Psorijaza – uzroci, simptomi i liječenje

psorijaza

Psorijaza je kronična bolest kože odnosno vrlo čest kožni poremećaj koji dovodi do promjena u životnom ciklusu kožnih stanica. Psorijaza je karakterizirana pojavom upalnih crvenila na koži te ljuštenjem kože. Psorijaza je relativno česta kožna bolest od koje u većoj ili manjoj mjeri pati oko 5% ljudi. Psorijaza najčešće pogađa osoba između 20. i 40. godine života.

Psorijaza uzrokuje ubrzani razvoj stanica na površini kože, a posljedično izadebljanje kože sa simptomima poput svrbeža, suhoće i crvenih, ponekad bolnih mrlja. Psorijaza nije zarazna.

Psorijaza je uporna, dugotrajna bolest. Simptomi psorijaze se pojavljuju periodično i osobito su izraženi pod utjecajem određenih faktora, kao što suhladnije vrijeme, infekcije, ozljede kože, neki lijekovi, stres, pušenje i alkohol.

Primarni cilj liječenja je zaustavljanje rasta stanica kože. Premda ne postoji lijek, tretmani za psorijazu mogu pružiti značajno olakšanje. Prirodni lijekovi i kreme te izbjegavanje pretjeranog izlaganja prirodnom sunčevom svjetlutakođer mogu ublažiti simptome.

psorijaza kozna bolest

Psorijaza simptomi

Kod psorijaze se na koži javljaju tamnoružičasta uzdignuta mjesta prekrivena bijelim ljuskama koja obično ne uzrokuju nelagodu. Međutim, ponekada mjesta izbijanja mogu biti svrbljiva i bolna. Psorijaza se može javiti u raznim oblicima koji mogu varirati veličinom – od malih sitnih mrljica do velikih pjega koje prekrivaju velike površine kože.

Najčešća mjesta izbijanja psorijaze su koljena, laktovi i vlasište. Nešto rjeđe, psorijaza se može pojaviti u pazuhuispod dojki, na spolnim organima ili oko analnog otvora.

Kada se javlja na rukama ili nogama, psorijaza može biti u obliku mjehuraispunjenih bijelim gnojem te zadebljale i ljuskave kože. Ponekada se psorijaza može javiti i na noktima – tada nokti postaju zadebljalirupičasti te se počinju odvajati od kože što može biti vrlo neugodno.

Otprilike 7% ljudi koji boluju od psorijaze. pate i od natečenih zglobova. To stanje se zove psorijatični artritis. Znakovi i simptomi psorijaze moguvarirati od osobe do osobe, no obično uključuju jedan ili više sljedećih simptoma:

 • Crvene mrlje na koži prekrivene srebrnim ljuskicama
 • Suha, ispucala koža koja može krvariti
 • Svrbež, peckanje ili bol
 • Tanki i oštećeni nokti, skloni pucanju i listanju
 • Natečeni i ukočeni zglobovi.

Simptomi psorijaze prolaze nekoliko ciklusa, od vrlo izraženih, prema slabijima, pa čak i do potpune remisije. Psorijaza većinom ne utječe na opće zdravstveno stanje.

psorijaza na laktu

Uzroci psorijaze

Uzrok psorijaze nije u potpunosti poznat. Smatra se da je psorijaza povezana s problemima imunološkog sustava i stanica u tijelu. Točnije, T-stanice (bijele stanice ili T-limfociti), koji uobičajeno putuju tijelom i detektiraju strane supstance kao što su virusi i bakterije, počinju napadati zdrave stanice kože greškom, kao da je riječ o infekciji.

T-stanice uzrokuju pretjeran imunološki odgovor, a posljedica je proširenje krvnih žila u koži oko plakete i povećanje ostalih bijelih krvnih stanica koje mogu ući u vanjski sloj kože.

Te promjene rezultiraju povećanom proizvodnjom zdravih stanica kože i povećanim brojem T-stanica i drugih bijelih krvnih stanica. Tako, ciklus izmjene kože traje nekoliko dana, umjesto tjedana. Mrtva koža i bijele krvne stanice stvaraju debele, ljuskaste mrlje na površini kože i to se obično ne zaustavlja, osim ako liječenje prekine ciklus.

Recentna otkrića ukazuju na abnormalnosti u funkciji bijelih krvnih stanica koje aktiviraju upalnu reakciju kože, što dovodi do prebrzog propadanja i gubitka kožnih stanica. Djecu i adolescente najčešće zahvaća psorijaza čije su promjene na koži veličine kapi.

Tijekom ljetnih mjeseci sunčanje se preporučuje, ali postupno i u kombinaciji s prehranom bogatom vitaminima. Potrebno je izbjegavati suhomesnate proizvode, svinjsko meso, kiselu hranu, crnu kavu, čokoladu, kakao, med, sve vrste ribljih konzervi, mesne konzerve, grašak, grah, leću te sve vrste alkohola.

Čimbenici koji pogoršavaju simptome psorijaze

Psorijaza obično počinje ili se pogoršava pod utjecajem sljedećih čimbenika:

 • Infekcije, kao što su infekcije grla ili kožne infekcije
 • Ozljede kože, kao što su posjekotine ili ogrebotine, ugrizi insekata ili teške opekline
 • Stres
 • Hladno vrijeme
 • Pušenje
 • Alkohol
 • Određeni lijekovi, uključujući litij, koji se koristi kod bipolarnih poremećaja, lijekovi za visoki krvni tlak, kao što su beta-blokatori, lijekovi protiv malarije i jodidi.

psorijaza nokta

Dijagnoza psorijaze

Dijagnoza psorijaze se najčešće postavlja na osnovi kliničkog izgleda i raspodjele promjena. Biopsija je vrlo rijetko potrebna, te ne mora imati dijagnostičku vrijednost. Bolest se klasificira kao relativno blagaumjerena ili teška. Stupanj psorijaze se obično postavlja na osnovi bolesnikovog nošenja s bolešću odnosno utjecaja na bolesnikov svakodnevni život.

Liječenje psorijaze

Psorijaza se nikada ne može u potpunosti izliječiti i liječenje je simptomatsko, što znači da je cilj tretmana ublažavanje simptoma, poput zadebljane, ljuskave kože sklone crvenilu te sprječavanje rasta kožnih stanica.

Kreme i masti koje se primjenjuju na koži mogu učinkovito liječiti blagu i umjerenu psorijazu. Kada je bolest teža, kreme će vjerojatno biti korištene u kombinaciji s oralnim lijekovima ili foto-terapijom. Tretmani psorijaze obično uključuju kortikosteroide, sintetske oblike vitamina D, antralin, retinoide, salicilnu kiselinu, katran iz ugljena i sl.

Salicilna kiselina će pomoći u omekšavanju i odstranjivanju ljuskica s kože, a osim toga će povećati apsorpciju drugih sredstava. Salicilna kiselina je osobito korisna za liječenje vlasišta.

Kortikosteroidi se primjenjuju lokalno, ali se mogu i injicirati u male otporne promjene na koži. Sistemska primjena kortikosteroida može samo dodatno pogoršati stanje, stoga se ne smije primjenjivati niti za jedan oblik psorijaze.

Psorijaza prirodno liječenje i samopomoć

BioPsorijaza biljne kapi za psorijazu

Na našem tržištu postoje i alternativneprirodne kreme koje su vrlo učinkovite u liječenju simptoma psorijaze, kao što je primjerice Euten ili Naftalan. Ove kreme ne sadrže kortikosteroide i najbolje su rješenje za blagu do umjerenu psorijazu. Osim lokalne primjene prirodnih krema, kod psorijaze se preporučuje i sljedeće:

 • Svakodnevno kupanje – pomaže ukloniti ljuskice i mrtvu kožu te smiruje nadraženu kožu. Koristite prirodne sapune i izbjegavajte one koji mogu još više nadražiti vašu kožu.
 • Koristite hidratantne kreme ili prirodna ulja nakon kupanja – pomažu u zadržavanju vlažnosti kože i sprječavaju njezino isušivanje.
 • Izlažite svoju kožu manjim količinama prirodnog sunčevog svjetla – umjereno izlaganje se preporučuje, no u slučaju pretjeranog izlaganja suncu, a osobito uz znojenje, simptomi se mogu pogoršati.
 • Izbjegavajte čimbenike koji pogoršavaju simptome psorijaze
 • Izbjegavajte alkohol i cigarete
 • Povećajte unos sirovog povrća i voća. Mediteranska prehrana također bi trebala biti djelotvorna protiv psorijaze.
 • Mnogi oboljeli od psorijaze ističu kako se spas krije u naftalan kremi.
 • Trebali biste pristupiti programu detoksikacije organizma. Čišćenje organizma možete vršiti uz pomoć čajeva i posebnih dodataka.
 • U liječenju psorijaze može pomoći zelena glina koja je certificirana za oralnu upotrebu. Navečer razmutite čajnu žličicu zelene gline u 2 dcl vode.
 • Sikavica je bogata silimarinom koji je snažan antioksidans, gotovo deset puta jači od vitamina E kao takav izvrstan je lijek za tretiranje psorijaze.
 • Korijen čička tradicionalno se upotrebljava za liječenje upalnih stanja kože. Žličicu korijena čička kuhajte u 3,5 dcl vode, najmanje 10 minuta, nakon toga otopinu procijedite i pijte tri puta na dan.
 • Ostale biljke koje vam mogu pomoći u liječenju psorijaze su: češnjak, divlji luk, kopriva,m neven i orah.
 • Ulje crnog kima se koristi oralno. Može se nanositi na oboljela mjesta.
 • Ulje noćurka i boražine koriste se kod liječenja psorijaze, ekcema, dermatitisa te ostalih upalnih stanja kože.
 • Kantarionovo ulje pomoći će kod zacjeljivanja kože, a možete ga nabaviti u svakoj ljekarni.
 • Aloe vera je staro poznato sredstvo za liječenje upalnih stanja kože. Omekšava, hidratizira i štiti kožu.