Zdrava hrana, zdrav način života

zdrava hrana

Zdrava hrana, zdrav način života

Ulazim u veliki supermarket na putu s posla kući. Potreban mi je spanać (svež i lokalno uzgojen) , odlučila sam da pripremim ribu sa barenim spanaćem za večeru. Brzo i jednostavno. Prostim rečima, zdrav, prost i ukusan izbor. Na rafovima supermarketa je izložen veliki broj različitih prehrambenih artikala , u lepim i šarenim kutijama sa natpisima poput: savršen izvor dijetalnih vlakana, bez dodatog šećera, bez trans masti, bezmasno mleko i jogurt, imuno-stimulator, 5 grama proteina po porciji, odličan izvor Omege-3, probiotički napitak, voda sa najvisočijih planinskih vrhova ali je ironično upakovana u plastičnu flašu .

Nikada veći izbor hrane ali takođe i nikada veći broj bolesti i stanja izazvanim tom istom lepo upakovanom hranom i velikim potrošačkim izborom. Dijabetes tip 2, visok krvni pritisak, debljina, srčana oboljenja, nekoliko vrsta karcinoma, osteoporoza, alergije i alergijske reakcije, moždani udar, stanja i bolesti koja su izazvana većinom, tim istim sadržajem, koji se nalazi unutar tih primamljivih ambalaža.

Pre neki dan mi je prijateljica poslala sliku svog šestomesečnog dečaka koji je za jedan od svojih prvih obroka na kašičicu dobio svoju prvu pirinčanu kašicu za dohranu odojčadi. Ona nije prisustvovala tom činu, inače to ne bi nikada dozvolila. Ali ni osoba koja je mališanu to dala, to nije uradila namerno. Pa na kutiji je lepo pisalo pirinčana kaša, namenjena dohrani odojčadi. Jasno i precizno.

Kašici iz te lepe šarene kutijice je potrebno samo dodati mlaku vodu i razmutiti. Brzo, lako i jednostavno. San svake premorene mame. Nažalost, mališa je na poklon dobio i istovremeni osip, povraćanje i dijareju. Mališa od svega 6 meseci. Srećom njegova mama je odgovorna mama. Odmah sam joj rekla da mi pošalje sliku kutije pirinčane kaše i deo gde su izlistani sastojci. ŠOK!!! Preko 10 sastojaka, od kojih je svih 10, onako besno mogu reći OTPAD. Taj njegov maleni stomačić je doživeo šok. Ali se mališa nije dao tek tako. Povratio je on sve. I potvdio dijarejom kiselog mirisa da je sve te loše sastojke izbacio iz organizma. Osip se povukao.

BRAVO BEBO!BRAVO MAMA! (alergijama ću se detaljno baviti u nekom od narednih tekstova). Majkl Polan, pisac, novinar i aktivista, ali i autor nekoliko knjiga o hrani i ishrani je izjavio: „ Nikada ne jedite ništa od onoga što Vaša čukun baka nije smatrala hranom . Postoji toliko proizvoda u super marketima koje naši preci ne bi smatrali hranom. Držite se što dalje od istih“.

Hrana je u našoj kulturi predstavljala mnogo više od samog čina utoljavanja gladi ili pripreme obroka. Hrana je deo našeg odnosa prema porodici, porodičnog okupljanja, opuštenog razgovora i smeha tokom obedovanja, koje se ne obavlja u žurbi. Opuštena varijanta ili društvena aktivnost , žargonski rečeno.

Pravilo dobrog varenja obuhvata obedovanje koje se obavlja na miru, dobro žvakanje zalogaja, sedenje u uspravnom položaju. Bez stresa i bez žurbe, nikako stojeći. Obedovanje s nogu se kod nas čak smatralo nepoštovanjem prema hrani i domaćinu. Ček,ček..ahaaaa, baš onako kako su naši preci a i mi nekada praktikovali da jedemo . Isti oni koji su znatno ređe oboljevali od dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritisaka, debljine, srčanih oboljenja, karcinoma , osteoporoze, alergije i alergijskih reakcija i moždanog udara.

Istražujući dijabetes i njegov porast u nekoliko poslednjih decenija , došla sam do vrlo frapantnih činjenica. 1958. godine u Sjedinjenim Američkim Državama bilo je registrovano oko 1.58 miliona, ili 0.93 procenata ukupnog stanovništva obolelog od dijabetesa. 2015. godine, broj obolelih se popeo na 23.35 miliona, ili 7.4 procenta ukupnog stanovništva. Ovaj broj ne obuhvata oko 8.1 milion neregistrovanih dijabetičara. Ni 86. miliona onih koji su pridijabetičari.

Zastrašujuće zar ne?

Tradicionalni način ishrane obuhvata sezonsko i lokalno sveže voće i povrće, nerafinisana biljna ulja, sveže živinsko meso i ribu, jaja, ograničen unos svežeg crvenog mesa, neprerađene žitarice, umeren unos mleka i mlečnih proizvoda, mahunarke i orašaste plodove. Redovne obroke i užine. Preventivnu ishranu.

Tradicionalni način ishrane ne obuhvata nikako jagode iz Meksika ili staklenika u februaru koje sa sobom u miraz donose masu pesticida i hormona rasta, jer kako bi drugačije ostale nepokvarene, crvene i velike kao dečija pesnica? Uvozno smrznuto meso sa drugih kontinetata, rafinisana ulja, konzerviranu hranu, prerađene žitarice, brzu hranu, kupovne sokove i gazirana pića. Okidač za sve spomenute bolesti i stanja.

Sećam se kada su jedne prilike mojoj baki u gostima ponudili crni čaj sa Cejlona. Pita ih ona onako naivno: A đe ste Vi ubrali ovaj Vaš čaj, kada ovako jako miriše? To je gospođo čaj sa Cejlona, odgovoriše domaćini. Gleda ih moja dobra bakica i kaže onako poluzbunjeno: AHA. Sećam se da smo stigle kući i njenih reči „ Ko zna šta su oni meni tu turili da ima takav ukus i miris. Odoh ja po onaj moj što sam ljetos ubrala ispod krša Čekića, domaći, na Suncu sušen. Tamo ti Seko, nema ni saobraćaja ni muke. I znam ja dobro šta berem. A taj iz tog Celofana (Cejlona), da valja ne bi ga nama slali. Neka fala, meni ga više neće“.

//onlinenutricionista/Selma