Kako zadržati kilažu nakon dijete?!

dijeta kilogrami

Teško mi je izdvojiti najvažnije savjete, jer je dosta toga važno. Prvo ću navesti glavne krivce za vraćanje kilaže i kako postupiti poslije dijete. Prvi krivac za vraćanje kilograma, može biti upravo dijeta na kojoj ste bili.

Budite svjesni kada krenete MRŠAVJETI tako što preskačete obroke, da će doći do situacije kad će Vašem organizmu zatrebati vitamina i minerala pa će kad – tad doći do prejedanja što rezultira neuspjehom.

Organizam za vrijeme dijete treba hranu, odnosno „gorivo“ koje treba biti što kvalitetnije. Stoga kada krenete na dijetu, neka barem sadrži tri obroka dnevno i neka se sastoji od puno proteina, jer su oni zaslužni za vašu sitost i mišićnu masu.

Također, dijeta se treba sastojati od povrća, jer će vas oni osigurati vitaminima i mineralima. Vrlo je važno prilagoditi dijetu vašem kretanju tijekom dana. Na primjer, ako pitate prijatelja koji radi uredski posao što je doručkovao pa je toliko smršavio, a on vam na to odgovori: „Ponesem sebi za obrok jedno kuhano jaje i krastavce.“

Trebate imati na umu kako on svoje radno vrijeme provodi sjedeći pa mu to može biti dostatno, ali Vi sebi pojačajte obrok s kuhanim jajima, jer ako jedete jako malo, lako može doći do situacije gdje ćete se osjećati slabima, što uglavnom rezultira skretanjem s dijete, jer pojedete ono što ne smijete. Čak je i za vrijeme dijete vrlo važno doručkovati kao kralj, ručati kao princ i večerati kao siromah.

glucomannan glukomannan
Glucomannan kapsule za mršavljenje poručite ovdje. KLIKNI NA SLIKU.

Drugi krivac je vaša želja za brzim skidanjem kila. Kada krenemo skidati kile velikom brzinom, tada ne gubite samo masne naslage, nego i velik dio mišićne mase koja je zaslužna za veliku potrošnju energije.

Stoga, kad se vratimo na staru prehranu, mi nemamo nekadašnju mišićnu masu te dolazi do većeg taloženja masnog tkiva. Uvijek kažem „naprijed je naprijed“ i bitno je da kile idu dole pa makar to bio jedan kilogram mjesečno. I to je napredak jer na godišnjoj razini ipak ste izgubili 12 kila.

Stavimo ZDRAVLJE ispred svega. Kad završite s dijetom, morate shvatiti da je organizam doživio potpuni šok, te da ste uz to usporili metabolizam. Znači, ne možete odmah jesti kao i prije dijete, ali može se postepenim uvođenjem nekadašnjih namirnica sve riješiti.

Zašto nedovoljno sna, sprečava gubitak kilograma?

Najsigurniji način, ali i zahtjevan za one koji nisu navikli, je planiranje obroka za idući dan, iz razloga da ne bi previše pojeli nečega čega ste se jako zaželjeli u prevelikim količinama, jer onda uz to dolazi tzv. grižnja savjesti, kada pomislite da je to povratak na staro.

Pokušajte krenuti sa zdravijim alternativama, recimo ako ste nekada jeli puno hljeba… uključite pomalo hljeba, ali od primjerice cjelovitog zrna. Ako obožavate slatko, pokušajte utažiti tu želju s kockicom tamne čokolade ili malo suhog voća.

Zašto to govorim? Jer nakon dijete vi ste se toliko izgladnjeli i tada bi baš pojeli pa čak i one namirnice, koje Vas nisu privlačile kao što je integralni hljeb ili suho voće, i shvatit ćete da se i takvim namirnicama uspješno sprječava glad.

DIJETA BEZ GLADOVANJA: Kombinujte namirnice, gledajte na sat i mršajte zdravo!

Ako ste mogli na dijeti izbaciti sokove, onda baš mislim da ne treba vraćati takvu staru naviku, jer pola litre gaziranog napitka sadrži po 13 kašičica šećera. Za ispijanje sokova znam da je to ništa drugo nego navika.

Ali ako baš jako volite sok, probajte utažiti ponekad potrebu s bolero sokovima ili sebi prirodno napravite iz sokovnika. Danas toliko toga piše na internetu da doslovno čovjek ne zna šta bi jeo.

Prvo i osnovno je da shvatimo da su naši organizmi pomalo i različiti i da se treba prvenstveno prilagoditi prema svojim omiljenim okusima u zdravijim varijantama i prema svome nepcu jer je tu tajna uspjeha da se spriječi prejedanje.

Ako ste cijeli život bili skloniji slatkom, pa čemu odricanje? Lijepo počnite istraživati zdravije slatke recepte koji vam odgovaraju, pa sebi pripremite neki kolač koji će trajati par dana i nosite sa sobom.

Ako jako volite hljeb, čemu veliko odricanje? Sami sebi ispecite ili nađite u pekari cjeloviti ili proteinski hljeb, ali opet da naglasim da je umjerenost tu najbitnija. Ako volite meso i masniju hranu postoje prehrane kao što je LCHF ili KETO pa se možda pronađete u tim prehranama.

Naglo debljanje – uzroci, simptomi i liječenje

 

Drastično odricanje dovodi najčešće do neuspjeha. Na kraju svega želim reći da svatko od nas ima malo drugačiju potrebu za određenom hranom i ne treba se ničega odricati stoga treba slušati sebe i istraživati zdravije alternative onoga što volimo i dobro se organizirati.

I naravno, još bitnije je da organizam opskrbimo raznolikom hranom od proteina, pretežno složenih ugljikohidrata i zdravijih masti. NE ZABORAVITE DA ĆE VAM SE PONEKAD DEŠAVATI PREJEDANJE, ILI VELIKA GLAD U NOĆI, ZBOG ČEGA OSJEĆATE DA STE POKLEKLI … to je prirodno i zapamtite: MALI PROPUST, NE MORA BITI VELIKI POVRATAK NA STAROOOO!!!!

Marija Šolic

 

 

Autor: Marija Šolić

Nutricionista i ljubitelj zdravog načina života i zdrave hrane