Kako čitati sastave/deklaracije na proizvodima?

sastavi na proizvodima

Sastave na proizvodima uvijek treba čitati kako bi bili upoznati s onim što dobivamo u namirnici, a u današnjem članku ćemo ukratko opisati najvažnije stvari na koje treba obratiti pozornost. Važno je znati šta kupujete i što unosite u sebe te ako do sada niste obraćali pozornost na sastav, došlo je vrijeme da počnete, a mi smo tu da pomognemo!

Mnogi su zbunjeni oznakama na deklaracijama koje se nalaze na pakovanoj hrani. Prije nego što damo upute za čitanje deklaracija, želimo naglasiti da najzdravija hrana koja postoji – nema deklaracije! Svježe voće, fileti ribe, šaka orašastih plodova – ta hrana ne treba deklaracije da vam kažu da je to hranjivo!

Redoslijed namirnica

Prva namirnica navedena na sastavu proizvoda je ona koja je u njemu zastupljena u najvećoj mjeri, a zadnje ima gotovo pa u tragovima. Kod nekih proizvoda ćete vidjeti i u kojem se postotku određena namirnica nalazi u proizvodu što može jako dobro poslužiti da uopće dobijete predodžbu koliko dobijete, primjerice chia sjemenki u nekoj kupovnoj zobenoj kaši s chia sjemenkama.

Prva na popisu je u najvećem omjeru u sastavu.

Količina namirnica

Ako proizvod kojeg kupujete ima hrpu namirnica na popisu od čega pola istih ne znate ni pročitati, naš savjet je da taj proizvod preskočite. Vjerojatno je krcat konzervansima i aditivima te iako postoje jasno definirani koje treba izbjegavati, a koji su sigurni za zdravlje, ipak mislimo da je bolje preskočiti takve namirnice.

Preskočite proizvode s dugim sastavom.

Najčešće ćete hrpu namirnica upravo pronaći na raznim „zdravim keksima“ i sličnim stvarima gdje se najčešće dodaju razni pojačivači okusa i arome.

Što ako vidim e-oznaku?

Kao što smo rekli, postoje jasne definicije koje su e-oznake sigurne, a koje treba izbjegavati pa savjetujemo da posjetite ovu stranicu gdje ćete pronaći sve informacije o svakoj e-oznaci, zašto se točno koristi i je li sigurna za zdravlje. Mi ćemo svakako poseban članak posvetiti e-oznakama na deklaracijama kako bi vas dodatno educirali.

ulje crnog kima
Klikni na sliku i saznaj više o proizvodu!