Sve veći broj djece ima manjak vitamina D zbog TV-a

Viamin D3 vitamina

Doktori savjetuju roditelje da djeci onemoguće cjelodnevni boravak uz televizijske ekrane, te da njihove dnevne aktivnosti usmjere na svježem zraku i suncu.

Više od 70 posto djece ima manjak vitamina D, zbog čega imaju veće izglede za bolesti srca i kostiju, pokazalo je istraživanje američkih naučnika.

Podaci do kojih su došli istraživači ispitujući 6.000 djece starije od jedne godine pokazuju da je ozbiljno pomanjkanje vitamina D prisutno kod devet posto, a kod 61 procenta djece taj manjak je blaži.

vitamin d3
ZeinPharma kapsule vitamina D3 sadrže čisti vegetarijanski vitamin D3, koji se dobija isključivo iz lanolina po najvišim standardima kvalitete u Njemačkoj

Nedostatak vitamina D češći je kod djevojčica, naročito onih s viškom kilograma u čijoj ishrani su riba, mlijeko i mliječni proizvod manje zastupljeni, kao i kod djece koja više od četiri sata dnevno provode uz TV ili računar.

Stručnjaci preporučuju dnevni unos dodatnih 400 internacionalnih jedinica vitamina D ili 15 do 20 minuta boravka na suncu. Poznato je da nedostatak vitamina D osim povezanosti sa osteoporozom, može dovesti i do kardiovaskularnih i malignih oboljenja.

Doktori savjetuju, iskoristite svaki svaki sunčani dan za šetnjui igru sa vašom djecom, koja će obezbijediti dovoljan procenat ovog dragocjenog elementa zdravlja.

vitamina gelenk glukozamin, chondroitin msm zglobovi
Prirodna formula sa 7 supstanci za zdravlje Vaših zglobova. U Gelenk kapsulama se sadrži: Glukozamin, Kondroitin, MSM, Vitamin C, Vitamin E, Cink i Mangan.