Vitamin D neophodan je trudnicama, saznajte i zašto

trudnoća vitamin d

Korisno je uzimati vitamin D i u obliku vitaminskih tableta, ali samo preporučenu doze. Uzimanje vitamina D tokom trudnoće može spriječiti razvijanje nekih bolesti kod djeteta u budućnosti, tvrdi Armin Malter iz njemačkog Udruženja ginekologa.

– Najnovije studije pokazale su da vitamin D utječe na jačanje imunološkog sistema i sprečava razvijanje bolesti kao što su dijabetes ili problemi s tiroidnom žlijezdom – kaže Malter.

On je podvukao da tokom trudnoće žene imaju manjak vitamina D, tako da je preporučljivo da jedu hranu koja sadrži velike količine tog vitamina – masnu ribu, jaja i mlijeko.

vitamin d3
Vitamin D3 u preporučenoj dnevnoj dozi 2000 I.E. u jednoj kapsuli. Poručite ovdje.

Malter podsjeća da i sunčanje može pomoći organizmu da stvori dovoljne količine vitamina D, pa tako savjetuje da trudnice provode dosta vremena na suncu. Ali, ne treba pretjerivati, jer je koža tokom trudnoće vrlo osjetljiva.

Korisno je uzimati vitamin D i u obliku vitaminskih tableta, ali samo preporučenu dozu, jer prevelika količina tog vitamina može dovesti do mučnine i povraćanja, a u najgorem slučaju do srčane aritmije.

vitamin d3
ZeinPharma kapsule vitamina D3 sadrže čisti vegetarijanski vitamin D3, koji se dobija isključivo iz lanolina po najvišim standardima kvalitete u Njemačkoj

 

www.gugu.ba