Prehrana za zdravu kožu

hrana za kožu

Kakvoća kože ovisi o dva čimbenika, o tome kako efikasno jetra eliminira toksine te kako funkcionira probavni sustav. Prehrana bogata šećerima, oskudna svježim voćem i povrćem, bogata zasićenim i transmasnoćama idealan je partner lošoj koži. Zato treba jesti zdravo kako bi i koža bila zdrava. Više od bilo kojeg organa, koža trpi kad u tijelu nastane neravnoteža.

Nutrijenti za zdravu kožu

Unos hranjivih i kvalitetnih nutrijenata u velikoj mjeri je povezan s izgledom kože. Brojni znanstveni radovi govore o alergijskim reakcijama na hranu kao jednom od faktora koji pogoršava kožne bolesti. Kvaliteta kože može biti uzrokovana nedostatkom određenih vitamina i minerala.

vitamin d3
ZeinPharma kapsule vitamina D3 sadrže čisti vegetarijanski vitamin D3, koji se dobija isključivo iz lanolina po najvišim standardima kvalitete u Njemačkoj

Vitamin D tijelo proizvodi kad je izloženo sunčevoj svjetlosti, no oboljeli od psorijaze i ekcema to ne koriste jer se najviše skrivaju upravo od sunca. Osim toga, mnoga zaštitna sredstva za sunčanje blokiraju vitamin D, čak i slabe kreme za sunčanje (SPF 8 ) blokiraju stvaranje vitamina D za 95%. Mnogi dermatolozi preporučuju uzimanje tableta vitamina D zimi kako bi osigurali dovoljnu razinu vitamina D. Preporuka je oko 400 i.j. na dan. Što se tiče namirnica, možete ga naći u ribi (sardina, tuna) i ribljem ulju, mlijeku, žumancu i prirodnim sokovima.

Vitamin A iz betakarotena poznat je kao vitamin za kožu, koristi se i za liječenje kožnih bolesti. Posebno bi istaknula Astaxsantin prirodni betakarotenoid dobiven iz algi koji ima jako protuupalno djelovanje, a ima jako antioksidativno djelovanje jače od E i C vitamina. Ovaj spoj pomaže u zaštiti od štetnih djelovanja zagađenja, ultraljubičastog zračenja i jačanju imunološkog sistema. Što se tiče namirnica, betakarotenom su bogati zeleno lisnato povrće, mrkva, krumpir, tikvice, kukuruz, leća.

Omega 3 i 6 masne kiseline– omega 3 m.k. djeluju protuupalno. Nova istraživanja

ulje račičća omega3
Morski račić krill (Euphausia superba) živi u vodama Antarktika, hrani se planktonom i algama koje proizvode omega-3 masne kiseline.

pokazuju kako Omega-3 masne kiseline mogu pomoći kod problema sa suhom kožom. Naime, rezultati su pokazali da su osobe koje su koristile dodatak Omega-3 masnih kiselina nakon nekoliko tjedana primijetile značajne pomake u borbi protiv suhe kože.

Omega-3 masne kiseline pomažu reducirati nastanak akni i crvenilo lica. Uz omegu 3 i omega 6 iz ulja noćurka i boražine, sadrži linolensku kiselinu, koja ima blagotvoran učinak kod bolesti kao što su psorijaza, te razne druge upalne kožne tegobe.

Esencijalne masne kiseline (omegu 3 i 6) nalazimo u plavoj ribi, sjemenkama i orašastim plodovima. Oni koji ne jedu ribu mogu lanenim sjemenkama ili lanenim uljem nadoknaditi evenutualni manjak. Dnevno se mogu uzimati dvije žlice sjemenki ili jedna žlica ulja.

Selen je mineral koji je jaki antioksidans. Poznat je po tome što štiti stanice i tkiva od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali. On jača djelovanje imunološkog sustava te neutralizira neke toksične tvari. Namirnice koje su bogate selenom i preporučujem da se konzumiraju su: češnjak, crveni luk, prokulice koje mogu pomoći kod ljuskave, perutaste kože. Istraživanja su pokazala da bi od mesa puretina trebala biti u samom vrhu konzumacije, dok se crveno meso ne preporučuje.

koža kosa nokti
Swanson dodatak prehrani, vitamini i minerali za kosu, kožu i nokte. naručite na našoj stranici.
starenje života lice njega koža
ZeinPharma® kapsule Collagen C ReLift smatraju se vrlo efikasnim sredstvom za sprječavanje starenja kože