Šta je bolje – trčanje ili hodanje?

Neki zdravstveni i fitnes autoriteti preporučuju hodanje, neki drugi opet kažu da je hodanje suviše malog intenziteta, pa je zato džoging bolji… Kako da odaberete?

Oni koji su u dobrom zdravlju i kondiciji po pravilu će se prije odlučiti za džoging i reći da je hodanje – za penzionere. Ali, istina je da je redovno hodanje veoma dobar oblik vježbanja, pogotovo za one koji su već dobili trkačke povrede (koje nisu tako rijetke), kao i za starije osobe.
Trčanje jeste intenzivnije, ali je takođe veća vjerovatnoća da se na trčanju povrijedite. U hodanju možda nećete moći da toliko ubrzate puls kao pri trčanju, ali zauzvrat, hodanje ne opterećuje tijelo previše.
Dakle, šta je bolje? Na osnovu čega da odlučimo šta je bolje za naš, konkretan slučaj?

Radite oba!
Istina je da su i trčanje i hodanje sjajni načini vježbanja. Za one koji ne mogu da odaberu šta bi od ta dva, odgovor je jednostavan – vježbajte oba! Ako naizmjenično trčite i hodate, imaćete i dobrobiti trčanja, a nećete previše opteretiti organizam. Uopšte, za one koji tek počinju sa trčanjem, preporučljivo je da treniraju naizmjenično džoging, pa hodanje. Na taj način mogu da postignu postojan tempo, prije nego što steknu brzinu. Ako se tokom trčanja umori, trkač može da uspori i počne da hoda postojanim tempom, dok potpuno ne povrati dah, a onda može da opet krene sa trčanjem. A sa svoje strane, vježbanje umjerenog intenziteta, kakvo je hodanje, povećava nivo azot-oksida u organizmu, što je odlično za krvne sudove, krvotok i opšte zdravlje.

Tajna hodanja
Mnogi automatski pretpostavljaju da trčanje sagorijeva više kalorija od hodanja, prosto zato što se krećemo brže. Međutim, iako trkači uglavnom brže sagorijevaju kalorije, hodanje postojanim brzim tempom takođe sagorijeva kalorije, i to gotovo istu količinu. Interesantno proučavanje na Univerzitetu Djuk otkrilo je da je procenat mršavljenja kod trkača i hodača bio gotovo identičan!
Hodanje je veoma dobro za one koji imaju povrede zglobova, ili mišića, pošto je rizik od povreda kod trčanja veći. Iako trkači nesumnjivo sagorijevajuj kalorije brže, hodači takođe mogu da sagore gotovo identičan broj kalorija i da održe zdravo i fit tijelo.

Zaključak
I hodanje i trčanje su poželjni i dobri za zdravlje. Za one koji mogu da primjene oba ta oblika vežbanja, dobra je ideja da ih uključe u svoj dnevni raspored. A to što se hodači kreću sporije, ne znači da ne mogu da sagore dovoljno kalorija i da se dobro, zdravo oznoje.

http://get-a-wingman.com
www.newsmax.com