Vitamin D: Kako osigurati dovoljnu količinu?

vitamin d količina hrana

Vitamin D je prava superzvijezda među vitaminima jer utječe na vaše tijelo od glave do pete. S manjkom ovog vitamina raste i rizik od depresije, Alzheimerove bolesti, bolesti srca, raka i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Unatoč svojoj važnosti, neka istraživanja pokazuju da više oko 50 posto odraslih pati od manjka vitamina D. Zbog toga je vrlo bitno da unosite dovoljne količine u svoj organizam. Evo i nekoliko načina kako to ostvariti.

vitamin d3
Vitamin D3 u preporučenoj dnevnoj dozi 2000 I.E. u jednoj kapsuli. Poručite ovdje.

Sunce

Vitamin D je u potpuno besplatan! Pod utjecajem sunčeve svjetlosti u našoj koži se stvara vitamin D, a kasnije u jetri i bubrezima nastaje aktivni vitamin D. Taj hormon kontrolira gotovo 10 posto ljudskih gena.

Dodaci prehrani

U dodacima prehrani vitamin D se nalazi u dva oblika: D2 i D3. Suplementi obično sadrže 400 I.E. vitamina D, i to oblika D2, koji je manje snažan i dobiva se iz kvasca. Bolji su oni dodaci koji sadrže D3 koji se dobiva iz ribljeg ulja I puno je snažnija apsorbcija u organizmu.

Vitamin D3
ZeinPharma kapsule vitamina D3 sadrže čisti vegetarijanski vitamin D3 ,koji se dobija isključivo iz lanolina po najvišim standardima kvalitete u Njemačkoj Upotreba 1 kapsula dnevno.

Hrana

Na našu veliku žalost, ne postoji mnogo namirnica koje su prirodni izvori ovoga vitamina.  Postoji tek nekoliko relativno dobrih izvora vitamina D:

  • srdele, losos, skuša i tuna
  • gljive
  • mlijeko i mliječni proizvodi

Žitne pahuljice, sok od naranče i jogurt su često obogaćeni vitaminom D.

 

vitamin d3
Za više informacija kliknite na sliku!