ZA DOBAR I OŠTAR VID: Tajni recept ruskog akademika Filatova

oftamolog vid oko ruski

Vladimir Petrovič Filatov (1875-1956) bio je ruski i ukrajinski oftalmolog i hirurg, koji u svjetskim razmjerima postao poznat zbog svojih tada revolucionarnih tretmana bolesti vida, od kojih se mnogi koriste i danas.

Postao je čuven i po tome što je uspio vratiti vid Vasliju Zajcevu, snajperistu Crvene armije koji se proslavio u bici za Staljingrad. On je u Odesi osnovao i Institut Filatov.

Filatov je sastavio i ovaj recept za bolji vid i očuvanje zdravlja očiju koji nije tako teško pripremiti. Potrebni su limun, aloa vera, orasi i med!

Potrebno je 10 dag soka od aloe vere, pola kilograma izdrobljenih jezgri oraha, 30 dag meda i sok iscijeđen od tri ili četiri limuna. Važno je da biljka aloe vere od koje se uzima sok bude stara barem 2 ili 3 godine.

Osim što je dobar za vid, ovaj pripravak je dobar i za ukupno zdravlje organizma i jačanje imuniteta.

Aloe Vera gel
Aloe Vera gel, najbolje od prirode za čićenje probavnog sistema od svih napada mikroorganizama, i regeneraciju tkiva. Želite dodatne informacije o Aloe Vera gelu? Pošaljite nam poruku klikom na ovu sliku.

Na početku trebate odrezati veće donje i srednje listove aloe, ostavljajući pri tome netaknut vrh biljke i gornja tri ili četiri lista. Isperite ih ohlađenom vodom koju ste prethodno prokuhali.

Bodlje sa listova uklonite, a zatim listove izrežite na sasvim sitne komadiće. Sok iscijedite kroz dvostruku gazu ili uz pomoć sokovnika.

(Akademik je preporučivao da se oprani listovi ne koriste odmah, nego da se drže u frižideru 10-12 dana na tanjuru, pa tek onda da se priprema ovaj pripravak. Na taj način se u listovima aloe vere formiraju tzv. “biogeni stimulatori”.)

Preostale sastojke dobro izmiješati sa sokom od aloe vere.

Uzimati tri puta dnevno po jednu kašikicu, 30 minuta prije jela.