Sušenje šipka za čaj – kako osušiti i pripremiti čaj od divljeg šipka

caj od divljeg sipka sipak

Sa suhim plodovima divljeg šipka možete pripremiti ukusan čaj. Sam proces sušenje divljeg šipka je vrlo jednostavan i ne zahtijeva posebno znanje.

Znate li da čaj od divljeg šipka ima brojna blagotvorna djelovanja na tijelo, a ne sadrži kofein?

Ako želite iskusiti sve pozitivne učinke čaja od šipka najbolje je da ga sami uberete i osušite ili nabavite od pouzdanog travara.

Premda postoje različiti načini sušenja šipka, plodovi šipka se najčešće suše u pećnici ili dehidratoru. Proces traje par sati, a kada se osuši najbolje ga je upotrijebiti unutar godine dana.

U nastavku saznajte kako osušiti i pripremiti čaj od divljeg šipka i koje su zdravstvene prednosti takvog čaja.

Čaj od šipka – ljekovitost

Divlji šipak je bogat vitaminima kao što su vitamin A, C i E, a time doprinosi jačanju imuniteta. Neke od zdravstvenih prednosti čaja od šipka mogu biti:

  • prevencija kardiovaskularnih bolesti,
  • prevencija karcinoma,
  • smanjenje upala,
  • poboljšanje izgleda kože.

Čaj od šipka posebno je ljekovit u zimskim mjesecima kada doprinosi zaštiti imuniteta od prehlade i kao oblik hidratacije za vrijeme povišene tjelesne temperature. U tu svrhu često se koristi u kombinaciji s lipom na način da se 250 g šipka i 200 g lipe prelije jednom litrom zakuhane vode.

Branje i sušenje divljeg šipka za čaj

Plod divljeg šipka raste na grmu koji ima oštre bodlje i ovalne listove. Možete ga pronaći na sunčanim rubovima šuma, putevima po pašnjacima brdskog i nizinskog područja. Obavezno potražite grm koji nije šprican pesticidima.

Plodovi koji su vam potrebni za čaj su ovalnog oblika i narančasto-crvene boje.

Za sušenje je najbolji tvrdi plod koji nije u potpunosti sazrio i omekšao. Idealno ih je ubirati u ranu jesen jer su tada slađi, a u to vrijeme ih je lakše i uočiti jer većina lišća otpadne. Obavezno nosite rukavice kako bi izbjegli ozljede od oštrih bodlji na grmu.

Prije početka procesa sušenja, plodove je potrebno dobro oprati u vodi i osušiti krpom.

Sjemenke divljeg šipka nisu jestive i mogu biti štetne za zdravlje. Zato je potrebno odrezati vrhove svakog ploda, otvoriti ga uzdužno i izvaditi sjemenke.

Vađenje sjemenki nužno je ako ste šipak prikupili s grma krumpirove ruže (lat. Rosa rugosa) , ali ih možete ostaviti ako je šipak s vrste pasja ruža (lat. Rosa canina). U svakom slučaju potrebno je odrezati krajeve ploda.

Šipak se najčešće suši u pećnici, a možete koristiti i dehidrator ako ga imate kako bi ubrzali proces sušenja (traje oko 5 sati). Najtradicionalniji način sušenja je na suncu, ali taj proces traje duže.

Možete ih sušiti cijele ili prepolovljene.

Sušenje šipka za čaj u pećnici

Plodove divljeg šipka smjestite na papir za pečenje i stavite u pećnicu na nisku temperaturu (40 do 50°C). Pecite oko 3 do 4 sata ili dok se šipak u potpunosti ne osuši. Kada se plodovi u potpunosti ohlade, stavite ih u papirnatu vrećicu i pustite tjedan dana da se dodatno osuše.

Kada je šipak u potpunosti osušen, stavite ga u procesor hrane i pulsirajte par puta kako biste ga usitnili. Kada ga usitnite možete ga prosijati kako bi se riješili malih dlačica koje mogu biti iritirajuće. Nakon toga usitnjeni šipak pohranite u staklenku i iskoristite unutar godine dana.

suhi šipak

Priprema i sušenje šipka za čaj

Za pripremu čaja od šipka možete koristiti i svježe, prignječene bobice. Ako ste sami osušili ili kupili osušeni šipak možete pripremiti čaj na sljedeći način:

  1. Stavite 1 supenu kašiku osušenog šipka u šalicu.
  2. Prelijte šipak s 350 ml vrele vode i ostavite oko 5 minuta.
  3. Procijedite čaj, dodajte 1 čajnu kašikicu meda i uživajte.

Čaj od šipka – nuspojave

Pretjerana konzumacija čaja od šipka može izazvati određene nuspojave kao što su:

  • gastrointestinalni problemi,
  • problemi sa spavanjem,
  • povećani rizik od bubrežnog kamenca.

Trudnice, dojilje i osobe koje piju određene lijekove trebale bi se savjetovati s doktorom prije početka redovite konzumacije čaja od šipka.

Izvori:

Bonham, M. (2017). How to Gather Rose Hips and Make Them Into TeaDelishably

Picking & Preserving Rose-hips for Tea (2011). Lovely Greens

How To Dry & Store Rose Hips For Rose Hip TeaEatweeds

McCarthy, K. (2017). Benefits of Rosehip TeaLivestrong