Najbolje ljekovite biljke za jetru

ljekovite biljke za jetru

Određena hrana djeluje povoljno na jetru kao i neke biljke. Istražimo koje su to najbolje ljekovite biljke za jetru koje pomažu rad jetre.

Mnogi faktori utiču na zdravlje ovog bitnog organa, neki od tih uzroka oštećenja su:

 • Bakterijske i virusne infekcije
 • Trovanje gljivama
 • Autoimunske bolesti
 • Toksini (aflatoksini)
 • Prekomjerno konzumiranje alkohola

Najčešća oboljenja jetre su ciroza jetre i inflamatorna oboljenja. Srećom, postoji nekoliko biljaka za detoksikaciju  jetre i održavanje njenog zdravlja.

Jetra je primarni organ koji je odgovoran za eliminaciju i degradaciju toksina koji se gomilaju u našem organizmu. Takođe, proizvodi žuč, sredstvo za detoksikaciju koje je metabolički neophodno za varenje masti iz hrane. Potpuno je jasno koliko je važno zdravlje vaše jetre sa ciljem održanja vašeg cjelokupnog zdravlja.

Biljni proizvodi koji čuvaju jetru

Pravilna ishrana je ključna za zdravlje jetre. Postoji hrana za jetru koja blagotvorno djeluje. Tradicionalna medicina na Balkanu je kao najbolje biljke za jetru cijenila prije svega: hajdučku travu, nanu, maslačak, čičak, sikavicu, zatim gorke trave kao što su pelin i lincura, ali bilo je i mnogo drugih ljekovitih trava za jetru kao što su kičica, cikorija, kantarion. Šta savremena nauka kaže koje su najbolje trave za jetru i zbog čega.

Sikavica ili Gujina Trava ili Plod badelja (Silybum marianum)

Sikavica je jedna od najpopularnijih ljekovitih biljki za jetru. Neke ljekovite biljke za jetru djeluju samostalno a neke u grupi. Sikavica djeluje samostalno. Primjena je kod oštećenja jetre izazvanog dejstvom toksičnih agensa i kao dopunska terapija hroničnih inflamatornih oboljenja jetre i ciroze jetre.

Aktivni sastojci ploda Sikavice – badelja predstavlja kompleks flavonolignana koji se naziva silimarin. Nastaje  kondenzacijom koniferilalkohola i taksifolina.

Sastojci kompleksa:

 • Silibinin
 • Silikristin
 • Silidianin
 • Izosilibinin

Pozitivni uticaji silimarina na regeneraciju oštećenih ćelija jetre, pokazuju antiinflamatorno djelovanje, antifibrotočno djelovanje (sprečava se stvaranje kolagena – fibrotična transformacija od ključnog je razvoja za patogenezu ciroze jetre), holagogno, čak se u posljednje vrijeme ispituje i antiproliferativno dejstvo. Od neželjenih efekata javljaju se gastrointestinalne smetnje (suvoća usta, mučnina, iritacija želuca, dijareja), glavobolja, reakcija preosetljivosti.

Organska kurkuma (Curcuma longa)

Ovaj žuti korijen, iz familije đumbira, pokazuje hepatoprotektivno dejstvo – snažan je čuvar jetre, pa čak i regenerator jetrenih ćelija. Ne samo da pomaže  u stimulaciji enzima odgovorih za eliminaciju toksina (uključujući poznate karcinogene) iz tijela, ali istraživanje UCLA-e su pokazala da suzbija i negativne efekte raznih karcinogena.

kurkuma organska
Kurkuma – organska ljekovita. Jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova

Menta (Mentha piperita)

Pepermint nema uticaj samo na loš zadah. Ova biljka stimuliše protok žuči i opušta žučne kanale, olakšavajući na taj način varenje masti. Takođe pomaže u smanjenju lošeg holesterola, što čini posao jetre za filtriranje toksina lakšim. Nana takođe pokazuje pozitivne efekte na bubrege i zdravlje urinarnog trakta, istraživači su potvrdili i blagi uticaj na rad želuca sa smanjenjem mučnine

Korijen maslačka (Taraxacum officinale)

Svakog proljeća priroda nam pruža veliki broj biljaka koje štite i čiste jetru. Maslačak je jedan od najboljih primjera. Kad birate najbolje ljekovite biljke za jetru Maslačak uvijek treba da nađe mjesto u čaju ili tinkturi.

Australijski časopis ljekovitog bilja navodi dvije studije koje su pokazale regenerativne karakteristike maslačka u slučajevima žutice, otoka jetre, hepatitisa i smetnji u varenju hrane. Ako odlučite upotrijebiti korijen maslačaka u  vašem programu za čišćenje jetre, uzmite 500 do 2000 mg dnevno u kapsulama. Alternativno, možete napraviti dekokt pomoću dvije kašike korijena maslačaka u prahu po šoljici vode. Jedna šolja čaja, tri puta dnevno pokazaće djelotvorne efekte poslije par dana.

BioLiver kapi za regeneraciju jetre i najbolje lekovite biljke za jetru

Artičoka (Cynara scolymus)

Artičoka spada među najbolje ljekovite biljke za jetru. Artičoka sadrži kafeilkvinsku kiseline i njene derivate koje su pokazali moćna djelovanja na regeneraciju jetre. Preparati artičoke obično se nalaze u obliku kapsule.

Kroz nekoliko studija potvrđeno je djelovanje artičoke na poboljšanje lučenja žuči, regulaciju lipidnog statusa organizma i njeno hepatoprotektivno dejstvo.

Neke od pogodnosti korištenja artičoke

 • Povećava izlučivanje žuči i poboljšava varenje masti
 • Smanjuje nivo holesterola u krvi
 • Uklanja gastrointestinalne probleme kao što su nadutost, mučnina, dispepsija, bolovi u trbuhu, IBS (sindrom iritabilnog kolona), mamurluk i opstipaciju
 • Podstiče rast dobrih gastrointestinalnih bakterija (zahvaljujući inulinu, prebiotičkom vlaknu).
 • Sprečava oštećenje jetre (ekstrakt artičoke primijenjen prije izlaganja poznatom hepatotoksinu pokazuje sposobnost inhibicije oštećenja jetre – Eksperimentalna i toksikološka patologija, 2008)
 • Turski istraživači otkrili su da ekstrakt lišća artičoke smanjuje razinu masti i holesterola u jetri.
 • Ekstrakt artičoka inhibirao je rak jetre u ljudskim ćelijama jetre i takođe štiti ćelije jetre od oštećenja (objavljeno u izdanju Nutrition and Cancer, 2008).
 • “ Impresivni rezultati prikazani su u velikoj studiji otvorenog tipa u kojoj je učestvovalo 417 ispitanika sa bolestima jetre ili žučnog kanala. Većina tih ispitanika imala je hronične probleme, kod većine njih to je trajalo i više godina. Oni su imali bolove u gornjem dijelu trbuha, opstipaciju, nadutost, mučninu i nedostatak apetita. Ti pacijenti su primenjivali ekstrakt lista artičoke tokom perioda od 4 nedelje. Nakon nedelju dana, oko 70% pacijenata imalo je poboljšanje  njihovih simptoma, dok je nakon 4 nedelja taj procenat porastao na 85%. (Held, 1991). “

Doziranje: za većinu problema – 320-1800mg ekstrakta artičoke (u podijeljenim dozama, tri puta dnevno), po mogućnosti sa hranom.

Bezbijednost i nuspojave Artičoke:

Trebali biste izbjegavati primjenu ekstrakta artičoke ako postoji opstrukcija žučnih kanala. U slučaju žučnih kamenaca, koristite pod nadzorom ljekara. Takođe artičoka ima i diuretske osobine; Svako ko uzima list artičoke treba biti svjestan da ona može uzrokovati učestalije mokrenje.