Kako hrana utiče na šećer u krvi

šećer u krvi

Šećer u krvi, također poznat kao glukoza u krvi, nastaje razgradnjom hrane koju jedemo. Naše tijelo stvara šećer u krvi probavljanjem hrane do glukoze koja cirkulira u našem krvotoku i koristimo je za energiju. Šećer koji nije potreban za energiju našeg tijela pohranjuje se u ćelije u drugom obliku za kasniju upotrebu.

Previše šećera u krvi može biti štetno. Šećerna bolest tipa 2 je bolest koja je karakterizirana s višim razinama šećera u krvi nego što se smatra normalnim granicama. Nekontrolisan i netretiran diabetes može dovesti do problema sa srcem, bubrezima, vidom i krvnim žilama.

Što više znate o tome kako prehrana utječe na šećer u krvi, bolje se možete zaštititi od dijabetesa. Ako već imate dijabetes, važno je znati kako prehrana utiče na šećer u krvi.

Što se događa kada jedemo?

Naše tijelo razgrađuje sve što jedemo na gradivne komponente i apsorbuje nutrijente koji uključuju:

-ugljikohidrate

-proteine

-masti

-vitamine i drugih hranjive tvari

Ugljikohidrati koje konzumiramo „pretvore“ (razgrađuju) se u šećer u krvi. Što više ugljikohidrata jedemo, to je viša razina šećera koja se oslobađa dok organizam probavi i apsorbira hranu. Ugljikohidrati u tekućem obliku koji se sami konzumiraju apsorbiraju se brže od onih u čvrstoj hrani. Dakle, gazirani sok će uzrokovati brži porast razine šećera u krvi nego komad pizze.

Vlakna su sastavni dio ugljikohidrata koji se ne razgrađuju u šećer u šećer i veoma su važna za naše zdravlje iz više razloga.  Proteini, masnoća, voda, vitamini i minerali  su  komponente koje neće utjecati na razinu šećera u krvi.

ulje crnog kima
Najbolji saveznik zu borbi protiv dijabetesa je Ulje Egipatskog crnog Kima. Njemački proizvođač, garancija kvalitete.

Ako imate dijabetes, vaš unos ugljikohidrata je najvažniji dio vaše prehrane  kada je u pitanju upravljanje razinama šećera u krvi.

Hrana sa visokim udjelom ugljikohidrata

Visoko prerađene namirnice uzroukuju najveći porast razine šećera u krvi . Te namirnice uključuju:

-bijele proizvode od žitarica kao što su tjestenina i riža

-kekse

-bijeli hljeb

-slatka pića

-itd.

Ako pratite unos ugljikohidrata, ne morate izbjegavati ove namirnice u potpunosti. Umjesto toga, morat ćete biti oprezni oko količine i porcije ovih namirnica. Što više ovakve hrane jedemo, veća je količina šećera koju će naše tijelo apsorbovati. Potrebno je jesti tzv. mješovite obroke, koji sadrže sve grupe makronutrijenata. Proteini, masti i vlakna pomažu usporiti probavu ugljikohidrata, što pomaže u kontrolisanju tog naglog porasta šećera u krvi nakon jela.

ulje čorokota crnog kima
Saznajte više klikom na sliku iznad.

Koliko često jedemo tokom dana također je važno. Pokušajte držati razinu šećera u krvi poprilično dosljednom tokom dana,  jedući svaka tri do pet sati. Tri obroka na dan i 1-2 užine obično mogu održavati šećer u krvi. Izbjegavajte da praktikujete 1-2 veća obroka, koji će uzrokovati nagli porast šećera u krvi i preopterećenje digestivnog trakta.

bioliver
BioLiver biljne kapi za masnu jetru, holesterol i trigleciride, insulinsku rezistenciju, visok sadržaj masti u krvi i za regeneraciju jetre i pankreasa

Ako imate dijabetes, vaš ljekar može preporučiti količinu ugljikohidrata koje možete imati u obrocima i užinama. Također možete raditi s nutricionistom i dijatetičarom koji može pomoći u planiranju vaših obroka.

Vaša zdravstveno stanje, starosna dob i razina aktivnosti igraju ulogu u postavljanju vaših prehrambenih smjernica.

Vježba i šećer u krvi

Vježba može imati veliki učinak na razinu šećera u krvi jer se šećer u krvi koristi za energiju. Kada koristimo svoje mišiće prilikom treninga, naše ćelije apsorbiraju šećer iz krvi za energiju.

Ovisno o intenzitetu ili trajanju vježbanja, tjelesna aktivnost može smanjiti šećer u krvi već nekoliko sati nakon što se prestanemo kretati. Ako redovno vježbamo, ćelije u našem tijelu mogu biti osjetljivije na inzulin. To će nam pomoći zadržati razinu šećera u krvi unutar normalnih raspona.

Inzulin i šećer u krvi

Inzulin je važan hormon gušterače koji, pomoću određenih ćelijskih receptora, omogućava ćelijama da apsorbuju šećer iz krvotoka i na taj način pomaže regulisati razinu šećera u krvi.

Ako imate dijabetes tipa 1, vaše tijelo ne proizvodi inzulin. To znači da svaki dan morate ubrizgati inzulin u krvotok. Ako dijeta i tjelovježba nisu dovoljni za upravljanje šećerom u krvi, osobama sa dijabetesom tipa 2 mogu biti propisani lijekovi koji pomažu u održavanju razine šećera u krvi unutar ciljnih raspona.

Ako imate dijabetes tipa 2, vaše tijelo proizvodi inzulin, ali ga možda neće ispravno koristiti ili proizvesti dovoljno. Vaše ćelije ne reagiraju na inzulin, pa se više šećera zadržava u cirkulaciji.

Vježba može pomoći ćelijama da reaguju bolje i budu osjetljivije na inzulin. Pravilna prehrana također vam može pomoći da izbjegnete nagle poraste šećera u krvi. To može pomoći u održavanju dobrog funkcionisanja gušterače, jer visoka razina šećera u krvi smanjuje funkciju gušterače.

Poznavanje razine šećera u krvi

Ako imate dijabetes, trebat ćete provjeriti razinu šećera u krvi nakon velikog obroka, prije i poslije vježbanja, i ako se osjećate bolesnima.

Ono što jedemo i naša tjelesna aktivnost utiču na šećer u krvi. Ali, nema načina da saznamo kakav učinak imaju ako ne testiramo šećer u krvi. Mjerači glukoze u krvi dat će nam do znanja jesu li naše razine unutar ciljnog raspona. Također možete raditi sa svojim ljekarom i saznati kada šećer u krvi treba testirati i koji je najbolji raspon.

Autor teksta:

Tajna Klisura

Magistar Biologije, Biohemije i Fiziologije / Budući Nutricionista / Certifikovani fitnes trener  www.fitnes.co.ba

NAUČNI IZVORI:

http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/blood-glucose-control/hypoglycemia-low-blood.html

http://extension.illinois.edu/diabetes2/subsection.cfm?SubSectionID=2

http://www.diabetes.org/food-and-fitness/fitness/get-started-safely/blood-glucose-control-and-exercise.html