa Univerziteta Heidelberg u Njemačkoj.

Nedostatak vitamina D povećava rizik od osteoporoze, raka, bolesti kardiovaskularnog istema i autoimunih poremećaja.

Djeca koja pate od bolesti bubrega, a koja su uzimala suplemente vitamina D, imala su dvostruko veći nivo ovog vitamina u odnosu na djecu koja ih nisu uzimala. Tim naučnika je tokom istraživanja pratio ukupno 500 djece s oboljelim bubrezima iz 12 evropskih zemalja.