VODA – prirodno piće s nevjerojatnim beneficijama za zdravlje

voda

Zašto zanemarujemo vodu?

Ovdje je riječ o špekulacijama, ali mislim da izostavljamo vodu iz više razloga:
• Smatramo da dobijamo dovoljno – ali zapravo ne znamo što je dovoljno. (To je vjerojatno najveća pogreška. Nitko od nas ne zanemaruje namjerno, zar ne?)
• Podcijenjujemo prednosti pitke vode jer nikada nismo uzeli vremena da naučimo što voda znači našim tijelima.
• Toliko nam je na raspolaganju da ne smatramo vrijednim piti ju.
• Ne volimo vodu jer smo programirali naša tijela da vole čaj, kavu, sok i sve osim vode.
• Mi smo malo lijeni, smatramo da je teško, ne želimo se gnjaviti da je pijemo.

Konzumirate li dovoljno vode?

Ako automatski pretpostavite da pijete dovoljno vode, bez da ste razmišljali o tome koliko pijete, onda vjerojatno ne pijete dovoljno.
Brojanje kave (ili čaja ili soka) kao dobre zamjene vode, jer su napravljeni s vodom, također je velika pogreška! Da, naša će tijela izvući vodu iz tih stvari – ako ste se nasukali na desertnom otoku, te će vas stvari održati žive.
Ali vaš cilj ne smije biti “ostati živ” dok ste okruženi pitkom vodom. Vaš cilj bi trebao biti “dobro se osjećati”.
Ako se osjećate sjajno cijelo vrijeme, imate puno energije, rijetko ste žedni i čistog tena – onda vjerojatno konzumirate dovoljno vode.

Ako ste umorni, imate glavobolje, probavne smetnje, bolove u mišićima, poteškoće sa spavanjem ili suhu kožu, vjerojatno ne konzumirate dovoljno vode. Voda bi trebala biti prva stvar koja utječe na zdravlje.

Pronađite svoj najmanji unos vode:

Podijelite svoju težinu (u kilogramima) sa 2 i TAKO ćete dobiti koliko unce vode trebate uzimati dnevno (minimalno). Dakle, osoba od 160 kilograma zapravo treba 80 unci vode  = 2,34 Litre, što bi svakodnevno bilo desetak čaša vode.

Ako ste vrlo fizički aktivni ili dojite, trebati će vam VIŠE vode.

Ispijanje vode je dobra navika, kao i sve dobre navike, samo trebate raditi na njihovom razvoju. Učinite sve što vam treba!

Stvari koje možete učiniti kako biste razvili dobru naviku ispijanja vode:

• Uzmite ju sa sobom. (Nikad ne napuštajte kuću bez boce vode).
• Postavite timer na svoj telefon, svaki sat. Pijte kad zazvoni.
• Započnite izazov u ispijanju vode s nekim prijateljima (kako biste bili odgovorni).
• Ako ne možete podnijeti okus obične vode, nećete naštetiti dodavanjem soka od limuna, krastavaca ili nekog drugog voća po izboru.
• Podsjetite se da to radite s razlogom. Želiš se dobro osjećati, lijepo liječiti i hraniti svoje tijelo. (Čitaj da nisi bolestan, već žedan ako trebaš malo ohrabrenja.)

Pa kako se boriti s tom pitkom vodom? Probaj. Što možeš izgubiti? (Osim glavobolje, umora, masti i magle mozga naravno).