Zdravlje iz vrta: Maslačak – čuva jetru i potiče detoksikaciju organizma

maslacak maslačak

Jeste li ikada probali list maslačka? Ako niste, u prvoj sljedećoj prilici kada budete u prirodi, daleko od prometne infrastrukture i ispušnih plinova automobila, naberite mladog lista maslačka, napravite salatu i uživajte u oporom okusu ove nutritivno visokovrijedne biljke. No, osim na salatu, list maslačka može se konzumirati i na druge načine.

U nastavku teksta pročitajte o nutrijentima koje nalazimo u maslačku, o zdravstvenim prednostima konzumacije maslačka te o načinima njegove primjene.

maslacak

Nutritivna vrijednost maslačka

U maslačku nalazimo vitamine A, B i C, karotinoide i triterpenski alkohol. Od minerala, bogat je željezom, magnezijem, fosforom, silicijem, natrijem, sumporom, manganom i enzimima.

Od kemijskih sastojaka, u maslačku se nalaze tzv. triterpenski spojevi (homotaksasterol, teraksasterol, androsterol, tarakserol, beta-amirin), sterini, beta-sisterin, stigmasterin, holin, taraksol, levuloza, nikotinska kiselina, nikotin-amid te inulin.

artičoka list
Kupite Artičoka kapsule klikom na sliku. Swanson healthy products.

Medicinska upotreba maslačka

Hiljadama godina, maslačak se koristi zbog njegovih ljekovitih svojstava. Primarno, koristi ga se kao prirodni čistač organizma od toksina te kao podrška zdravlju jetre i bubrega. Osim toga, biljka ima i diuretičko i laksativno djelovanje.

artičoka artičoke
Swanson Artichoke Leaves, biljna podrška jetri, donosi 500 mg u svakoj kapsuli. Prirodni lijek za jetru, dijabetes, bubrege, žuč, krvne sudove, srce, reumu, giht, astmu i još mnoge bolesti i tegobe.

U holističkom pristupu zdravlju, maslačak se koristi kao stimulator apetita, podrška u smanjenju bolova u želucu, ali i zbog svojeg utjecaja na poboljšanje zdravlja kože, poboljšanja proizvodnje mlijeka kod dojilja. Maslačku se pripisuje i snaga u liječenju niza drugih bolesti uključujući žgaravicu, mastitis, upalu, zatvor i povrat hormonske neravnoteže.

Maslačak može uzrokovati alergijske reakcije kada se uzima oralno ili ga se nanosi na kožu osjetljivih ljudi. Ljudi koji su alergični na abroziju i srodne biljke (tratinčice, krizanteme, kadife) vjerojatno će biti alergični i na maslačak. Ako imate alergije, obavezno se obratite svom liječniku prije uzimanja maslačka.

Poboljšava zdravlje kostiju

Maslačak je bogat kalcijem, koji je osnovni mineral za rast i čvrstoću kostiju. Također, bogat je antioksidansima poput vitamina C i luteolina koji kosti štite od oštećenja povezanih sa starenjem. Do njega dolazi najčešće pod utjecajem slobodnih radikala koji dovode do krhkosti kostiju i povećanja rizika od njihove lomljivosti.

grčko sjeme piskavica
Piskavica je dobro ljekovito sredstvo za rastvaranje sluzi, za liječenje čireva na želucu i crijevima te za proširenje pluća i tešku astmu, te jako dobra za dijabetes.

Utječe na zdravlje jetre

Maslačak se odavna koristi za zdravlje jetre: i ovdje antioksidansi igraju važnu ulogu, održavajući optimalan rad jetre. Nadalje, maslačak omogućava pravilan protok žuči, uz stimulaciju rada jetre i poboljšanu probavu, čime se smanjuje i rizik od zatvora, ali i nastanka niza gastrointestinalnih poteškoća.

Pomaže u kontroli dijabetesa

Sok maslačka pomaže u poticanju rada gušterače u proizvodnji inzulina, čime se održavaju niske razine glukoze u krvi. Dodatno, budući da je maslačak i diuretik, potiče izlučivanje urina, što također ubrzava izbacivanje viška šećera iz organizma, što pomaže oboljelima od dijabetesa u reguliranjuu šećera.

Pomaže u liječenju urinarnih tegoba

Kako djeluje kao diuretik, maslačak pomaže u izbacivanju toksina iz bubrega i urinarnog trakta.

Podržava zdravlje kože

Mlijeko maslačka je djelotvorno u liječenju gljivičnih infekcija: „mlijeko“ maslačka je visoko alkalna te ima germicidna, insekticidna i fungicidna svojstava. „Mlijeko“  se može koristiti na svrab, lišaje, ekcem i druga kožna stanja, bez rizika od nuspojava ili hormonalnih poremećaja obično uzrokovanih farmaceutskim proizvodima.

koža kosa nokti
Swanson dodatak prehrani, vitamini i minerali za kosu, kožu i nokte. naručite na našoj stranici.

Prevenira anemiju

Maslačak ima relativno visok udio željeza, vitamina i proteina. Budući da je željezo integrativni dio hemoglobina u krvi, a vitamin B i proteini su esencijalni za formiranje crvenih krvnih stanica, maslačak koji ih sadrži može pomoći u slučajevima anemije.

Primjena maslačka u prehrani

Maslačak je jestiv od korijena do cvjetova, a nalazimo ga u prehrani još u vrijeme antičkog Rima. Kao biljka iz iste porodice kao cikorija, i korijen maslačka se može sušiti i pržiti pa koristiti kao zamjena  ili dodatak kavi. Također, korijen se može oguliti i kuhati kao repa.

Mlado lišće maslačka je među nutritivno najvrjednijim zelenim lisnatim povrćem, a može ga se koristiti u raznim salatama, kao dodatak primjerice na pizzi (poput rukole) ili kao sastojak pesta. Stariji listovi se mogu dodati u juhe ili razne omlete. Također, listovi maslačka se mogu dehidrirati, pa konzumirati poput čipsa.

Cvijet maslačka se može koristiti kao sastojak u salatama, ali se od njega može raditi čaj ili vino. Dakle, sljedeći put kad se nađete u prirodi, naberite mladih listova maslačka i uživajte u blagodatima koje ova biljka donosi vašem zdravlju.