14 mogućih uzroka boli u stomaku

bol u stomaku oko pupka pupak

Bol oko pupka ne treba shvaćati olako, osobito ako je uzrok boli nepoznat. Naravno, u većini je slučajeva bol po prirodi bezazlena, ali postoje slučajevi s ozbiljnijim zdravstvenim posljedicama. Stoga, ako iskusite bol u tom području, potražite liječničku pomoć, barem kako bi uklonili moguće sumnje.

Nikako ne odgađajte susret s liječnikom, osobito ako se bol pojačava nakon uobičajene dnevne aktivnosti, kao što su savijanje, naginjanje, istezanje, trčanje, bavljenje sportom ili čak kihanje. U sljedećim odlomcima, opisat ćemo najčešće uzroke ovakve boli i ponuditi neke prijedloge za njezino liječenje.

Jedna od prvih stvari koje trebate uzeti u obzir je intenzitet same boli. Poveća li se kada se kreće i koji pokret izaziva najintenzivnije bolove? Je li bol nagla i intenzivna ili biste je okarakterizirali kao blagu nelagodu? Vrlo je važno i gdje točno boli. Ako imate u vidu ove detalje, vaš će vam liječnik brže i lakše pomoći.

14 mogućih uzroka, 14 različitih vrsta bolova

Upala slijepog crijeva

Upala slijepog crijeva jedan je od najčešćih uzroka boli oko pupka. U početku, bol će se očitovati u sredini trbuha, a zatim u donjem desnom dijelu, odnosno ispod pupka. Točan uzrok samog oticanja slijepog crijeva još nije poznat, ali se smatra da ga izaziva neka vrsta blokade na samom ulazu u crijevo. Najčešći tretman u ovom slučaju je kirurško uklanjanje slijepog crijeva.

Čirevi

pusenje

Čir se obično pojavljuje na sluznici želuca ili dvanaesnika, na prednjem dijelu tankog crijeva. Sve do sredine 1980-ih bilo je prihvaćeno mišljenje da ih uzrokuje stres, pojačano lučenje želučane kiseline i loš način života. Nedavne teorije sugeriraju da je krivac broj jedan određena bakterija i drugi čimbenici:

 • pušenje
 • alkohol,
 • kava i kofein.

Što se tiče simptoma, postoje slučajevi u kojima čirevi nemaju nikakve simptome. Najčešći je ipak bol između pupka i prsne kosti. Čirevi se obično liječe lijekovima i/ili promjenama u stilu života.

Kila

Kila nastaje kada meko tkivo izviri kroz slabe točke u trbušnim mišićima. Obično izgleda poput izbočine na jednoj od strana preponske kosti. Kila nije opasna sama po sebi, ali ako ne nestane sama od sebe, može dovesti do određenih komplikacija. Bol se obično osjeća ispod pupka, u području prepona i može se pojačati kad se naginjete ili kašljete.

Crohnova bolest

Crohnova bolest je stanje koje uzrokuje upalu u sluznici probavnog sustava. Iako

Biljne kapi za nervozan stomak, prirodno sredstvo za kolitis i narodni biljni preparat za ulcerozni kolitis i Kronovu bolest

točni uzroci ove bolesti nisu poznati, postoje faktori koji joj pridonose:

 • genetika,
 • prethodne infekcije,
 • pušenje i
 • različiti okolišni čimbenici.

Najčešći simptomi mogu uključivati proljev, sluz i/ili krv u stolici, umor te bol u trbuhu oko pupka. Važno je napomenuti da se bolest na početku može predstaviti s blagim simptomima, a tek potom buknuti i izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Ciste na jajnicima

zensko-zdravlje

Cista je u osnovi vrećica ispunjena tekućinom, a cista na jajnicima je vrećica ispunjena tekućinom koja se nalazi na jajniku. U većini slučajeva ove su ciste bezopasnei većina žena ih ima u nekom trenutku svog života. Naravno, postoje slučajevi u kojima je cista zloćudna, ali takvi su slučajevi rijetki.

Ove ciste su obično male u promjeru i ne izazivaju pojavu svih simptoma. No, veće mogu uzrokovati grčenje jajnika i izazvati bol. Naravno, bol će se osjetina području ispod pupka.

Infekcije mokraćnog sustava

Ove infekcije uključuju sve organe koji pripadaju mokraćnom sustavu; bubreg, mokraćovode, mjehur ili mokraćnu cjevčicu/uretru. Ako infekcija utječe na organe gornjeg urinarnog trakta, bubrege ili mokraćovode, pacijent može doživjeti ozbiljne simptome:

 • groznicu,
 • mučninu,
 • povraćanje i
 • bol.

Infekcija donjeg urinarnog trakta (mokraćnog mjehura i uretre) predstavit će se s lakšim simptomima. Infekcija se obično liječi antibioticima, ali uvijek biste trebali potražiti liječničku pomoć, a nikad se liječiti samostalno.

D-mannose

Problemi sa žuči

Problemi sa žučnim mjehurom najčešće su uzrokovani nekom vrstom infekcije ili kamenca. Iako žučni kamenac može uzrokovati snažnu bol, tek 10% oboljelih ih zapravo iskusi u punoj snazi. Većina uopće ne osjeti bol. Ako pacijent iskusi bol, ona se obično pojavljuje ispod rebara na desnoj strani.

Drugi simptomi su:

 • bolovi između lopatica,
 • masna ili bezbojnih stolica,
 • nadutost
 • i vrtoglavica.

Pankreatitis (upala gušterače)

Gušterača je žlijezda smještena iza želuca, a njezina je glavna uloga proizvodnja probavnih sokova koji olakšavaju probavu hrane. Kad dođe do upale gušterače, sokovi i enzimi koje proizvodi počnu napadati tkivo uzrokujući oticanje i dovodeći do ozljede.

Najčešći uzroci upale gušterače su:

 • bol u središnjem dijelu gornjeg abdomena,
 • mučnina,
 • povraćanje,
 • groznica,
 • žutica i
 • gubitak težine.

Crijevna viroza

crijevna-viroza

“Crijevna viroza”, “pokvareni želudac” ili “želučana gripa” odnosi se na upalu želuca i crijeva koju uzrokuje virus. Čini je niz simptoma, a među njima su suha usta, nizak krvni tlak, proljev, povraćanje, upala očiju, letargija, grčevi te bolovi u trbuhu oko pupka. Za točnu dijagnozu potreban je pregled.

Nuspojave lijekova

Ovo je uzrok razumljiv sam po sebi. Ako pijete bilo kakve lijekove, morate biti svjesni mogućih nuspojava.

Trovanje hranom

Trovanje hranom uvijek je moguće, a čak je i očekivano ako jako često jedete brzu hranu. Ako se hrana ne čuva u ispravnim uvjetima, može postati otrovna. Ako ste se otrovali hranom, vrlo vjerojatno ćete povratiti u prvih nekoliko sati, a možda ćete doživjeti i bol u području oko pupka.

Menstrualni bolovi

Dečki, slobodno možete preskočiti ovo poglavlje. Bolni menstrualni grčevi mogu se pojaviti neposredno prije ili tijekom menstrualnog ciklusa. Oni mogu izazvati jake bolove u trbuhu, koji se mogu proširiti sve do kukova, donjeg dijela leđa i bedara. Osim lijekovima, bol možete ublažiti toplim oblozimana donjem dijelu trbuha ili leđa.

Trudnoća

trudnica

Još jedan čest uzrok boli u području pupka koji je rezerviran za žene. Da ne bude zabune o tome, bol u abdomenu tijekom trudnoće može biti simptom ozbiljnih problema. Zbog toga ne bi trebali pokušavati sami dijagnosticirati o čemu se radi. Postoji niz komplikacija koje mogu izazvati bol u trbuhu tijekom trudnoće pa se o njima raspitajte kod svog liječnika.

Naporne vježbe

Bilo koja naporna aktivnost može uzrokovati bol oko pupka. U ovom slučaju možete koristeći svoj zdrav razum zaključiti radi li se o ozljedi koja zahtjeva stručnu njegu ili samo odmor.