Sjemenke bundeve – štite od raka, artritisa i osteoporoze

Sjemenke bundeve – štite od raka, artritisa i osteoporoze

Bundeve sadrže visoke razine hranjivih sastojaka te štiti organizam od raznih oboljenja. No bundeva krije još jednu poslasticu, a to su sjemenke!

Kada kupite bundevu, ne bacajte sjemenke prije nego pročitate kakve tajne kriju! Sjemenke možete kupiti ali ih i sami pripremiti.

Sjemenke bundeve i zdravlje

Sjemenke bundeve su dobar izvor bakra, cinka i vitamina K, a kao važna komponenta bundeve, posjeduju antiupalna svojstva koja štite od raka, artritisa i osteoporoze. Sjemenke su bogate i omega-3 masnim kiselinama, cinkom i fitosterolima koji održavaju zdravu razinu kolesterola u krvi i poboljšavaju imunost organizma na infekcije.

Postoje podaci i da sjemenke pokazuju dobre rezultate u liječenju povećane prostate (benigna hiperplazija prostate), stanja od kojega pate mnogi muškarci iznad 50 godina. Pribrojimo tomu i magnezij, mangan i fosfor, kao i visoku količinu bjelančevima koje sadrže, i vjerujem kako vam sada nije teško razmisliti o češćoj upotrebi ovoga divnog ploda u veći broj jela koja pripremate.

KONTROLIRAJU KOLESTEROL

Prema rezultatima istraživanja koji kruže internetom, ona tvrde da sjemenke bundeve razinu lošeg kolesterola mogu smanjiti za 13%, a razinu ukupnog kolesterola za 10%.

IZBOR ZA DIJABETIČARE

Ove su sjemenke bogate zdravim nezasićenim masnim kiselinama, istraživanjimaje ustanovljeno da su učinkovito sredstvo za reguliranje razine šećera u krvi i povećanju osjetljivosti tijela na inzulin.

ČUVAJU DOBRU LINIJU

One su bogate vlaknima i proteinima, a jedna šaka sjemenki bundeve sadrži samo oko 280 kalorija.