Žene, ovo je nešto za vas, pomaže kod PMS-a i menstrualnih tegoba i problema u menopauzi

žene menstruacije menopauza ulje noćurka

Žuti noćurak je biljka koja pripada pupoljkovkama, traje do dvije godine. Ulje noćurka se smatra najbogatijim prirodnim izvorom esencijalnih masnih kiselina.

Noćurak  je dvogodišnja zeljasta biljka koja može narasti u visinu do 1,5 metara. Stabljika noćurka, koja povremeno ima crvene mrlje, uspravna je i razgranjena, a listovi duguljasti i nazubljeni. Cvjetovi su žute boje i promjera su oko 6 centimetara, otvaraju se navečer pa otuda i dolazi ime biljke. Cvate od lipnja do listopada. Od noćurka se radi ulje koje je bogato ljekovitim elementima i pomaže pri mnogim tegobama.

Ljekovita svojstva ulja noćurka

Ulje noćurka sadrži važne linolenske masne kiseline. Te kiseline tijelo ne može proizvesti samo, tako da je nužno da ga dobivamo iz hrane. Upravo iz tog razloga smatra se najbogatijim prirodnim izvorom esencijalnih masnih kiselina. Osim toga, sadrži i aminokiseline, željezo, fosfor, magnezij, kalcij, kalij, cink i vitamin E.

Ulje noćurka ima blagotvoran utjecaj na naš organizam, a ovo su neki od njih:

 • spušta holesterol i krvni pritisak
 • smanjuje mogućnost nastanka krvnih ugrušaka
 • štiti organizam od srčanih bolesti i srčanog udara
 • ima antidepresivna svojstva
 • pomaže pri borbi s ovisnostima
 • štiti bubreg i jetru
 • pomaže u neuropatiji i smanjuje trnce i bol u rukama i nogama
 • poboljšava koncentraciju i ponašanje djece
 • regulira ravnotežu spolnih hormona kod žena i muškaraca
 • poboljšava cirkulaciju
 • usporava starenje

ulje noćurka žene ženski problemi menstruacija menopauza

Ulje noćurka i žensko tijelo

Ovo ulje najčešće koriste žene jer pomaže u mnogim problemima. Ulje noćurka pomaže u poboljšavanju cirkulacije, ali i u borbi protiv impotencije i neplodnosti. Poboljšavanjem cirkulacije omogućava bolji protok krvi u cijelom organizmu. Nezasićene masne kiseline koje sadrži pomažu pravilnoj funkciji maternice i pri začeću. Idealno rješava problem kroničnog umora, ali i olakšavanje bolova u kostima i kod multiple skleroze.

Upravo radi tih blagotvornih svojstava ulje noćurka trebalo bi biti ženin najbolji prijatelj za vrijeme predmestrualnih tegoba. Ono se također koristi za ublažavanje menstrualnih tegoba, ali i smanjuje glavobolje i promjene raspoloženja. Pomoći će u nadutosti i oticanju dojki, te će smanjiti bolove ispod pazuha i u limfnim žlijezdama za vrijeme PMS-a. Neki liječnici čak preporučuju korištenje ulja noćurka za vrijeme menopauze umjesto hormonske terapije jer ono djeluje na ravnotežu spolnih hormona kod žena.

Osim za vrijeme PMS-a, ulje noćurka može se koristiti i za hidrataciju kože i problema s kožom. Pomaže u borbi protiv kožnih tegoba kao što su psorijaza, ekcemi i neurodermatitis. Hidratizirat će suhu kožu i time usporiti proces starenja. Dobar je za nokte, kožu i kosu jer će spriječiti prhutanje i suhost.