Kurkuma (Turmeric Root) – izuzetna biljka!

kurkuma kurkumin

Kurkuma (Turmeric Root) – izuzetna biljka!

Kurkuma kao začin

Kurkuma je podrijetlom iz Indonezije i južne Indije, gdje se bere preko 5.000 godina. Tradicionalno je bila poznata kao ”indijski šafran” zbog svoje sličnosti po boji tom cijenjenom začinu. Kurkuma se kroz povijest koristila kao začin, sredstvo za iscjeljivanje i tekstilna boja. Paprena, topla i gorko-slatka, s blagim mirisom koji podsjeća na đumbir s kojim je u rodu, kurkuma je poznata kao jedan od sastojaka koji se koriste za izradu curry praha.

Ugledate li na deklaraciji prehrambenog proizvoda u popisu sastojaka dodatak jelima E100, ne brinite – to je oznaka za prirodno žuto bojilo kurkumin.

Kurkuma u tradicionalnoj primjeni

Svoj atribut „ljekovita“ duguje aktivnom sastojku – kurkuminu čije je djelovanje proučeno u više od 5.600 biomedicinskih istraživanja. Zahvaljujući kurkuminu, kurkuma je stekla slavu u zemljama Dalekog Istoka posebno Indije i Kine gdje tradicionalno ima široku primjenu u prehrani, kozmetici te Ayurvedskoj, Kineskoj i Tibetanskoj medicini. U samoj ga kurkumi ima u niskim postocima (2-5%) i, uz ljekovita svojstva, zaslužan je i za njenu karakterističnu žutu boju.

Opširna istraživanja posljednjih 50 godina pokazala su da bi kurkumin mogao biti koristan kod niza različitih bolesti i stanja, budući da pokazuje antioksidativna, protuupalna, hepatoprotektivna (štiti jetru), antimutagena, antikarcinogena, antibakterijska, antifungalna, kao i svojstva zacjeljivanja rana.

Posljednje kliničke studije pokazuju kako bi kurkumin mogao biti koristan i u prevenciji i tretiranju brojnih vrsta karcinoma, uključujući i karcinome dojke, debelog crijeva, gastrointestinalne, karcinome urogenitalnog trakta, karcinome pluća, leukemije, melanome, karcinom jajnika, gušterače, prostate i sarkome, no naravno, za takve tvrdnje je potrebno provesti još mnogo istraživanja.

Zanimljiva je usporedba stope obolijevanja od raka u Indiji gdje se kurkuma vrlo često, gotovo svakodnevno koristi u prehrani, sa stopom obolijevanja u SAD-u.

kurkumin kurkuma
Kupite Organsku KURKUMU.

Blagodati kurkumina  

 • Kurkumin je među najboljim prirodnim sredstvima za čišćenje jetre, a koristan je i kod hepatitisa, ciroze i žutice.
 • Kurkumin je idealan izbor kod artritisa, reumatoidnog artritisa, Chronove bolesti ili ulceroznog kolitisa.
 • Epidemiološka istraživanja su pokazala zapažena djelovanja kod Alzheimerove bolesti i Multiple skleroze.
 • Vrlo značajno je njegovo povoljno djelovanje kod raka debelog crijeva, prostate, pluća, dojke, jajnika ikože. Kurkumin je antitumorski polifenol, što znači da se zaustavlja smrtonosna stanična linija od proizvodnje novih kancerogenih stanica i metastaziranja.
 • Jača imunološki sustav
 • Također reducira negativne nuspojave lijekova za kemoterapiju.
 • Prirodni je antiseptik, te se može upotrijebiti u oblozima za rane i opekline.
 • Kurkumin snižava razine kolesterola i inhibira oksidaciju LDL (lošeg) kolesterola.
 • Ubrzava zacjeljenje rana i obnovu kože, a može pomoći i kod psorijaze, ekcema i ostalih upalnih procesa kože.
 • Kurkumin uvelike smanjuje gljivične infekcije i menstrualne grčeve, ako se uzima dva puta dnevno tijekom dva tjedna prije očekivane menstruacije.
 • Pruža veliku pomoć kod Dijabetesa tipa 2 jer povećava proizvodnju inzulina.
 • Uzrokuje pad razine glukoze u krvi i hemoglobina A1c (marker prisutnosti viška glukoze u krvi).
 • Kod Epstein Barr virusa također je dokazano uspješno djelovanje.

Kombinacija s piperinom značajno povećava bioraspoloživost kurkumina

Upotreba kurkume se također pokazala obećavajućom u kombinaciji s drugim ljekovitim biljkama poput indijske tinospore (Tinospora cordifolia, Menispermaceae). Ova kombinacija je davana pacijentima koji boluju od tuberkuloze, a kojima je administriran lijek poznat po toksičnom djelovanju na jetru. Studija je pokazala znatno smanjenje hepatotoksičnog djelovanja lijeka.

Kombinacija kurkume i 7 različitih ajurvedskih biljaka od kojih su pripravljene kapljice za oči pokazala se kao korisnom kod nekoliko različitih oftalmoloških problema, a bez ikakvih nuspojava.

Postoji još jedna, a možda i najzanimljivija kombinacija, kurkume i drugih biljaka. Naime, istraživanja su pokazala kako se oralna bioraspoloživost kurkumina uvelike povećava kombinacijom s piperinom, sastojkom crnog papra (Piper nigrum i Piper longum, Piperaceae).