Nadutost stomaka i bolovi u leđima koji se javljaju istovremeno 

Većina ljudi bar nekad u životu osjeti nadutost stomaka i bolove u leđima – bilo posebno, bilo istovremeno. To su prilično česti simptomi i obično su posljedica različitih bezopasnih uzroka.

Međutim, nadutost stomaka i bolovi u leđima koji se javljaju istovremeno, mogu da budu i pokazatelji mnogo ozbiljnijeg stanja koje bi trebalo prijaviti ljekaru, naročito kada ih prate i drugi simptomi.

Hajde da vidimo šta sve može biti uzrok za nadutost stomaka i bol u leđima…

Žučni kamenac

Prema studiji koja je 2016. godine objavljena u Skandinavskom žurnalu gastroenterologije, 80% pacijenata sa žučnim kamencem su asimptomatični (nemaju nikakvih simptoma). Međutim, onih preostalih 20% osjeća simptome u koje uglavnom spadaju dispepsija (nadimanje) i bol u trbuhu i/ili leđima. Do nadimanja i bolova u  leđima obično dolazi usljed premiještanja kamenca iz žučne kese u jedan od žučnih kanala koji vode iz nje.

žučni kamenac žuč

Od 220 pacijenata koji su u skandinavskoj studiji imali simptome, skoro svi su imali dispepsiju i bol u trbuhu, a više od polovine i bol u leđima. Simptomi napada žuči su znojenje, povraćanje i povišena tjelesna temperatura.

Ako se kod vas nadutost stomaka i bolovi u leđima javljaju poslije obilnih, posebno masnih obroka trebalo bi da provjerite da li imate kamen u žuči ili upalu žučne kese.

nervozna crijeva
BioColon su Biljne kapi za nervozan stomak, prirodno sredstvo za kolitis i narodni biljni preparat za ulcerozni kolitis i Kronovu bolest

Sindrom nervoznih crijeva

Sindrom nervoznih crijeva, ili IBS, čest je poremećaj kolona, odnosno debelog crijeva. Mada nije opasno po život, ovo oboljenje ima brojne neprijatne simptome, uključujući stomačne grčeve i gasove, kao i konstipaciju, dijareju ili naizmjeničnu pojavu ova dva simptoma.

Nadutost stomaka je takođe čest simptom sindroma nervoznih crijeva, a u težim slučajevima može da bude praćena bolom u donjem delu leđa.

biocolon kapi, nervozan stomak, crijeva, kronova bolest, kolitis, probava
Biljne kapi za nervozan stomak, prirodno sredstvo za kolitis i narodni biljni preparat za ulcerozni kolitis i Kronovu bolest

Međutim, ako imate jak, dugotrajan bol u leđima i osjećate i druge simptome, kao što su gubitak tjelesne težine, anemija ili krv u stolici, odmah se javite ljekaru, pošto ovo mogu da budu znakovi mnogo ozbiljnijeg gastrointestinalnog problema.


Peptički ulkus i pankreatitis

upala pankreasa

Kada se nadutost stomaka javlja sa bolom u leđima i drugim simptomima, uključujući gubitak tjelesne težine, to može da bude znak ozbiljnih problema, kao što su peptički ulkus (čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu), pankreatitis (upala pankreasa) ili oba.

Peptički ulkus je poderotina ili ranica na tkivu, najčešće sluzokoži želuca ili gornjeg dela tankog crijeva. Od peptičkih ulkusa pati oko 6 miliona Amerikanaca.

aloe vera gel

Pankreatitis je rijetka bolest kod koje dolazi do upale pankreasa (gušterače). U teškim slučajevima ove bolesti, na organu može da se formira cista, može da nastupi infekcija, a potom može da dođe do velikog oštećenja tkiva ili krvarenja u ovoj žlezdi. U članku iz 2011, objavljenom u Svjetskom žurnalu gastroenterologije, navodi se da pored bola u leđima i nadutosti stomaka, oboljeli od  akutnog pankreatitisa imaju i peptički ulkus.

Rak jajnika

endometrioza jajnika
Floravitex biljne kapi Primjenjuju se kod neplodnosti izazvane poremećajima u lutealnoj fazi (skraćenje post-ovulatornog dijela menstrualnog ciklusa)

Žene koje pate od česte nadutosti stomaka praćene bolom u leđima, trebalo bi da budu svjesne i drugih simptoma, pošto oni mogu da budu indikatori raka jajnika.

aloevera aloe vera gel
Najčišći gel od Aloe Vera biljke na svijetu.

Povremeno nadimanje je normalno kod nekih žena, ali ako je osećaj naduvenosti nov ili neobičan, ili je praćen drugim simptomima kao što su bolovi u leđima, obratite pažnju. Prema članku iz 2008. odine, objavljenom u Evropskom žurnalu za liječenje kancera, kao i članku iz 2012. godine, koji je objavljen u međunarodnom časopisu za novosti u naučnim istraživanjima, u odjeljku Akušerstvo i ginekologija, neobična nadutost i bolovi u leđima spadaju među najčešće simptome na koje se žale žene kod kojih je dijagnostikovan rak jajnika.

Ako osjećate bol u trbuhu i umor a prate ih nadutost i bol u leđima, trebalo bi odmah da odete kod ljekara.

//prirodnoizdravo

biocolon, crijeva
Biljne kapi za nervozna crijeva, kronovu bolest i kolitis.

 

 

BioCOLON biljna tinktura za nervozna crijeva, nemiran stomak, kolitis i kronovu bolest.

Poručite na broj 061174147 ili pronađite na našim prodajnim mjestima u Gradačcu i Gračanici.

 

 

biljne kapi za gastritis
Brzo smiruju: Gastritis, žgaravicu, bol u želdacu, Heliobakter, Plinove. Riješite se viška kiseline u želdacu.,