Prirodni lijekovi protiv anemije

anemija malokrvnost

Riječ anemija u prevodu sa grčkog znači – bez krvi, odnosno malokrvnost. Ovo veoma rasprostranjeno, ali pomalo zanemareno oboljenje, zahtijeva pravovremeno liječenje, kako bi se izbjegle ozbiljnije posljedice po čovjekovo zdravlje. Jedna od najefikasnijih i najbezbjednijih terapija u liječenju anemije jeste primjena „lijekova“ iz prirode.

Anemija je često oboljenje među ženama, a naročito je izražena kod trudnica i žena sa obilnijim menstruacijama. Takođe, žene koje se često podvrgavaju rigoroznim dijetama, uglavnom ne unose dovoljne količine gvožđa u organizam, što vodi ka pojavi malokrvnosti. Osim navedenih izazivača anemije, postoje i neki drugi, znatno ozbiljniji uzročnici, kao što su: različita unutrašnja krvarenja (čir, hernija – kila), hemoroidi, tumori digestivnog trakta…), loša apsorpcija gvožđa (celijakija, Kronova bolest), anemija zbog povećane ili ubrzane razgradnje eritrocita – što je posljedica poremećaja u crvenim krvnim zrncima ili van njih.

vitamin b komplex biotin
90 kapsula vitamina B za snažne živce i metabolizam energije. Za zdravlje srca, krvnih sudova i mozga.

Kako prepoznati
Ovo oboljenje ne daje uvijek jasne simptome. Čovjek može da ni ne posumnja u njegovo prisustvo, već počinje postepeno, neprimjetno da slabi i osjeća se malaksalo. Često se simptomi ispoljavaju tek kada se rezerve gvožđa potpuno potroše. Tada dolazi do pojave slabosti, nesvjestice, ubrzanog ili nepravilnog rada srca, brzog umaranja, pojave bljedila na licu, lomljenja noktiju, opadanja kose, gubitka apetita, glavobolje, krvarenja iz nosa i desni…

Veoma je važno da se redovno radi kontrola krvne slike, kako bi se na vrijeme otkrilo oboljenje, ali i kako bi doktor bio siguran čime je ono prouzrokovano.

Kako do gvožđa/željeza
Dnevne potrebe za gvožđem variraju i zavise od uzrasta, pola i rezervi u organizmu. Smatra se da djeca i žene u reproduktivnom dobu treba da unose oko 15 miligrama gvožđa dnevno, dok je potreba muškaraca za ovim mineralom smanjena na oko osam miligrama. Kod trudnica se dnevne potrebe za gvožđem povećavaju na oko 30 miligrama.

Smatra se da se gvožđe iz mesa lakše usvaja, ali to ne znači da će vegetarijanci sigurno imati deficit gvožđa. Mnogo je važnije zdravlje unutrašnjih organa (jetra, digestivni trakt) – kako bi apsorpcija bila kvalitetnija. Osim toga, istraživanja u svijetu i našoj zemlji su pokazala da osobe koje ne jedu meso nemaju veću sklonost ka gubitku i manjku gvožđa u odnosu na nevegetarijance.

Na samo usvajanje gvožđa iz namirnica utiče i pravilna kombinacija različitih komponenata iz hrane.

koprivit
Koprivit – Mješavina za jačanje krvne slike, protiv anemije i za jačanje apetita i imuniteta. Poručite klikom na sliku!

Kako da se bolje apsorbuje gvožđe
● Jedite sirovo povrće i voće bogato C vitaminom uz obrok koji sadrži gvožđe. Vitamin C znatno poboljšava asimilaciju gvožđa u organizmu.
● Upotreba svježe cijeđenih sokova prije jela takođe povećava sposobnost organizma da usvoji što veću količinu gvožđa.
● Mliječne produkte i druge namirnice bogate kalcijumom jedite odvojeno od namirnica bogatih gvožđem, jer kalcijum dokazano remeti asimilaciju gvožđa.
● Izbjegavajte upotrebu kofeinskih napitaka (kafa, crni i zeleni čaj), naročito nakon jela.
● Uočeno je da priprema jela u posudama od livenog gvožđa donekle obogaćuje namirnice gvožđem.
● Pušenje treba izbjegavati i u slučaju anemije, jer podstiče njen razvoj.

Namirnice bogate gvožđem
Ovaj element, važan za ljudski organizam, najviše sadrže:
* mahunarke (pasulj, grašak, sočivo, soja)
* orašasto voće (orasi, bademi, lješnici)
* krompir
* žitarice u cijelom zrnu, a naročito njihove klice
* sjemenke bundeve
* kakao
* jaja
* meso
* riba

aloe berrz nectar nektar
Aloe Berry Nectar bogatstvo vitamina i minerala iz 3 najbolja izvora zdravlja Aloe Vere, Jabuka i Borovnice. Odlično djeluje na jačanje imuniteta, protiv anemije i malokrvnosti, kod bolesti urinarnog sistema, umanjuje menstrualne tegobe.

Postoji čitav niz narodnih recepata koji su vrlo efikasni i potpuno neškodljivi u terapiji ovog oboljenja.

Najbolje rezultate u borbi protiv malokrvnosti su pokazali: 
bijeli luk – svjež ili tinktura
♦ kopriva – svježa, u obliku čaja ili kapi
♦ kakao
med, polen, matična mliječ, medljikovac (šumski med)
♦ maslačak – list, a može i korijen
♦ cvekla
♦ kupina
♦ šipak
♦ čaj od petrovca
♦ pelin
♦ orasi

bijeli luk češnjak
Zbog svog jedinstvenog sastava, bijeli luk povoljno utiče na mnoge bolesti poput virusnih i bakterijskih infekcija, artritisa, kardiovaskularnih bolesti, bolesti dišnih puteva, probavnih tegoba, parazita i kroničnog umora.

RECEPTI

Čaj od koprive
Osam kašika sitno isjeckanog lišća koprive preliti litrom ključale vode. Ostaviti da odstoji dva sata, procijediti i piti u toku dana.

Doručak bogat gvožđem
Pet do šest kašika ovsenih pahuljica preliti sojinim mlijekom. Dodati dvije kašičice kakaoa, kašiku mljevenih oraha i cimet po želji. Prije obroka popiti sok od cijeđene pomorandže sa kašičicom meda (za Vitamin C).anemija